advertentie
Rab Microlight

Opnieuw wordt er hevige sneeuwval en extreem verwacht in de Alpen. Vandaag en morgen staat er een stevige föhn en wordt er veel sneeuw verwacht. Op sommige plekken kan wel (weer) een halve meter sneeuw vallen.

Meer dan een halve meter

De groter drijver achter deze nieuwe sneeuw is een zuidelijke fohnstoring die vooral vochtige lucht richting de Alpen stuwt. De sneeuwgrens ligt laag, op zo’n 500 meter. Dus het ideale recept voor veel sneeuw, vooral in de Italiaanse en Franse Alpen. Plaatselijk kan er wel een halve meter tot soms wel bijna een meter sneeuw vallen.

Weinig zicht in Val d’Isere (Borsat lift). Credits: @Val_disere_ski via Twitter
In het Mittelberg van @HansterBraak hebben ze geluk: daar is het nu nog mooi weer. Later vandaag ook daar weer verse sneeuw
SnowRepublic Reporter Natasja zit te blauwbekken in een lift in Civetta in de Dolomieten.

Donderdag opklaringen, daarna regen?

Donderdag wordt het dan iets droger, maar dat is maar tijdelijk. Het klaart dan op en dat zorgt ervoor dat het in de nacht naar vrijdag koud kan worden. In de loop van vrijdag wordt dan opnieuw slechter weer en ligt er een volgende laag op ons te wachten. Deze weersverandering zal opnieuw voor sneeuw zorgen met name aan de westzijde van de Alpen. De temperatuur gaat dan iets omhoog en die stijging zet zich ook op zaterdag voort. Dat zorgt er helaas voor dat de neerslag in de lager gelegen gebieden, zoals in Oostenrijk, voor regen gaat zorgen. Dat wil je niet!

Neerslag voorspelling tot en met Oudejaarsdag 07.00 uur. Bron: ZAMG/Bergfex

Oud & Nieuw in de sneeuw

Nadat deze neerslag ook weer z’n hielen heeft gelicht wordt het aan het einde van het weekend weer ietsjes beter weer. Maar dat ik óók weer tijdelijk, want tijdens de jaarwisseling gaat het opnieuw sneeuwen, vooral aan de westelijke kant van de Alpen. Daar daalt de sneeuwgrens weer waardoor ze daar hun vuurwerk in de sneeuwbuien kunnen gaan afsteken.

Onderweg? Let goed op!

Ook in Duitsland wordt sneeuw voorspeld. Weliswaar niet super veel, maar toch voldoende om goed op te letten. Dat betekent dus drukte op de weg en kans op (veel) gladheid. Neem voldoende maatregelen voor onderweg: voldoende brandstof, dekens, warme kleding, voldoende eten en drinken. Stem ook je radio af op de laatste verkeersinformatie.


Het uitgebreide weer vind je op Alpenweerman.nl en op onze weerpagina


 

 

advertentie

Buro Scanbrit