Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

REISVERSLAG: We are snow in Obertauern!

Een reisverhaal van Peter de Vries | fan van Obertauern

We brengen een bezoek aan het mooie skidorp Obertauern, bekend van de slogan “We are Snow“. Voor mijn vertrek naar Oostenrijk vroeg ik mij af “Waar komt die bijzondere slogan eigenlijk vandaan?” Obertauern is een skidorp, gelegen op 1.740 meter hoogte in SalzburgerLand op ongeveer tweehonderd kilometer van München. 

Dorp Obertauern. Fotocredits: Peter de Vries
Dorp Obertauern. Fotocredits: Peter de Vries

Door de uitzonderlijk gunstige ligging van het gebied heeft een vrijwel 100% sneeuwzekerheid. Daarom is het ook zelden nodig om sneeuwkanonnen en kunstmatige sneeuw in te zetten om het gebied te voorzien van sneeuw.

Obertauern in het kort

Obertauern is een klein skidorp, op ongeveer twintig minuten rijden van het grotere Radstad. Dit is ook de stad waar je arriveert als je met de trein reist. Het dorpje Obertauern is extreem klein, met ongeveer 250 inwoners. Er wordt gezegd dat op iedere geboren baby in Obertauern drie toeristenbedden beschikbaar komen.

Zo komt het ook dat de mensen in en om Obertauern allemaal op enige manier betrokken zijn bij het toerisme. Ze zijn werkzaam bij de liftmaatschappij, bij hotels, restaurants of bars.

Uniek en zelfstandig

Opvallend detail ook, de skiliften in Obertauern zijn niet in beheer van een grote organisatie, maar van een aantal families. Hierdoor is het ook lastig onderhandelen om het gebied te verbinden met andere skigebieden in SalzburgerLand. In Obertauern wil men dat liever niet. Ze blijven liever uniek en zelfstandig.

Een ander bijzonder feitje van Obertauern is dat het ondanks dat het zo’n klein dorp is, het in het midden ook nog eens is opgesplitst. Het maakt onderdeel uit van twee grotere gemeenten en daardoor wordt het ook bestuurd door twee burgemeesters.
Maar dit alles levert vooralsnog geen problemen op en het trekt vooral in de winter veel toeristen. Het zijn voornamelijk Duitsers en Duitssprekende vakantiegangers die naar Obertauern komen, maar ook zie je zo nu en dan een Nederlandse auto.

Het avontuur is begonnen

We arriveren in de avond in het dorp. Na een goed diner ga ik lekker bijtijds mijn bed in, want de volgende dag gaan we met een gids het skigebied verkennen. Ik wil fris en fruitig aan de start verschijnen.

Nadat we in de ochtend worden voorzien van perfect materiaal gaan we op pad. Eindelijk, hier heb ik lang naar uitgekeken. De pistes zien er heerlijk uit en lopend kunnen we vanuit het dorp naar de eerste lift. Dat is wel heel fijn, als je eenmaal in Obertauern bent, heb je de auto niet meer nodig. De skiliften vertrekken allemaal vanuit het dorp.

Skilift Obertauern. Fotocredits Peter de Vries
Skilift Obertauern. Fotocredits Peter de Vries

Als skigebied is Obertauern zeer toegankelijk. De ongeveer honderd kilometer aan pistes brengt je langs zeven bergtoppen van rond de 2300 meter. Door de Tauernrunde te doen kom je vrijwel overal in het gebied. Deze ronde is in één dag gemakkelijk te skiën of snowboarden voor iedereen met minimaal een gemiddelde ervaring en conditie.

Toegankelijk

Het skigebied, is zoals eerder genoemd, zeer toegankelijk, voornamelijk blauwe en rode pistes. Deze liggen aan de zonzijde van het gebied. Aan de schaduwkant is het gebied iets moeilijker, met de Gamsleiten 2 als meest beruchte afdaling. Persoonlijk ga ik vrij weinig uitdagingen uit de weg. Ik geniet van toeren door een skigebied om de pistes aan elkaar te verbinden. Maar ook een uitdagende piste zal ik niet uit de weg gaan.

Het leuke aan het skigebied Obertauern is dat er heel veel aandacht is gegeven aan de kinderen. Door de grote hoeveelheid aan blauwe afdalingen, de verschillende kindergebieden, zogenaamde Bobby Area’s, is het voor kinderen erg leuk in Obertauern. Er is zelfs een heuse Bobbyrunde die je kinderen langs verschillende kinderattributen en zelfs een spookpiste voert.

Ook de innerlijke mens kan zijn lol op in Obertauern. Op zijn Oostenrijks zijn de diverse hutten langs de piste erg toegankelijk. Een opvallende hut is de Gamsmilchbar, op de Zehnerkarspitze. Hier hebben ze een legendarisch drankje, namelijk Gamsmilch. Het recept is geheim, maar het lijkt op een glas geitenmelk, met een scheut rum en een beetje cacao.

Fatbiken Obertauern. Fotocredits: Peter de Vries
Fatbiken Obertauern. Fotocredits: Peter de Vries

Fatbiken, rodelen en snowkiten

Naast het skiën is er genoeg te doen aan andere activiteiten in de sneeuw. Je kunt er prachtig langlaufen, wandelen maar ook wat actievere bezigheden zijn hier te beoefenen. Wij hebben met de fatbike de piste bestegen. Uiteraard hebben we ook gerodeld, zou ik bijna zeggen. De meest bijzondere activiteit waaraan we hebben deelgenomen is Snowkiten.

Snowkiten Obertauern. Fotocredits: Peter de Vries
Snowkiten Obertauern. Fotocredits: Peter de Vries

In de avonduren zijn we in Obertauern niet gebonden aan onze hotelkamer. Nadat we op de berg al kunnen aanschuiven in de grote Schirmbars voor de après-ski, zakken we af richting het dorp waar het feest doorgaat. Je kunt uiteraard kiezen voor een diner in een van de hotels, maar het dorp heeft ook een mooie diversiteit aan restaurants. Van klassieke Oostenrijkse restaurants tot Amerikaanse burgerrestaurants.

Schnapps

Wij worden uitgenodigd om te eten in het restaurant van de president van de Schnapps Sommeliers van SalzburgerLand, Alte Alm. Na een lekkere maaltijd krijgen we een hele interessante Schnappsproeverij. We krijgen negen verschillende soorten Schnapps voorgeschoteld. Ik heb geleerd dat de verzamelnaam ‘Schnapps’ eigenlijk niet gebruikt mag worden, maar dat de wijze van branden of bereiden de naam van het drankje mee geeft. Ik heb dit als bijzondere avond ervaren, het proeven van deze drankjes en het delen van de passie van de Sommelier.

Kortom: We are snow!

Als ik zo terug kijk op deze reis naar Obertauern is mij vooral bijgebleven dat het een familiegericht gebied is. Het is kleinschalig en overzichtelijk. Met veel lokale gezelligheid en voldoende activiteiten. In het gebied zie ik vooral veel Duitssprekende toeristen, maar ook voor de Nederlanders is er voldoende te ervaren. De lokale skischolen hebben allemaal Nederlandstalige skileraren.

En met de bijna gegarandeerde sneeuwzekerheid, kun je in Obertauern een heel lang wintersportseizoen skiën. Dus met recht kunnen ze in Obertauern zeggen: We Are Snow!


LEES ALLES OVER WINTERSPORT IN OBERTAUERN OP OBERTAUERN.COM


(Visited 1.351 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer