Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Waarschijnlijk ken je het wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Vanaf nu beantwoorden reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic jouw skilift-vragen! Deze keer: Wat zijn die grijze buizen die uit de berg steken en hoe worden ze onderhouden? Je kent ze vast: die grijze buizen die uit de bergwand steken. Dit zijn Gazex lawinesystemen. Ze worden gebruikt om preventief lawines te triggeren. 

De grijze buis: een Gazex lawinesysteem. Bron: screenshot YouTube Val Thorens,com, (Coulisses) Entretien Gazex, Valthorens.com

Door de grijze buis wordt ⅓ deel propaan en ⅔ deel zuurstof onder hoge druk naar buiten geduwd en ontstoken, waardoor een explosie ontstaat. De explosie veroorzaakt een schokgolf in de bovenste, vaak onstabiele laag sneeuw onder het systeem. Die komt door de knal in beweging en zo wordt een kunstmatige lawine in gang gezet.

Afstandsbediening

De installaties staan strategisch in een gebied op de plekken die gevoelig zijn voor lawines. Ze kunnen op afstand worden bediend, wat een hele verbetering is ten opzichte van vroeger. Toen moest men nog op de plek zelf de lawines triggeren, met het nodige gevaar en zelfs doden. Je kunt je dus wel voorstellen dat de uitvinding van het Gazex systeem een hele belangrijke is geweest. 

Gevaarlijk onderhoud

In de zomer worden de installaties onderhouden. Tijdens het winterseizoen worden ze goed gebruikt en kunnen ze dus wel wat onderhoud gebruiken. Bovendien raken ze beschadigd door vallende rotsen of sneeuw. De installaties worden meestal ter plaatse gerepareerd, wat nogal een uitdaging is, zo hoog in de bergen.

Hierbij balanceren de monteurs op de installatie als koorddansers, soms honderden meters boven de grond, om de las-, verf- en montagewerkzaamheden uit te voeren. In het filmpje zie je precies hoe men dat in Val Thorens doet. En daar heb je behoorlijk stalen zenuwen voor nodig!

Bron: Valthorens.com

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel em aan ons via redactie@snowrepublic.nl. Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

Hoofdfoto: Pixabay.com


Lees hier al onze skilift-vragen!

(Visited 4.764 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer