Waarschijnlijk ken je het wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Vanaf nu beantwoorden reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic jouw skilift-vragen! Deze keer: Wat zijn die grijze buizen die uit de berg steken en hoe worden ze onderhouden? Je kent ze vast: die grijze buizen die uit de bergwand steken. Dit zijn Gazex lawinesystemen. Ze worden gebruikt om preventief lawines te triggeren. 

De grijze buis: een Gazex lawinesysteem. Bron: screenshot YouTube Val Thorens,com, (Coulisses) Entretien Gazex, Valthorens.com

Door de grijze buis wordt ⅓ deel propaan en ⅔ deel zuurstof onder hoge druk naar buiten geduwd en ontstoken, waardoor een explosie ontstaat. De explosie veroorzaakt een schokgolf in de bovenste, vaak onstabiele laag sneeuw onder het systeem. Die komt door de knal in beweging en zo wordt een kunstmatige lawine in gang gezet.

Afstandsbediening

De installaties staan strategisch in een gebied op de plekken die gevoelig zijn voor lawines. Ze kunnen op afstand worden bediend, wat een hele verbetering is ten opzichte van vroeger. Toen moest men nog op de plek zelf de lawines triggeren, met het nodige gevaar en zelfs doden. Je kunt je dus wel voorstellen dat de uitvinding van het Gazex systeem een hele belangrijke is geweest. 

Gevaarlijk onderhoud

In de zomer worden de installaties onderhouden. Tijdens het winterseizoen worden ze goed gebruikt en kunnen ze dus wel wat onderhoud gebruiken. Bovendien raken ze beschadigd door vallende rotsen of sneeuw. De installaties worden meestal ter plaatse gerepareerd, wat nogal een uitdaging is, zo hoog in de bergen.

Hierbij balanceren de monteurs op de installatie als koorddansers, soms honderden meters boven de grond, om de las-, verf- en montagewerkzaamheden uit te voeren. In het filmpje zie je precies hoe men dat in Val Thorens doet. En daar heb je behoorlijk stalen zenuwen voor nodig!

Bron: Valthorens.com

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel em aan ons via redactie@snowrepublic.nl. Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

Hoofdfoto: Pixabay.com


Lees hier al onze skilift-vragen!

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer