Wat zijn die grote grijze buizen die uit de berg steken?

Door Patricia Christiani

Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Vanaf nu beantwoorden reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic jouw skilift-vragen! 

Deze keer: Wat zijn die grijze buizen die uit de berg steken en hoe worden ze onderhouden? Je kent ze vast: die grijze buizen die uit de bergwand steken. Dit zijn Gazex lawinesystemen. Ze worden gebruikt om preventief lawines te triggeren. 

De grijze buis: een Gazex lawinesysteem. Bron: YouTube Val Thorens,com, (Coulisses) Entretien Gazex, Valthorens.com

Door de grijze buis wordt ⅓ deel propaan en ⅔ deel zuurstof onder hoge druk naar buiten geduwd en ontstoken, waardoor een explosie ontstaat. De explosie veroorzaakt een schokgolf in de bovenste, vaak onstabiele laag sneeuw onder het systeem. Die komt door de knal in beweging en zo wordt een kunstmatige lawine in gang gezet.

Afstandsbediening

De installaties staan strategisch in een gebied op de plekken die gevoelig zijn voor lawines. Ze kunnen op afstand worden bediend, wat een hele verbetering is ten opzichte van vroeger. Toen moest men nog op de plek zelf de lawines triggeren, met het nodige gevaar en zelfs doden. Je kunt je dus wel voorstellen dat de uitvinding van het Gazex systeem een hele belangrijke is geweest. 

Gevaarlijk onderhoud

In de zomer worden de installaties onderhouden. Tijdens het winterseizoen worden ze goed gebruikt en kunnen ze dus wel wat onderhoud gebruiken. Bovendien raken ze beschadigd door vallende rotsen of sneeuw. De installaties worden meestal ter plaatse gerepareerd, wat nogal een uitdaging is, zo hoog in de bergen.

Hierbij balanceren de monteurs op de installatie als koorddansers, soms honderden meters boven de grond, om de las-, verf- en montagewerkzaamheden uit te voeren. In het filmpje zie je precies hoe men dat in Val Thorens doet. En daar heb je behoorlijk stalen zenuwen voor nodig!

Bron: Valthorens.com

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel em aan ons via redactie@snowrepublic.nl. Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

#skiliftvragen #vragenindeskilift

Hoofdfoto: Pixabay.com


Lees ook:


(Visited 3.641 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in de Catalaanse Pyreneeën