Wat voor weer wordt het in de eerste week voorjaarsvakantie? 

Door Patricia Christiani

De eerste drukke week van de voorjaarsvakantie (Noord) breekt bijna aan. Tijd om te bekijken wat voor weer de vakantiegangers te wachten staat. Na wederom dagen met storm en flinke sneeuwval lijkt het eindelijk wat rustiger te worden in de Alpen. Tot en met donderdag krijgt de zon weer wat ruimte, gevolgd door weer een weersverslechtering. Want helaas duurt de rust dus niet voor erg lang en krijgen we de komende week van alles wat: zon, warme lucht en föhn, sneeuw en koude lucht.

Vrijdag, zaterdag en zondag

Vrijdag stroomt er minder zachte maar ook weer drogere lucht over de Alpen uit en daalt de sneeuwvalgrens tot 1000 a 800 meter. In de loop van de dag van het westen uit dan geleidelijk weer overgang naar drogere of droge condities met in de westelijke Alpen ook weer zon. De weersverbetering vrijdag is de aanzet voor een paar dagen met rustig en overwegend zonnig bergweer en hebben we te danken aan een volgend ietwat beter uit de kluiten gewassen hoog dat tot begin volgende week over de Alpen trekt.

Hierbij gaat de temperatuur flink in de lift. Op 1500 meter (850 hPA) stijgt het kwik naar een graad 8 en maandag met de Südföhn kan zelfs even 10 a 12 graden bereikt worden. Ook de vorstgrens gaat dan flink in de lift en zal rond 3000 meter gaan uitkomen. Algemeen minder zacht blijft het onder de inversie en de inner alpine gebieden als ook de Alpenzuidkant.

Maandag, dinsdag, woensdag

Maandag overdag lijkt het nog warm en zonnig te gaan worden, maar in de loop van de maandagmiddag -avond en nacht op dinsdag 18 februari gaat een volgend actief koufront weer een onbestendige en turbulente weerfase inleiden. Voor dit koufront uit wordt het dan eerst weer föhnig, daarna stroomt achter het koufront vervolgens weer veel koudere lucht over de Alpen uit en daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen. Ook in de hogere Alpen gaat de Höhenkaltluft voor veel kouder weer zorgen waarbij steeds weer sneeuw of sneeuwbuien voor een winters karakter zullen gaan zorgen.

Ook dinsdag en woensdag lijken guur en onbestendig te verlopen met steeds weer sneeuw of sneeuwbuien.

weer voorjaarsvakantie
Het wordt eindelijk weer even licht in de Alpen. Foto: Webcam Serfaus Fiss Ladis, 12 februari 2020

Donderdag en verder

Vanaf donderdag zou een volgend tussenhoog dan weer voor een weersverbetering moeten gaan zorgen. Het wordt van west naar oost dan weer droog en de zon gaat weer lekker meedoen.

Wisselvalligheid troef dus qua weer in de eerste week van de voorjaarsvakantie…het blijven echter voorspellingen: laten we hopen dat ze nog een beetje bijtrekken naar (nog) lekkerder weer!

Bron: Alpenweerman.nl

Lees ook:

Hoofdfoto: Ilse Nijhof

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer