Waar blijft de skilift ’s nachts?

Door: Saskia Smulders

In onze rubriek “Wat je je afvraagt als je in de skilift zit….”ditmaal een vraag van een lezer, Maaike. Zij vroeg zich af: “Waar worden de stoeltjesliften en gondels ‘s nachts “opgeslagen”? Wij zien ze allemaal naar de top van de berg gaan, maar daar is volgens ons helemaal geen plek om ze allemaal op te slaan, maar waar blijven ze dan? Goede vraag, Maaike! Wij gingen op onderzoek uit. 

Niet makkelijk

Het antwoord verkrijgen bleek niet makkelijk, want er is niet een eenduidig antwoord hierop te geven. Het ligt er namelijk helemaal aan om wat voor soort lift het gaat: stoeltjeslift, gondel of een andere vorm. Daarnaast speelt de leeftijd van de lift ook een rol.

“Waar worden de stoeltjesliften en gondels ‘s nachts “opgeslagen”, vraag van Maaike

Garage

Veel nieuwe gondels van gondelliften worden ’s nachts één voor één afgekoppeld en in het dalstation geparkeerd. Eigenlijk dient het dalstation dus als een soort garage. In de ochtend worden de gondels weer aangekoppeld en de berg opgestuurd. Dat gebeurt ook regelmatig bij stoeltjesliften: de stoeltjes worden één voor één afgekoppeld en opgeslagen. Maar, bij oudere stoeltjesliften en soms ook gondeltjes, gebeurt er ’s nachts niets. Ze blijven gewoon aan de kabel hangen.


Onze rubriek Skilift-vragen geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de skilift zit


Zelf kijken

In Serfaus Fiss Ladis kun je met eigen ogen zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat en dus ook zien hoe de gondels worden geparkeerd. Tijdens een drie uur durende tour worden je alle geheimen onthuld.

Zo worden de gondels in Serfaus Fiss Ladis geparkeerd. | Foto: Serfaus.at

LEES HIER ALLE SKILIFTVRAGEN


Hoofdfoto: Eisgratbahn Stubai | Foto: Saskia Smulders

(Visited 6.088 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in de Catalaanse Pyreneeën