Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Waar blijft de skilift ’s nachts?

Door: Saskia Smulders

In onze rubriek “Wat je je afvraagt als je in de skilift zit….”ditmaal een vraag van een lezer, Maaike. Zij vroeg zich af: “Waar worden de stoeltjesliften en gondels ‘s nachts “opgeslagen”? Wij zien ze allemaal naar de top van de berg gaan, maar daar is volgens ons helemaal geen plek om ze allemaal op te slaan, maar waar blijven ze dan? Goede vraag, Maaike! Wij gingen op onderzoek uit.

Niet makkelijk

Het antwoord verkrijgen bleek niet makkelijk, want er is niet een eenduidig antwoord hierop te geven. Het ligt er namelijk helemaal aan om wat voor soort lift het gaat: stoeltjeslift, gondel of een andere vorm. Daarnaast speelt de leeftijd van de lift ook een rol.

“Waar worden de stoeltjesliften en gondels ‘s nachts “opgeslagen”, vraag van Maaike

Garage

Veel nieuwe gondels van gondelliften worden ’s nachts één voor één afgekoppeld en in het dalstation geparkeerd. Eigenlijk dient het dalstation dus als een soort garage. In de ochtend worden de gondels weer aangekoppeld en de berg opgestuurd. Dat gebeurt ook regelmatig bij stoeltjesliften: de stoeltjes worden één voor één afgekoppeld en opgeslagen. Maar, bij oudere stoeltjesliften en soms ook gondeltjes, gebeurt er ’s nachts niets. Ze blijven gewoon aan de kabel hangen.

Dit filmpje laat zien hoe het gaat:

@its_mattyofficial

Are you interested on more content about this theme? #cablecar #lift #robeway #ski #alps

♬ Work Hard, Play Hard – Wiz Khalifa
@its_mattyofficial

Replying to @Lukas Eckl the 3rd of the rails (last one) before its all empty #cablecar #ropeway #lift #ski #alps #skiresort #austria #work #snow

♬ Another Level – Oh The Larceny

Onze rubriek Skilift-vragen geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de skilift zit


Zelf kijken

In Serfaus Fiss Ladis kun je met eigen ogen zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat en dus ook zien hoe de gondels worden geparkeerd. Tijdens een drie uur durende tour worden je alle geheimen onthuld.

Zo worden de gondels in Serfaus Fiss Ladis geparkeerd. | Foto: Serfaus.at

LEES HIER ALLE SKILIFTVRAGEN


Hoofdfoto: Eisgratbahn Stubai | Foto: Saskia Smulders

één reactie op “SKILIFT-VRAGEN | Waar blijft de skilift ’s nachts?”

  • Jeroen Dusseldorp
    21 januari 2023 at 19:24

    Alle koppelbare banen, zowel stoeltjes als cabines worden bij voorkeur boven opgeslagen, dit ter voorkoming van vandalisme. Vaak zie je dan nog twee a drie gondels beneden stoppen voor het personeel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer