Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen!

De ingezonden skilift-vraag “Wie maken de piste meer kapot, boarders of skiërs?” kan hoe dan ook rekenen op discussie. Want hoewel ze dezelfde passie voor sneeuw delen, komt het nooit meer helemaal goed tussen skiërs en snowboarders ;-).

De allereerste snowboarders werden meer dan argwanend door skiërs aangekeken: skiers voelden zich enorm bedreigd door de nieuwerwetse boarders! Want terwijl de oude skigarde zoals het heurde nog met de voetjes strak tegen elkaar de bochtjes draaide, doemden aan de besneeuwde horizon ineens een stel irritante blagen op. Surfen op de berg, dat had toch niets met wintersport te maken!

Ergernis

Ergernis alom dus bij de skiërs, die geen goed woord over hadden voor de nieuwkomers. Gedurende de jaren ontstonden er allerlei verhalen over snowboarders. Ze zouden lawines eerder triggeren, zouden onvoorspelbaar op de piste zijn en alle sneeuw op de piste weg schrapen. Maar deze vooroordelen zijn nooit bewezen met harde feiten en líjken dus eerder een fabel dan een feit.

Wat wel een feit is, is dat een snowboard nog wel eens meer geluid kan maken dat een stel ski’s. Een hard schrapend geluid achter je op de piste kan dan ook menig skiër op doen laten schrikken. Waarschijnlijk hier komt het vooroordeel vandaan dat boarders de piste meer afschrapen dan skiërs?

Waarschijnlijk hier komt het vooroordeel vandaan dat boarders de piste meer afschrapen dan skiërs?

En ja, als een boarder helemaal rutschend een piste afgaat, zorgt dat voor het afschrapen van de piste. En ook kan het zijn dat een boarder makkelijker rutscht dan een skier en dit dus ook meer doet. Maar een beginnende rutschende skier doet eigenlijk hetzelfde. En dat geldt ook voor skiërs die in pflug naar beneden komen en zorgen voor hopen op de piste. En dan hebben we ook nog de skiërs die rutschend tot stilstand komen (iedereen dus). Tel deze skiërs bij elkaar op en je hebt ook een aanzienlijk gedeelte van de sneeuw op de piste verplaatst.

boarders skiers
Foto: Saskia Smulders

Niveau

Aan de hand hiervan zou je kunnen stellen dat het misschien eerder met het niveau van een skiër of een boarder te maken heeft. Goede boarders en skiërs snijden allebei vaker strakkere bochten aan, en schrapen dus minder weg. Beginnende boarders en skiërs schrapen daarentegen juist meer sneeuw weg.

Maar als antwoord op deze skiliftvraag hebben we helaas geen hard bewijs. Er is nog niemand geweest die heeft gemeten wie er meer sneeuw van de piste afschraapt: boarders of skiërs. Het lijkt er echter wel op de dat de beeldvorming over de boarders hierin geen goed heeft gedaan.

Wat denk jij?

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons via redactie@snowrepublic.nl. Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

Hoofdfoto: Ski amadé


Lees hier alle skiliftvragen!


één reactie op “SKILIFT-VRAGEN | Wie maken de piste meer kapot, boarders of skiërs?”

  • Ruben Poldermans
    30 maart 2023 at 08:51

    Skiërs lijken meer de neiging te hebben dan snowboarders om op dezelfde plek een bocht te maken. Waardoor buckels ontstaan.

    Dit geldt zeker voor ski klassen die min of meer hetzelfde achter de leraar aan skiën. Dit effect zie je sterk op pistes die populair zijn bij ski klasjes. ‘s Ochtends nog strak, maar vanaf het moment dat de klasjes verschijnen ontstaan er snel buckels.

    Maar uiteraard zie je buckel vorming ook op steile pistes, waardoor ‘zwarte buckel pistes’ ontstaan. Er bestonden al buckel pistes ver voordat snowboarders hun intrede deden in wintersport gebieden. De meeste snowboarders zijn ook geen fan van buckel pistes.

Comments are closed.

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer