advertentie
Askja Reizen
Laat ook jouw reis op maat maken door Askja Reizen

 

Wat je je afvraagt als je in de skilift zit…wat kost een skilift?

Door Patricia Christiani

Onze rubriek Skilift-vragen geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de skilift zit!

Skiliften zijn steeds sneller, veiliger en comfortabeler, om zo aan alle wensen van de wintersporter te kunnen voldoen. En dat kost wat. Aan een skilift hangt dan ook een behoorlijk prijskaartje, veroorzaakt door verschillende factoren.

Toenemende eisen aan de skilift

Stoelverwarming, luxe, kindvriendelijkheid, automatische beugels, snelheid, technisch zo min mogelijk fouten en graag een beetje duurzaam: de lijst met eisen bij een skilift wordt elk jaar langer. Bovendien staan de technische ontwikkelingen rondom skiliften niet stil en dat gaat samen met steeds hogere kosten.

Maatwerk

Gemiddeld worden er elk jaar zo’n 250 liften in de Alpen gebouwd. Elke lift vereist maatwerk, want de ligging, lengte en soort lift is steeds weer anders. Ook is zeer specialistische kennis nodig om een lift te ontwikkelen en te bouwen. Bovendien is het bouwen van een lift veel werk, met veel materiaal, waarbij ook nog eens groot materieel zoals helicopters ingezet moeten worden. Hier kun je teruglezen en kijken wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een skilift.

skilift
Alleen al het maken van een liftkabel vereist specialistische kennis en veel materieel. Foto: Zermatt Bergbahnen

Wat kost een skilift?

Dit alles bij elkaar genomen maakt dat de gemiddelde moderne stoeltjeslift tussen de 5 en 10 miljoen euro kost. Aan kabineliften hangt logischerwijs een hoger prijskaartje: deze kosten rond de 15 miljoen euro.

Duurste skilift van de wereld

De Eisgratbahn in Stubai is de langste 3S lift ter wereld en dat verklaart meteen de hoge kosten, aangezien het gevaarte een prijskaartje heeft van €68 miljoen! Maar dan heb je wel wat, want met een lengte van 4686 meter en 48 cabines met ieder plaats voor 32 mensen kunnen er wel veel mensen tegelijk vervoerd worden.

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons! Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

#skiliftvragen #vragenindeskilift

Hoofdfoto: Theo Schut

Lees alle skilift-vragen hier!

advertentie

2 REACTIES

Comments are closed.