SKILIFT-VRAGEN | Wat kost een skilift eigenlijk?

Door Patricia Christiani

Onze rubriek Skilift-vragen geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de skilift zit!

Skiliften zijn steeds sneller, veiliger en comfortabeler, om zo aan alle wensen van de wintersporter te kunnen voldoen. En dat kost wat. Aan een skilift hangt dan ook een behoorlijk prijskaartje, veroorzaakt door verschillende factoren. Stoelverwarming, luxe, kindvriendelijkheid, automatische beugels, snelheid, technisch zo min mogelijk fouten en graag een beetje duurzaam: de lijst met eisen bij een skilift wordt elk jaar langer. Bovendien staan de technische ontwikkelingen rondom skiliften niet stil en dat gaat samen met steeds hogere kosten.

Maatwerk

Gemiddeld worden er elk jaar zo’n 250 liften in de Alpen gebouwd. Elke lift vereist maatwerk, want de ligging, lengte en soort lift is steeds weer anders. Ook is zeer specialistische kennis nodig om een lift te ontwikkelen en te bouwen. Bovendien is het bouwen van een lift veel werk, met veel materiaal, waarbij ook nog eens groot materieel zoals helicopters ingezet moeten worden. Hier kun je teruglezen en kijken wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een skilift.

Wat kost een skilift?

Dit alles bij elkaar genomen maakt dat de gemiddelde moderne stoeltjeslift tussen de vijf en tien miljoen euro kost. Aan gondels hangt logischerwijs een hoger prijskaartje: deze kosten rond de vijftien miljoen euro.

Duurste skilift van de wereld

De Eisgratbahn in Stubai is de langste 3S lift ter wereld en dat verklaart meteen de hoge kosten, aangezien het gevaarte een prijskaartje heeft van €68 miljoen! Maar dan heb je wel wat, want met een lengte van 4686 meter en 48 cabines met ieder plaats voor 32 mensen kunnen er wel veel mensen tegelijk vervoerd worden.

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons! Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

#skiliftvragen #vragenindeskilift


Lees alle skilift-vragen hier!


Hoofdfoto: snowrepublic.nl

2 Reactie op “SKILIFT-VRAGEN | Wat kost een skilift eigenlijk?”

  • Ruud Linkens
    9 januari 2020 at 19:18

    Waar vind ik werk bij een skilift als onderhoudsmonteur?

  • Bastiaan
    7 januari 2020 at 19:37

    Maar de K Connection in Kaprun (ook een 3-S Bahn) kostte toch 80 miljoen?

Comments are closed.

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer