Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Vanaf nu beantwoorden reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic jouw skilift-vragen. Stiekem vragen we het ons allemaal wel een keertje af: wat als je vast komt te zitten in de skilift? Of erger: als ze je simpelweg vergeten…

Ongelukken met skiliften, mensen die vergeten worden in de lift….we lezen er niet zo vaak over, maar ze gebeuren wel. Het ongeluk met de lift in Georgië staat mij nog helder voor de geest. Een waar horrorverhaal! Maar gelukkig gebeuren dit soort ongelukken zelden en kan ik je gerustellen door te zeggen dat de veiligheidsinstructies en -procedures in de Alpenlanden zeer streng zijn.

Reddingen in Oostenrijk

Pech hadden ook de 150 skiërs die in januari 2018 in het Oostenrijkse Kreischberg vast kwamen te zitten. Uiteindelijk moesten er helikopters aan te pas komen om de inzittenden te redden. Collega reporter Natasja schreef er destijds een artikel over.

In Nassfeld (Oostenrijk) zat een groep Belgische skiërs in 2017 ruim tweeënhalf uur vast in een lift. Na die periode kwamen er helikopters  en reddingsdiensten op sneeuwscooters om de onfortuinlijke skiërs te redden. De reddingsteams klommen in de masten van de skilift en klommen verder via de kabels tot aan de stoeltjes.

Daar bevestigden zij een reddingstouw met een metalen kruis aan. Elke skiër moest om beurt overstappen van zijn stoeltje naar het kruis en werd daarna naar beneden gelaten. Hier kun je de video van de redding zien. Reddingen uit een stoeltjeslift wordt ook regelmatig geoefend. En dat is maar goed ook, want niemand wil toch de nacht doorbrengen in een stalen stoeltje tijdens een ijzige winter in de bergen.

Vergeten in de lift

Vergeten worden in de lift komt een enkele keer voor. In Kals vond een aantal jaar geleden een incident plaats waarbij een stoeltje met daarin een moeder en twee kinderen werden vergeten. Nadat het streng begon te vriezen besloot de moeder uit het stoeltje op zes meter hoogte te springen om vervolgens de reddingsdiensten te waarschuwen. Ze liep verwondingen aan haar wervelkolom op en haar kinderen konden met bevriezingsverschijnselen worden gered. Brr….

Wat doet de liftmaatschappij om dit te voorkomen?

Als het tijd is om de lift te sluiten wordt beneden het nummer van het stoeltje of gondel genoteerd waar nog mensen in zitten. Dit nummer wordt vervolgens naar het eindstation gestuurd zodat ze daar ook weten wie de laatsten zijn.


Wat moet je doen als je toch vastzit?

Laten we voorop stellen dat de liftmaatschappij altijd zeer nauwkeurig de procedures volgt en dat het eigenlijk niet voor kan komen. Toch is er altijd de mogelijkheid dat de lift defect raakt of dat er iets over het hoofd wordt gezien.

Als het je gebeurt is het een open deur, maar blijf rustig. Kijk even om je heen of er nog meer mensen in de lift ziet zitten. Is dat het geval dan mag je er gerust vanuit gaan dat de redding eraan komt of dat de lift binnen afzienbare tijd weer gaat draaien.

Ben je alleen in de lift? Pak dan je mobiele telefoon en bel het nummer van de bergreddingsdiensten. Dit nummer vind je altijd op je skimap of skipas. Lukt dat niet, dan kun je altijd het reddingsnummer van het land bellen. Vertel rustig in welk gebied je zit, in welke plaats en in welke lift. Heb je geen mobiel bij je (bestaat dat nog?) probeer dan op een andere manier omstanders te waarschuwen.

Een ander belangrijk punt is dat je jezelf warm houdt. Beweeg je voeten en handen en zorg ook dat je gezicht in beweging blijft. Trek gekke bekken. Niemand ziet je natuurlijk

Last but not least: Bergreddingsdiensten oefenen meerdere malen per jaar met het redden van mensen uit de lift. Vertrouw op hun kunnen.

Ga niet zelf de held uithangen: doe dat niet. Je brengt er niet alleen jezelf mee in gevaar, maar ook de bergredders en mogelijk andere passagiers.


Hoofdfoto: Saskia Smulders

Lees hier alle andere skilift-vragen

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer