Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Vanaf nu beantwoorden reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic jouw skilift-vragen. Stiekem vragen we het ons allemaal wel een keertje af: wat als je vast komt te zitten in de skilift? Of erger: als ze je simpelweg vergeten…

Op hol geslagen lift in Georgië

Ongelukken met skiliften, mensen die vergeten worden in de lift….we lezen er niet zo vaak over, maar ze gebeuren wel. Het ongeluk met de lift in Georgië staat mij nog helder voor de geest. Een waar horrorverhaal! Maar gelukkig gebeuren dit soort ongelukken zelden en kan ik je gerustellen door te zeggen dat de veiligheidsinstructies en -procedures in de Alpenlanden zeer streng zijn. 

Reddingen in Oostenrijk

Pech hadden ook de 150 skiërs die in januari 2018 in het Oostenrijkse Kreischberg vast kwamen te zitten. Uiteindelijk moesten er helikopters aan te pas komen om de inzittenden te redden. Collega reporter Natasja schreef er destijds een artikel over.

In Nassfeld (Oostenrijk) zat een groep Belgische skiërs in 2017 ruim tweeënhalf uur vast in een lift. Na die periode kwamen er helikopters  en reddingsdiensten op sneeuwscooters om de onfortuinlijke skiërs te redden. De reddingsteams klommen in de masten van de skilift en klommen verder via de kabels tot aan de stoeltjes.

Daar bevestigden zij een reddingstouw met een metalen kruis aan. Elke skiër moest om beurt overstappen van zijn stoeltje naar het kruis en werd daarna naar beneden gelaten. Hier kun je de video van de redding zien. Reddingen uit een stoeltjeslift wordt ook regelmatig geoefend. Kijk maar dit filmpje van een reddingsoefening in Les Sybelles.

Vergeten in de lift

Vergeten worden in de lift komt een enkele keer voor. In Kals vond een aantal jaar geleden een incident plaats waarbij een stoeltje met daarin een moeder en twee kinderen werden vergeten. Nadat het streng begon te vriezen besloot de moeder uit het stoeltje op zes meter hoogte te springen om vervolgens de reddingsdiensten te waarschuwen. Ze liep verwondingen aan haar wervelkolom op en haar kinderen konden met bevriezingsverschijnselen worden gered. Brr….

Wat doet de liftmaatschappij om dit te voorkomen?

Als het tijd is om de lift te sluiten wordt beneden het nummer van het stoeltje of gondel genoteerd waar nog mensen in zitten. Dit nummer wordt vervolgens naar het eindstation gestuurd zodat ze daar ook weten wie de laatsten zijn.

Wat moet je doen als je toch vastzit?

Laten we voorop stellen dat de liftmaatschappij altijd zeer nauwkeurig de procedures volgt en dat het eigenlijk niet voor kan komen. Toch is er altijd de mogelijkheid dat de lift defect raakt of dat er iets over het hoofd wordt gezien.

  • Als het je gebeurt is het een open deur, maar blijf rustig. Kijk even om je heen of er nog meer mensen in de lift ziet zitten. Is dat het geval dan mag je er gerust vanuit gaan dat de redding eraan komt of dat de lift binnen afzienbare tijd weer gaat draaien.
  • Ben je alleen in de lift? Pak dan je mobiele telefoon en bel het nummer van de bergreddingsdiensten. Dit nummer vind je altijd op je skimap of skipas. Lukt dat niet, dan kun je altijd het reddingsnummer van het land bellen. Vertel rustig in welk gebied je zit, in welke plaats en in welke lift. Heb je geen mobiel bij je (bestaat dat nog?) probeer dan op een andere manier omstanders te waarschuwen.
  • Een ander belangrijk punt is dat je jezelf warm houdt. Beweeg je voeten en handen en zorg ook dat je gezicht in beweging blijft. Trek gekke bekken. Niemand ziet je :-).
  • Last but not least: Bergreddingsdiensten oefenen meerdere malen per jaar met het redden van mensen uit de lift. Vertrouw op hun kunnen.
  • Ga niet zelf de held uithangen: doe dat niet. Je brengt er niet alleen jezelf mee in gevaar, maar ook de bergredders en mogelijk andere passagiers.

Hoofdfoto: Saskia Smulders

Lees hier alle andere skilift-vragen

(Visited 2.101 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer