SKILIFT-VRAGEN | Waarom zijn de laatste liftpalen van de skilift ingepakt?

Door Patricia Christiani

Het was mij persoonlijk nog nooit zo opgevallen, maar inderdaad: vaak zijn de laatste palen van een skilift ingepakt in kussens. Waarom is dat? Vaak zijn de liftpalen onderin met oranje kussens bekleed. De functie van deze kussens laat zich makkelijk raden: ze zorgen voor bescherming als er iemand per ongeluk tegenaan botst. Scheelt een nog hardere klap, en de kussen zorgen ervoor dat je niet helemaal om de paal gekruld komt te liggen.

Kussen om de hele paal heen

De stootkussens spreken voor zich. Maar er komen ook liftpalen voor die helemaal zijn ingepakt met kussens of doeken. Waarom is dat? Het volledig inpakken van een liftpaal doet men zodat ze worden beschermt tegen grote temperatuurwisselingen. Want dat kan nog al eens voorkomen.

Zo’n paal kan dagen in de volle zon staan, maar ook in extreme wind en/of kou, ook ’s nachts. Maar ook wordt de voorkant van de paal warmer als deze in de zon staat en de achterkant blijft koud als deze in de schaduw staat (of andersom natuurlijk).


Onze rubriek Skilift-vragen geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de skilift zit


Kortom, zo’n paal staat bloot aan behoorlijke wisselingen in temperatuur. En aangezien metaal uitzet bij warmte en krimpt bij kou, kan de paal snel beschadigen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus de kussens of doeken zijn eigenlijk de “jas” van de paal die hem beschermt tegen beschadigingen door temperatuurschommelingen.

Maar waarom de laatste liftpalen?

De laatste liftpalen dicht bij het bergstation zouden misschien meer bloot kunnen staan aan temperatuurwisselingen dan de palen die meer in het dal staan. Hoe hoger, hoe kouder tenslotte. Dit zou een logische conclusie zijn. Wij weten dit laatste echter niet helemaal zeker: jij wel? Laat het ons dan weten!

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons! Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!


Lees ook


Hoofdfoto: Unsplash

(Visited 19.608 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.


 

2 Reactie op “SKILIFT-VRAGEN | Waarom zijn de laatste liftpalen van de skilift ingepakt?”

  • Patricia Christiani
    1 maart 2020 at 15:19

    Ha, wat goed dat je ons vermoeden kunt bevestigen, dank Hans!

  • Hans
    1 maart 2020 at 08:53

    Jullie conclusie over laatste paal klopt! Ben ik een keer na gaan vragen. Ook schijnen de krachten op die laatste palen het grootst te zijn waardoor deze minimaal uit mogen zetten.

Comments are closed.