advertentie
Askja Reizen
Laat ook jouw reis op maat maken door Askja Reizen

TEAM SNOWREPUBLIC WENST AL HAAR LEZERS VEEL WIJSHEID EN GELUK IN DEZE LASTIGE TIJD EN WE KIJKEN UIT NAAR EEN VOLGENDE WINTER VOL SNEEUW EN PLEZIER IN DE BERGEN. BEZOEK ONDERTUSSEN ONZE WEBSITES MOUNTAINREPORTERS.COM EN OUTDOORDICHTBIJ.NL VOOR EEN DAGELIJKSE DOSIS REISVERHALEN OVER DE MOOISTE NATUURLIJKE BESTEMMINGEN, VLAKBIJ HUIS OF AAN DE ANDERE KANT VAN DE WERELD.


Wat je je afvraagt als je in de skilift zit…kun je uit de skilift vallen?

Door Patricia Christiani

Onze rubriek Skilift-vragen geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de skilift zit!

Kun je uit de skilift vallen? Het simpele antwoord hierop is: ja, bijvoorbeeld als je de beugel niet naar beneden doet in een stoeltjeslift, kan dit gebeuren. Als je die gewoon netjes naar beneden doet, is de kans klein (let er wel op dat kinderen niet onder de beugel door schieten!).

Wat gebeurt er als de kabel breekt?

De kans dat de hele kabel breekt is erg klein omdat het eigenlijk meerdere kabels zijn die samen zijn geweven. 1 dikke kabel zijn bijvoorbeeld zo’n 7 aparte kabels ineen gevlochten. Dat is voldoende om het te houden. Hoe dat zit, lees je hier.

Foto: Zermatt Bergbahnen

Wat gebeurt er bij hevige deining van de kabels?

Het risico als de kabels op en neer gaan deinen (bijvoorbeeld door de wind) is dat de kabels van de loopwerken van de steunen af kunnen springen. Schommelingen van links naar rechts zorgen ervoor dat de kabel zich verdraait, waardoor deze zichzelf van het loopwerk van een steun af kan rollen. Om dit te vermijden zijn er meetinstallaties geïnstalleerd die de schommelingen registeren en automatisch kunnen ingrijpen door de snelheid te verlagen of zelfs alles stil te zetten.

En stel dat een kabel toch van het loopwerk van een steun afloopt, dan zijn er nog de kabelvangers (Seilfangschuhe) die een kabel opvangen zodat deze uiteindelijk niet op de grond zullen vallen. Dat betekent dat je een klein stukje naar beneden valt, maar niet helemaal omdat je opgevangen wordt door de kabel die opgevangen wordt door de kabelvangers.

Zit een skilift wel stevig vast?

Ja, de lift zit met een goede klem vast aan de kabel. In een volgende sklift-vraag zullen we dat behandelen. Toch wat angstig? Onthoudt dan dat skiliften echt zelden tot nooit naar beneden vallen. (Hoewel….).

gondel gevallen
Bron: Kantonspolizei SZ

Uitzonderingen daargelaten dus, maar kabelbanen zijn echt een erg veilig verkeersmiddel. En mocht er onverhoopt toch iets gebeuren dan is er altijd nog de reddingsdienst. Dit zijn de mensen die speciaal getraind zijn om passagiers veilig en wel uit de cabines of stoeltjes naar beneden te halen. Hoe dit werkt, vertellen we binnenkort in een andere skliift-vraag!

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons! Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

#skiliftvragen #vragenindeskilift

Hoofdfoto: Pixabay

Lees alle Sklift-vragen hier!

advertentie