Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

SKILIFT-VRAGEN | Kun je uit de skilift vallen?

Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen! Deze keer: Kun je uit de skilift vallen?

Kun je uit de skilift vallen?

Het simpele antwoord hierop is: ja, bijvoorbeeld als je de beugel niet naar beneden doet in een stoeltjeslift, kan dit gebeuren. Als je die gewoon netjes naar beneden doet, is de kans klein (let er wel op dat kinderen niet onder de beugel door schieten. De kans dat de hele kabel breekt is erg klein omdat het eigenlijk meerdere kabels zijn die samen zijn geweven. Één dikke kabel bestaat bijvoorbeeld uit zo’n zeven aparte kabels die ineen zijn gevlochten. Dat is voldoende om het te houden. Hoe dat zit, lees je hier. 

Wat gebeurt er bij hevige deining van de kabels?

Het risico als de kabels op en neer gaan deinen (bijvoorbeeld door de wind) is dat de kabels van de loopwerken van de steunen af kunnen springen. Schommelingen van links naar rechts zorgen ervoor dat de kabel zich verdraait, waardoor deze zichzelf van het loopwerk van een steun af kan rollen. Om dit te vermijden zijn er meetinstallaties geïnstalleerd die de schommelingen registeren en automatisch kunnen ingrijpen door de snelheid te verlagen of zelfs alles stil te zetten.

Tignes skilift stuwmeer
Foto: Patricia Christiani

En stel dat een kabel toch van het loopwerk van een steun afloopt, dan zijn er nog de kabelvangers (Seilfangschuhe) die een kabel opvangen zodat deze uiteindelijk niet op de grond zullen vallen. Dat betekent dat je een klein stukje naar beneden valt, maar niet helemaal omdat je opgevangen wordt door de kabel die opgevangen wordt door de kabelvangers.

Zit een skilift wel stevig vast?

Ja, de lift zit met een goede klem vast aan de kabel. In een andere skilift-vraag hebben we dat al eens uitgelegd. Toch wat angstig? Onthoudt dan dat skiliften echt zelden tot nooit naar beneden vallen. (Hoewel….).

Foto: Edwin Hagenouw

Uitzonderingen daargelaten dus, maar kabelbanen zijn dus echt een erg veilig verkeersmiddel. En mocht er onverhoopt toch iets gebeuren dan is er altijd nog de reddingsdienst. Dit zijn de mensen die speciaal getraind zijn om passagiers veilig en wel uit de cabines of stoeltjes naar beneden te halen. Hoe dit werkt, leggen we hier in een andere skiliftvraag uit!

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons via redactie@snowrepublic.nl. Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

Hoofdfoto: Snowrepublic.nl


Lees alle skilift-vragen hier!

(Visited 1.847 times, 3 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer