SKILIFT-VRAGEN | Kun je uit de skilift vallen?

Door Patricia Christiani

Onze rubriek Skilift-vragen geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de skilift zit!

Kun je uit de skilift vallen? Het simpele antwoord hierop is: ja, bijvoorbeeld als je de beugel niet naar beneden doet in een stoeltjeslift, kan dit gebeuren. Als je die gewoon netjes naar beneden doet, is de kans klein (let er wel op dat kinderen niet onder de beugel door schieten. De kans dat de hele kabel breekt is erg klein omdat het eigenlijk meerdere kabels zijn die samen zijn geweven. Één dikke kabel bestaat bijvoorbeeld uit zo’n zeven aparte kabels die ineen zijn gevlochten. Dat is voldoende om het te houden. Hoe dat zit, lees je hier.

Wat gebeurt er bij hevige deining van de kabels?

Het risico als de kabels op en neer gaan deinen (bijvoorbeeld door de wind) is dat de kabels van de loopwerken van de steunen af kunnen springen. Schommelingen van links naar rechts zorgen ervoor dat de kabel zich verdraait, waardoor deze zichzelf van het loopwerk van een steun af kan rollen. Om dit te vermijden zijn er meetinstallaties geïnstalleerd die de schommelingen registeren en automatisch kunnen ingrijpen door de snelheid te verlagen of zelfs alles stil te zetten.

Tignes skilift stuwmeer
Foto: Patricia Christiani

En stel dat een kabel toch van het loopwerk van een steun afloopt, dan zijn er nog de kabelvangers (Seilfangschuhe) die een kabel opvangen zodat deze uiteindelijk niet op de grond zullen vallen. Dat betekent dat je een klein stukje naar beneden valt, maar niet helemaal omdat je opgevangen wordt door de kabel die opgevangen wordt door de kabelvangers.

Zit een skilift wel stevig vast?

Ja, de lift zit met een goede klem vast aan de kabel. In een volgende sklift-vraag zullen we dat behandelen. Toch wat angstig? Onthoudt dan dat skiliften echt zelden tot nooit naar beneden vallen. (Hoewel….).

Foto: Edwin Hagenouw

Uitzonderingen daargelaten dus, maar kabelbanen zijn echt een erg veilig verkeersmiddel. En mocht er onverhoopt toch iets gebeuren dan is er altijd nog de reddingsdienst. Dit zijn de mensen die speciaal getraind zijn om passagiers veilig en wel uit de cabines of stoeltjes naar beneden te halen. Hoe dit werkt, vertellen we binnenkort in een andere skliift-vraag!

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons via redactie@snowrepublic.nl. Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

#skiliftvragen #vragenindeskilift


Lees alle skilift-vragen hier!


Hoofdfoto: snowrepublic.nl

(Visited 1.220 times, 2 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.