SKILIFT-VRAGEN | Is snowboarden uit of in?

Door Saskia Smulders

Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen!

Deze keer de vraag: “is Snowboarden nou uit of in?” Want als je in de skilift zit en je kijkt naar beneden is het merendeel van de wintersporters een skiër. De laatste jaren lijkt het erop dat de sport aan populariteit ingeboet heeft. Maar is dat zo en vooral: is het terecht?

Historie

Eerst een stukje historie. Collega Karin schreef er al eerder een uitgebreid artikel over. Snowboarden werd “uitgevonden” in de jaren ’60 door ene Sherman Poppen die gek was op surfen. Hij wilde heel graag eens over de sneeuw surfen in plaats van over de golven. Hij ging aan de slag en ontwierp een surfplank voor in de sneeuw die vervolgens voor nog geen 15 dollar in de schappen van de winkels kwamen te liggen. Hij noemde het de “snurfer” (ik verzin het niet :-)). Zo zijn er miljoenen van dit exemplaar verkocht.

Burton

In de jaren ’70 werd de plank verder ontwikkeld en kwam de snurfer terecht bij ene Jake Burton Carpenter (overleden november 2019) die hem verder verfijnde. Zo plaatste hij er waterski-bindingen op en nam de plank in productie. Prijs: 38 dollar. Maar er waren meer kapers op de kust: Tom Sims, voormalig skateboarder en Bob Webber gingen zich professioneel bezig houden met snurfen.

Snurfers mochten niet op de piste en om de planken uit te proberen werd er stiekem, ‘snachts op de piste geboard. Eind jaren ’70 werden de eerste wedstrijden gehouden waaraan Jake Burton ook meedeed.

Hilarische beelden uit de jaren ’80. Snowboarders mochten niet in de lift….Pas in 1997 mochten in alle gebieden snowboarders in de liften. 

Naar Europa

In de jaren die volgde kwam de snurfer ook naar Europa en werd het board verder verfijnd. In 1987 werd het eerste wereldkampioenschap in Europa gehouden en werd snowboarden steeds populairder. Het board ging steeds meer richting het board dat we nu kennen.

Ook in Nederland werd snowboarden steeds populairder en was Thedo Remmelink de eerste Nederlander deelnemer aan de Giant Slalom en werd tiende. Nu is het snowboard niet meer weg te denken van de pistes. Ook mede dankzij de succesvolle prestaties van Nicolien Sauerbreij op de Olympische Spelen.

Toch lijkt de populariteit tanende en lijkt het alsof er minder snowboarders op de piste te vinden zijn. Hoe dat kan?

Een makkelijke vraag, maar een lastig antwoord.

Techniek en innovaties

Voor de beantwoording van deze vraag moeten we kijken naar de techniek. Met de komst van de carve skies is skiën niet alleen veel gaver geworden, maar het heeft er ook voor gezorgd dat skiën als makkelijker wordt ervaren. Met de carve ski kun je immers makkelijker je bochten maken en is daardoor voor meer mensen bereikbaar en relatief makkelijk te leren, hoewel écht carven wel de nodige oefening behoeft. Dat heeft er voor gezorgd dat veel snowboarders (terug) zijn gegaan naar ski’s.

Ook de komst van de twin-tips heeft ervoor gezorgd dat hiermee ook allerlei vette tricks te doen zijn; toch jarenlang het domein van de snowboarder. Daarmee heeft het skiën ook weer een stoerder imago gekregen en stapten nog meer snowboarders over naar het skiën.

De toekomst van het snowboarden

Als ik een inschatting zou moeten maken dan ligt de verhouding snowboarders versus skiërs op ongeveer 1 op 4 à 5. Dus rond de 20, 25% van alle wintersporters is snowboarder. Een jaar of tien geleden lag dit (opnieuw een schatting) rond de 30 à 35%. Een kleine daling dus.

Zelf ben ik een die-hard snowboarder en zal mogelijk tot in de lengte van dagen op mijn board te vinden zijn. Als is alleen maar vanwege het feit dat ik niet eens kan skiën…Maar ook het gemak om lekker op mijn snowboarschoenen te lopen in plaats van die klossende, stijve skischoenen spelen een rol.

snowboarder zwitserland
Ik op mijn snowboard in Zwitserland | Foto: Saskia Smulders

Snowboarden zal dus altijd blijven! Maar, heel eerlijk: binnen het snowboarden is het de hoogste tijd voor meer échte innovatie, want anders zullen steeds meer snowboarders tóch overstappen op het skiën.


Onze rubriek Skilift-vragen geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de skilift zit


Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons via redactie@snowrepublic.nl. Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

Bron: wikipedia | Hoofdfoto: UNSPLASH


Anderen lazen ook


(Visited 702 times, 2 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.