Misschien ken je het wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen! Deze keer de vraag: “is Snowboarden nou uit of in?” Want als je in de skilift zit en je kijkt naar beneden is het merendeel van de wintersporters een skiër. De laatste jaren lijkt het erop dat de sport aan populariteit ingeboet heeft. Maar is dat zo en vooral: is het terecht?
Historie
Eerst een stukje historie. Collega Karin schreef er al eerder een uitgebreid artikel over. Snowboarden werd “uitgevonden” in de jaren ’60 door ene Sherman Poppen die gek was op surfen. Hij wilde heel graag eens over de sneeuw surfen in plaats van over de golven. Hij ging aan de slag en ontwierp een surfplank voor in de sneeuw die vervolgens voor nog geen 15 dollar in de schappen van de winkels kwamen te liggen. Hij noemde het de “snurfer” (ik verzin het niet :-)). Zo zijn er miljoenen van dit exemplaar verkocht.
Burton
In de jaren ’70 werd de plank verder ontwikkeld en kwam de snurfer terecht bij ene Jake Burton Carpenter (overleden november 2019) die hem verder verfijnde. Zo plaatste hij er waterski-bindingen op en nam de plank in productie. Prijs: 38 dollar. Maar er waren meer kapers op de kust: Tom Sims, voormalig skateboarder en Bob Webber gingen zich professioneel bezig houden met snurfen.
Snurfers mochten niet op de piste en om de planken uit te proberen werd er stiekem, ‘snachts op de piste geboard. Eind jaren ’70 werden de eerste wedstrijden gehouden waaraan Jake Burton ook meedeed.
Hilarische beelden uit de jaren ’80. Snowboarders mochten niet in de lift….Pas in 1997 mochten in alle gebieden snowboarders in de liften.
Naar Europa
In de jaren die volgde kwam de snurfer ook naar Europa en werd het board verder verfijnd. In 1987 werd het eerste wereldkampioenschap in Europa gehouden en werd snowboarden steeds populairder. Het board ging steeds meer richting het board dat we nu kennen.
Ook in Nederland werd snowboarden steeds populairder en was Thedo Remmelink de eerste Nederlander deelnemer aan de Giant Slalom en werd tiende. Nu is het snowboard niet meer weg te denken van de pistes. Ook mede dankzij de succesvolle prestaties van Nicolien Sauerbreij op de Olympische Spelen.
Toch lijkt de populariteit tanende en lijkt het alsof er minder snowboarders op de piste te vinden zijn. Hoe dat kan?
Een makkelijke vraag, maar een lastig antwoord.
Techniek en innovaties
Voor de beantwoording van deze vraag moeten we kijken naar de techniek. Met de komst van de carve skies is skiën niet alleen veel gaver geworden, maar het heeft er ook voor gezorgd dat skiën als makkelijker wordt ervaren. Met de carve ski kun je immers makkelijker je bochten maken en is daardoor voor meer mensen bereikbaar en relatief makkelijk te leren, hoewel écht carven wel de nodige oefening behoeft. Dat heeft er voor gezorgd dat veel snowboarders (terug) zijn gegaan naar ski’s.
Ook de komst van de twin-tips heeft ervoor gezorgd dat hiermee ook allerlei vette tricks te doen zijn; toch jarenlang het domein van de snowboarder. Daarmee heeft het skiën ook weer een stoerder imago gekregen en stapten nog meer snowboarders over naar het skiën.
De toekomst van het snowboarden
Als ik een inschatting zou moeten maken dan ligt de verhouding snowboarders versus skiërs op ongeveer 1 op 4 à 5. Dus rond de 20, 25% van alle wintersporters is snowboarder. Een jaar of tien geleden lag dit (opnieuw een schatting) rond de 30 à 35%. Een kleine daling dus.
Zelf ben ik een die-hard snowboarder en zal mogelijk tot in de lengte van dagen op mijn board te vinden zijn. Als is alleen maar vanwege het feit dat ik niet eens kan skiën…Maar ook het gemak om lekker op mijn snowboarschoenen te lopen in plaats van die klossende, stijve skischoenen spelen een rol.
Snowboarden zal dus altijd blijven! Maar, heel eerlijk: binnen het snowboarden is het de hoogste tijd voor meer échte innovatie, want anders zullen steeds meer snowboarders tóch overstappen op het skiën. Of ik dat ooit ga doen? Wellicht als ik 80 ben of zo…Ik moet er niet aan denken skiën van vooraf aan te leren…
Onze rubriek Skilift-vragen geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de skilift zit
Heb je zelf een ski-liftvraag?
Stel ‘m aan ons via redactie@snowrepublic.nl. Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!
Bron: wikipedia | Hoofdfoto: Valais.ch
Anderen lazen ook: Wie maken de piste meer kapot, boarders of skiërs?
Ik ben ontzettend gek op wintersporten. ’t Maakt me niet uit waar ik dat doe, als er maar sneeuw ligt. En als ik er maar schrijven kan, zoals ik dat sinds 2008 doe voor Snowrepublic. Na het snowboarden hou ik er ook enorm van om een biertje te drinken in de après-ski tent en de bekende après-ski nummers mee te lallen. En oh ja, ik ben die hard Goofy 🙂
Wintersport in Innsbruck
Pure levensvreugde voor een onvergetelijke wintervakantie. Hier kan je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen twintig minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Het historische centrum met zijn beroemde bezienswaardigheden ligt op een steenworp van dertien skigebieden. Een skitocht of winterwandeling is dus nooit ver weg in Innsbruck. Lees meer
Voel jij ook die heerlijke winterspanning ?
Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer
Veelzijdige wintersport in Gastein
Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermaal water in de thermen. Heerlijk! Lees meer
8 signalen dat jij beter skiet dan je vrienden
Wintersportweerbericht | Vaak droog en zonnig, maar soms sneeuw
13 foto's die iedereen maakt op wintersport
Drama met skilift in Spaanse Pyreneeën
Lifestylehotel mama thresl in Leogang: sport, gastronomie en een bruisende sfeer
Ga skiën met het hele gezin in Grossarltal, Dachstein West of Radstadt
Goede voornemens? Kom skiën in St. Anton am Arlberg in de lentezon!
Skiën in de lente: zon, sneeuw en puur genieten in het Zillertal
Sneeuwzeker skiën in Saas-Fee/Saastal kan nog tot 27 april
Uitgelichte artikelen
Lifestylehotel mama thresl in Leogang: sport, gastronomie en een bruisende sfeer
Ga skiën met het hele gezin in Grossarltal, Dachstein West of Radstadt
Goede voornemens? Kom skiën in St. Anton am Arlberg in de lentezon!
Skiën in de lente: zon, sneeuw en puur genieten in het Zillertal
Sneeuwzeker skiën in Saas-Fee/Saastal kan nog tot 27 april
(Bijna) alles wat je moet weten over sneeuwkettingen
Ski amadé – Oostenrijks grootste skiparadijs
Alleen in Ski amadé kunt u met één skipas genieten van maar liefst 760 kilometer aan pistes. Tot wel 270 moderne liften en 356 perfect geprepareerde pistes in adembenemende berglandschappen wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer
Leg elk moment vast
Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer
Het grootste skigebied van Oostenrijk
Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer