Hoeveel kilometer wordt er gemiddeld per dag geskied?

Door Patricia Christiani

Lijstjes, statistieken: ik hou ervan. En ik niet alleen, want er zijn heel veel wintersporters die gebruik maken van een app om hun ski- of snowboardprestaties op een dag bij te houden. Hoe hard ging je en hoeveel kilometer heb je vandaag afgelegd? Leuk om te weten, maar nog leuker om te weten of je bovengemiddeld veel kilometers aflegt. En dus vroeg één van onze volgers zich af: wat is de gemiddelde afstand die op een dag wordt geskied? 


Onze rubriek Skilift-vragen geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de skilift zit


Apps op wintersport

Verschillende apps kunnen bijhouden hoeveel je geskied of geboard hebt. Apps als Skitrack en Skiline zijn hierin zo’n beetje de bekendste. De eerste volgt je via gps en meet onder andere je maximum snelheid. Bij de tweede, Skiline, voer je je skipasnummer in en houdt de app bij welke liften je bent gepasseerd en meet daarmee je afgelegde afstand en hoogtemeters. Dit kun je elk jaar doen, waardoor je elk jaar kunt vergelijken. Daarom hebben we deze vraag maar eens voorgelegd aan Skiline, die over een hoop van dit soort data moet beschikken. En zij waren zo vriendelijk om ons van een uitgebreid antwoord te voorzien.

Gemiddeld aantal hoogtekilometers

Skiline wist te vertellen dat hun gebruikers in seizoen 2018/2019 er zo’n 4.800 hoogtemeters per dag werden afgelegd. In onderstaande infographic vind je meer info over deze statistieken.

gemiddeld aantal kilometer skien
Credits: Skiline

Gemiddeld aantal kilometers per dag skiën

Skiline was ook zo vriendelijk om voor ons uit te zoeken wat het exacte antwoord op onze vraag is. Hiervoor keken ze naar het gemiddelde van de maand januari 2020. Uit hun data bleek dat Skiline gebruikers in deze maand gemiddeld 31 kilometer per dag hebben geskied.

Het aantal hoogtemeters dat in deze maand werd afgelegd was 5.500 per dag. Dit aantal is in januari meer dan het gemiddelde van het hele vorige seizoen (4.800). Volgens Skiline kan dit veroorzaakt worden doordat er in januari meer door geskied wordt dan in bijvoorbeeld maart (wanneer het ook erg lekker is om wat eerder ’s middags op een terrasje van de zon te genieten als de sneeuw wat minder wordt).

Afhankelijk van meerdere variabelen

Het blijft natuurlijk wel lastig, hoeveel er precies gemiddeld per dag wordt geskied. Want het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe hard je skiet, hoe goed je bent, hoe goed een gebied verbonden is (en of je dus wel of niet kunt door skiën) en hoe ideaal de omstandigheden zijn. Al deze variabelen hebben invloed op het aantal kilometers dat je op een dag kunt skiën.

Toch lijkt een gemiddelde van 31 kilometer per dag best reëel. Of zit jij er ver boven of onder?

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons! Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

Lees ook:


Lees het allerlaatste wintersportnieuws op Snowrepublic. Klik hier!


Hoofdfoto: Pixabay

(Visited 18.420 times, 14 visits today)

Lees hier alles over wintersport in de Catalaanse Pyreneeën