Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

SKILIFT-VRAGEN | Hoe zit de lift vast aan de kabel?

Door Patricia Christiani

Hoe zit de lift vast aan de kabel? Het simpele antwoord is met een klem. Maar je hebt hierbij verschillende varianten, waaronder de vaste klem en de koppelbare stoeltjes- en gondellift, die dus los kan worden gekoppeld van de kabel. Een ontkoppelbare klem zit gewoon vast aan de kabel en kan dus niet van snelheid veranderen. Veel oudere liften zijn ontkoppelbaar, en gaan daarom ook tijdens de rit naar boven langzamer omdat je anders niet rustig in en uit kunt stappen.  

Koppelbare klem

De meeste moderne liften hebben een koppelbare klem. Een koppelbare klem kan, in tegenstelling tot de vaste klem, van de kabel worden gehaald. Dit gebeurt als de gondel of het stoeltje in het liftstation aankomt. Zodra een gondel of stoeltje het station binnen gaat, wordt de klem geopend en gaat de gondel verder op een rails. De draagkabel waarop de gondel bevestigd was, gaat gewoon met dezelfde snelheid verder.

De rail die vanaf hier de gondel overneemt gaat veel langzamer zodat de passagiers rustig in en uit kunnen stappen. Als de passagiers zijn ingestapt en de deuren (in geval van een gondel) gesloten zijn wordt de gondel weer op snelheid gebracht. Zodra de snelheid gelijk is aan de snelheid van de op vaste snelheid draaiende draagkabel wordt de gondel of het stoeltje weer gekoppeld aan de kabel en maak je vaart, het liftstation uit.  

Tegenwoordig rollen de stoeltjes of gondels in de stations op rubberen banden (soort mini-autobanden). Elke band gaat iets sneller te draaien, totdat de banden net zo snel draaien als de kabel. Daarna wordt de lift op de kabel gekoppeld. Bij aankomst in het station geldt precies hetzelfde principe, maar dan omgekeerd. Zo wordt de aankomst en het vertrek nog aangenamer.

Ingewikkeld verhaal, dus bekijk vooral het filmpje!

Bron: Berg und Bahn

Hoofdfoto: Pixabay

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons! Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!


Lees ook

(Visited 7.613 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

één reactie op “SKILIFT-VRAGEN | Hoe zit de lift vast aan de kabel?”

  • Maarten
    29 januari 2020 at 23:23

    Beste,
    Jullie halen ontkoppelbare en onkoppelbare door elkaar. Het stukje ‘vaste klem’ klopt niet. Een ontkoppelbare klem zit niet vast op de kabel gezien je hem kunt ontkoppelen.

    Groet!

Comments are closed.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer