SKILIFT-VRAGEN | Hoe zit de lift vast aan de kabel?

Door Patricia Christiani

Hoe zit de lift vast aan de kabel? Het simpele antwoord is met een klem. Maar je hebt hierbij verschillende varianten, waaronder de vaste klem en de koppelbare stoeltjes- en gondellift, die dus los kan worden gekoppeld van de kabel. Een ontkoppelbare klem zit gewoon vast aan de kabel en kan dus niet van snelheid veranderen. Veel oudere liften zijn ontkoppelbaar, en gaan daarom ook tijdens de rit naar boven langzamer omdat je anders niet rustig in en uit kunt stappen. 

Koppelbare klem

De meeste moderne liften hebben een koppelbare klem. Een koppelbare klem kan, in tegenstelling tot de vaste klem, van de kabel worden gehaald. Dit gebeurt als de gondel of het stoeltje in het liftstation aankomt. Zodra een gondel of stoeltje het station binnen gaat, wordt de klem geopend en gaat de gondel verder op een rails. De draagkabel waarop de gondel bevestigd was, gaat gewoon met dezelfde snelheid verder.

De rail die vanaf hier de gondel overneemt gaat veel langzamer zodat de passagiers rustig in en uit kunnen stappen. Als de passagiers zijn ingestapt en de deuren (in geval van een gondel) gesloten zijn wordt de gondel weer op snelheid gebracht. Zodra de snelheid gelijk is aan de snelheid van de op vaste snelheid draaiende draagkabel wordt de gondel of het stoeltje weer gekoppeld aan de kabel en maak je vaart, het liftstation uit.  

Tegenwoordig rollen de stoeltjes of gondels in de stations op rubberen banden (soort mini-autobanden). Elke band gaat iets sneller te draaien, totdat de banden net zo snel draaien als de kabel. Daarna wordt de lift op de kabel gekoppeld. Bij aankomst in het station geldt precies hetzelfde principe, maar dan omgekeerd. Zo wordt de aankomst en het vertrek nog aangenamer.

Ingewikkeld verhaal, dus bekijk vooral het filmpje!

Bron: Berg und Bahn

Hoofdfoto: Pixabay

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons! Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!


Lees ook

(Visited 6.561 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.


 

één reactie op “SKILIFT-VRAGEN | Hoe zit de lift vast aan de kabel?”

  • Maarten
    29 januari 2020 at 23:23

    Beste,
    Jullie halen ontkoppelbare en onkoppelbare door elkaar. Het stukje ‘vaste klem’ klopt niet. Een ontkoppelbare klem zit niet vast op de kabel gezien je hem kunt ontkoppelen.

    Groet!

Comments are closed.