Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

SKILIFT-VRAGEN: hoe wordt een liftpaal neergezet?

Door Patricia Christiani

Je kent het wel: even uitrusten in de skilift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen!

Deze keer de skilift-vraag: hoe wordt een liftpaal eigenlijk neergezet?

Bij het bouwen van een skilift zijn er veel factoren die meewegen. Zo wordt er gekeken naar de te overbruggen lengte, de natuur en de omgeving, het budget, het aantal en soort gebruikers van de lift, de ondergrond, de windgevoeligheid, de kosten voor onderhoud en natuurlijk de wensen van een skigebied. Over wat er komt kijken bij de beslissing over een nieuwe skilift lees je alles in onze eerdere skilift-vraag!

In delen

Maar hoe krijg je een liftpaal voor een nieuw te bouwen lift de berg op en hoe wordt deze vervolgens geplaatst? Het plaatsen van liftpalen gebeurt (bijna) altijd met een helikopter, omdat je een kraan natuurlijk wat lastig de berg op krijgt. En een liftpaal weegt tussen de 8 en 18 ton, dus die verplaats je ook niet even.

De liftpalen worden door de helikopter in delen aangevlogen. Vaak bestaat een paal uit drie delen: twee grote buisvormige delen en een kop waaraan de wielen komen. Bij het plaatsen van de paal met een helikopter wordt er een kabel aan de paal bevestigd, die mensen op de grond opvangen om de paal te begeleiden. Daarna wordt de paal op de juiste plek te gemanoeuvreerd. De paal wordt vervolgens gemonteerd op de al eerder geplaatste fundering van de paal (de voet van de paal). Als de paal staat, klimmen de monteurs steeds hoger de paal in om de paal stukje bij beetje verder te monteren.

Spectaculaire operatie

Een omvangrijke, maar ook spectaculaire operatie, zoals je ook op onderstaand filmpje ziet. Bij de montage van de Heidbüel gondel en de Obertor stoeltjeslift in Lenzerheide werd er voor 80 ton aan materiaal omhoog gevlogen, geplaatst en gemonteerd. Deze operatie werd mooi vastgelegd op het filmpje!

Bron: YouTube Ferienregion Lenzerheide

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons! Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

#skiliftvragen #vragenindeskilift

Hoofdfoto: Saskia Smulders

Lees hier alle skiliftvragen!

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer