Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Heb jij ook een wintersportvraag waarop je nu eindelijk een antwoord wil? Stuur dan een mail, met in de titel “Mijn skilift-vraag” naar redactie@snowrepublic.nl. Deze week een zeer actuele vraag gezien het aantal doden wat de afgelopen week te betreuren was na een aantal lawines. Hoe werkt dat nou, zo’n lawinewaarschuwingssysteem?

Ook vorige week werd er volop gewaarschuwd voor lawines in de Alpen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van lawineniveaus (stufes). Maar weet jij precies wat al die niveaus betekenen? 

Onze rubriek SKILIFT-VRAGEN geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de skilift zit!

Stufes

Het lawinewaarschuwinssysteem kent verschillende niveaus (in het Duits: stufe) en lopen van 1 tot en met 5. Hieronder worden ze uitgelegd:

Lawinestufen

Niveau voor openbare leven

Wat veel wintersporters zich echter niet realiseren is dat dit systeem niet in het leven geroepen is om te waarschuwen voor eventueel onheil buiten de piste in de vorm van lawines. Het systeem geldt voor het gehele openbare leven in de bergen! Wanneer de lokale diensten Stufe 5 aangeven is dat dus code donkerrood! Extreem gevaarlijk en kan tot dodelijke situaties leiden zoals in 1999 in Galtür.

Zestien keer gevaarlijker

Bovendien loopt de schaal niet op zoals je denkt. Bij elke stijging van het getal bijvoorbeeld van niveau 1 naar niveau 2 verdubbelt het risico. Van niveau 2 naar niveau 3 is dus 4 x ten opzichte van niveau 1. Van niveau 3 naar niveau 4 komt dus uit op 8 x meer gevaar. Bij stufe 5 zit je dus op 16 x zoveel risico!

Bij elke stijging van het stufeniveau verdubbelt het risico. Van niveau 2 naar 3 is 4x zoveel risico als bij niveau 1!

Waarschuwing voor iedereen

Veel wintersporters denken bovendien dat de lawinewaarschuwingen alleen voor buiten de pistes en dus voor off piste skiërs geldt. Dat is ten onrechte, want helaas houden lawines geen enkele rekening met wanneer een geprepareerde piste begint of eindigt, zoals vorige week nog. Of erger nog: waar een dorp ligt. Houd dus altijd rekening met de waarschuwingen, óók als je gewoon op de piste blijft. De kracht van de natuur is niet te onderschatten.

Ook tussen de bomen gevaarlijk

Daarnaast is er nog wel eens ten onrechte de gedacht dat als je tussen de bomen skiet je beschermd wordt door deze bomen en er dus geen of minder heftige lawines kunnen ontstaan. Dat is ten onrechte. Tussen de bomen kun je namelijk te maken met zgn. tree wells. Dit zijn kuilen die onder bomen ontstaan door hevige sneeuwval. Omdat de sneeuw op de takken van de bomen valt, valt er geen sneeuw recht onder de bomen. Op de plekken naast de boom valt echter wel veel sneeuw waardoor uiteindelijk een soort kuil ontstaat die je niet ziet.

Op de plekken naast de boom valt echter wel veel sneeuw waardoor uiteindelijk een soort kuil ontstaat die je niet ziet. Levensgevaarlijk!

Zo’n kuil kan diep worden, zeker in sneeuwsituaties waar we momenteel in Oostenrijk mee hebben te maken. Tree wells kunnen trouwens niet alleen bij bomen voorkomen, maar ook bij andere uitstekende objecten zoals rotsen. Wanneer je in een tree well terecht komt is de kans op overleven zeer klein. Het zal je namelijk niet lukken er op eigen kracht uit te komen. Hulp van buitenaf is cruciaal. Bekijk dit filmpje maar eens:

MEER INTERESSANTE SKILIFT-VRAGEN

Heb je zelf ook een skilift-vraag? Stuur dan snel een mail naar Saskia en Patricia via redactie@snowrepublic.nl 

(Visited 1.229 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer