SKILIFT-VRAGEN | Hoe werkt het lawine waarschuwingssysteem?
Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Heb jij ook een wintersportvraag waarop je nu eindelijk een antwoord wil? Stuur dan een mail, met in de titel “Mijn skilift-vraag” naar redactie@snowrepublic.nl. Deze week een zeer actuele vraag gezien het aantal doden wat de afgelopen week te betreuren was na een aantal lawines. Hoe werkt dat nou, zo’n lawinewaarschuwingssysteem?
Ook vorige week werd er volop gewaarschuwd voor lawines in de Alpen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van lawineniveaus (stufes). Maar weet jij precies wat al die niveaus betekenen?
Onze rubriek SKILIFT-VRAGEN geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de skilift zit!
Stufes
Het lawinewaarschuwinssysteem kent verschillende niveaus (in het Duits: stufe) en lopen van 1 tot en met 5. Hieronder worden ze uitgelegd:
Niveau voor openbare leven
Wat veel wintersporters zich echter niet realiseren is dat dit systeem niet in het leven geroepen is om te waarschuwen voor eventueel onheil buiten de piste in de vorm van lawines. Het systeem geldt voor het gehele openbare leven in de bergen! Wanneer de lokale diensten Stufe 5 aangeven is dat dus code donkerrood! Extreem gevaarlijk en kan tot dodelijke situaties leiden zoals in 1999 in Galtür.
Zestien keer gevaarlijker
Bovendien loopt de schaal niet op zoals je denkt. Bij elke stijging van het getal bijvoorbeeld van niveau 1 naar niveau 2 verdubbelt het risico. Van niveau 2 naar niveau 3 is dus 4 x ten opzichte van niveau 1. Van niveau 3 naar niveau 4 komt dus uit op 8 x meer gevaar. Bij stufe 5 zit je dus op 16 x zoveel risico!
Bij elke stijging van het stufeniveau verdubbelt het risico. Van niveau 2 naar 3 is 4x zoveel risico als bij niveau 1!
Waarschuwing voor iedereen
Veel wintersporters denken bovendien dat de lawinewaarschuwingen alleen voor buiten de pistes en dus voor off piste skiërs geldt. Dat is ten onrechte, want helaas houden lawines geen enkele rekening met wanneer een geprepareerde piste begint of eindigt, zoals vorige week nog. Of erger nog: waar een dorp ligt. Houd dus altijd rekening met de waarschuwingen, óók als je gewoon op de piste blijft. De kracht van de natuur is niet te onderschatten.
Ook tussen de bomen gevaarlijk
Daarnaast is er nog wel eens ten onrechte de gedacht dat als je tussen de bomen skiet je beschermd wordt door deze bomen en er dus geen of minder heftige lawines kunnen ontstaan. Dat is ten onrechte. Tussen de bomen kun je namelijk te maken met zgn. tree wells. Dit zijn kuilen die onder bomen ontstaan door hevige sneeuwval. Omdat de sneeuw op de takken van de bomen valt, valt er geen sneeuw recht onder de bomen. Op de plekken naast de boom valt echter wel veel sneeuw waardoor uiteindelijk een soort kuil ontstaat die je niet ziet.
Op de plekken naast de boom valt echter wel veel sneeuw waardoor uiteindelijk een soort kuil ontstaat die je niet ziet. Levensgevaarlijk!
Zo’n kuil kan diep worden, zeker in sneeuwsituaties waar we momenteel in Oostenrijk mee hebben te maken. Tree wells kunnen trouwens niet alleen bij bomen voorkomen, maar ook bij andere uitstekende objecten zoals rotsen. Wanneer je in een tree well terecht komt is de kans op overleven zeer klein. Het zal je namelijk niet lukken er op eigen kracht uit te komen. Hulp van buitenaf is cruciaal. Bekijk dit filmpje maar eens:
MEER INTERESSANTE SKILIFT-VRAGEN
- Hoe wordt een lift eigenlijk gemaakt?
- Waarom bevriezen de leidingen van sneeuwkanonnen niet?
- Welke diersporen lopen er onder de lift door?
Heb je zelf ook een skilift-vraag? Stuur dan snel een mail naar Saskia en Patricia via redactie@snowrepublic.nl
Ik ben ontzettend gek op wintersporten. ’t Maakt me niet uit waar ik dat doe, als er maar sneeuw ligt. En als ik er maar schrijven kan, zoals ik dat sinds 2008 doe voor Snowrepublic. Na het snowboarden hou ik er ook enorm van om een biertje te drinken in de après-ski tent en de bekende après-ski nummers mee te lallen. En oh ja, ik ben die hard Goofy 🙂