SKILIFT-VRAGEN | Hoe komen de spullen in het bergrestaurant?

Door Saskia Smulders

PPffffff…..je zit. Je zit in een bergrestaurant en hebt net een aantal heerlijke pistes gedaan en nu even uitrusten. Dus je bestelt een kopje koffie, thee, drinken, bier, eten….wathever. En dan ineens denk je: hoe komen al die spullen hier eigenlijk naar boven? Wij gingen op onderzoek uit en geven je het antwoord.

Soms makkelijk, soms ook niet

Eigenlijk is er niet een eenduidig antwoord op te geven, want het hangt af van een aantal factoren. Zo is daar natuurlijk om te beginnen de bereikbaarheid. Sommige bergrestaurants zijn gewoon per weg te bereiken. Deze wordt dan voornamelijk gebruikt als er geen of weinig sneeuw ligt om goederen naar boven te brengen. Dat is immers de makkelijkste en goedkoopste manier. Over het algemeen worden vooral de lang houdbare producten in grote hoeveelheden naar boven gebracht.

Zo doen ze dat in mijn favoriete berghut -Zirbenhütte – in Fiss:

Maar ja, niet ieder bergrestaurant heeft een weg en moeten ze het dus op een andere manier doen. De meest voor de hand liggende manier is de manier waarop jij ook in het restaurant terecht bent gekomen: via de skilift.

Andere manieren

Je hebt ze vast wel eens gezien: de goederenskilift. Vaak een ijzeren bakje waarin veel spullen kunnen komen te liggen en naar boven vervoerd worden. Daarnaast maken veel berghutten gebruik van sneeuwscooters met een aanhanger om spullen naar boven te vervoeren. Dat gaat vooral lekker snel, vooral handig bij verse producten.

bergrestaurant
Jummie! Een gepofte aardappel in een bergrestaurant in Serfaus | Foto: Patricia Smulders

Natuurlijk zijn bergrestaurants ook een keer gebouwd. Vaak van hout, steen of ander zwaar materiaal. Hoe komen die bouwmaterialen dan boven? Nou, zoveel mogelijk ook op de manier zoals beschreven. Maar de echt zware en grote materialen worden per helikopter naar boven vervoerd. Een lastige en dure opgave die veel voorbereiding en specialistische begeleiding vergt.

bergrestaurant
Voordat je van je kaiserschmarren kunt genieten gaat er een heel logistiek proces aan vooraf | Foto: Saskia Smulders

Ook de pistenbully’s kunnen behulpzaam zijn bij het naar boven vervoeren van spullen. In Sölden bijvoorbeeld worden hele podia op deze manier naar boven gebracht. (dank Bart Gabriëls).


Lees ook alle andere SKILIFTVRAGEN


Hoofdfoto: Edwin Hagenouw, Snowrepublic 

(Visited 4.460 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.