SKILIFT-VRAGEN | Hoe komen de spullen in het bergrestaurant?

Door Saskia Smulders

PPffffff…..je zit. Je zit in een bergrestaurant en hebt net een aantal heerlijke pistes gedaan en nu even uitrusten. Dus je bestelt een kopje koffie, thee, drinken, bier, eten….wathever. En dan ineens denk je: hoe komen al die spullen hier eigenlijk naar boven? Wij gingen op onderzoek uit en geven je het antwoord.

Soms makkelijk, soms ook niet

Eigenlijk is er niet een eenduidig antwoord op te geven, want het hangt af van een aantal factoren. Zo is daar natuurlijk om te beginnen de bereikbaarheid. Sommige bergrestaurants zijn gewoon per weg te bereiken. Deze wordt dan voornamelijk gebruikt als er geen of weinig sneeuw ligt om goederen naar boven te brengen. Dat is immers de makkelijkste en goedkoopste manier. Over het algemeen worden vooral de lang houdbare producten in grote hoeveelheden naar boven gebracht.

Zo doen ze dat in mijn favoriete berghut -Zirbenhütte – in Fiss:

Maar ja, niet ieder bergrestaurant heeft een weg en moeten ze het dus op een andere manier doen. De meest voor de hand liggende manier is de manier waarop jij ook in het restaurant terecht bent gekomen: via de skilift.

Andere manieren

Je hebt ze vast wel eens gezien: de goederenskilift. Vaak een ijzeren bakje waarin veel spullen kunnen komen te liggen en naar boven vervoerd worden. Daarnaast maken veel berghutten gebruik van sneeuwscooters met een aanhanger om spullen naar boven te vervoeren. Dat gaat vooral lekker snel, vooral handig bij verse producten.

bergrestaurant
Jummie! Een gepofte aardappel in een bergrestaurant in Serfaus | Foto: Patricia Smulders

Natuurlijk zijn bergrestaurants ook een keer gebouwd. Vaak van hout, steen of ander zwaar materiaal. Hoe komen die bouwmaterialen dan boven? Nou, zoveel mogelijk ook op de manier zoals beschreven. Maar de echt zware en grote materialen worden per helikopter naar boven vervoerd. Een lastige en dure opgave die veel voorbereiding en specialistische begeleiding vergt.

bergrestaurant
Voordat je van je kaiserschmarren kunt genieten gaat er een heel logistiek proces aan vooraf | Foto: Saskia Smulders

Ook de pistenbully’s kunnen behulpzaam zijn bij het naar boven vervoeren van spullen. In Sölden bijvoorbeeld worden hele podia op deze manier naar boven gebracht. (dank Bart Gabriëls).


Lees ook alle andere SKILIFTVRAGEN


Hoofdfoto: Edwin Hagenouw, Snowrepublic 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer