advertentie
Askja Reizen
Laat ook jouw reis op maat maken door Askja Reizen

 

Wat je je afvraagt als je in de skilift zit….heeft de kabel een einde?

Onze nieuwe rubriek Skilift-vragen geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de skilift zit!

Door: Saskia Smulders

In onze rubriek “Wat je je afvraagt als je in de skilift zit…” ditmaal de beurt aan de vraag van Casper. Hij vroeg zich af: “Heeft de kabel van een skilift een begin en een einde en hoe zijn begin en eind dan aan elkaar verbonden?”.

Kabel is uitermate belangrijk

Collega reporter Patricia schreef in dezelfde rubriek al eerder over hoe een skilift vast zit aan de kabel. Daarin kon je al lezen hoe belangrijk de kabel is. In mijn artikel “…hoe wordt een skilift eigenlijk gemaakt” stond al een stukje over het maken van de kabel.

Heeft de kabel van een skilift een begin en een einde en hoe zijn begin en eind dan aan elkaar verbonden?”, afkomstig van lezer Casper

Eerst wordt er een dunne hulpkabel geplaatst. Door er steeds meer dunne kabels aan toe te voegen en deze uiteindelijk in elkaar te vervlechten ontstaat de daadwerkelijke kabel. Gelukkig gebeurt dit niet altijd handmatig, want er bestaan speciale machines die de kabels in elkaar draaien. Maar voor de kleinere, dunnere kabels wordt dit nog wel handmatig gedaan:

Als de kabels klaar zijn worden de uiteinden (of beginnetjes, net hoe je het ziet :-)) in elkaar gemaakt worden zodat de kabel helemaal rond is, zonder duidelijk begin of einde. Dus Casper, de kabel heeft dus uiteindelijk niet echt een begin of einde.

Als de kabels klaar zijn worden ze op een enorme grote rol gedraaid en naar de plek van de lift gebracht.


HEB JE NOG MEER VRAGEN? WIJ HEBBEN DE ANTWOORDEN. LEES ZE OP SKILIFTVRAGEN


Hoofdfoto: skilift Tignes | Credits: Patricia Christiani

advertentie