Na een artikel over skischoenen, is het tijd voor een artikel over snowboardschoenen. Je zou het niet denken, maar ook daar zitten de nodige addertjes onder het gras. Lekker snowboarden begint bij de schoen. Hoe zoek je nou de perfecte schoen uit?

Het kiezen van de maat

Ten eerste begint een goede schoen met de maat. Veel mensen doen een schoen aan zonder de schoen vast te maken en merken dan al snel op of deze goed dan wel niet goed zit. Dit is niet aan te raden, zorg eerst dat je de schoenen helemaal aangesnoerd hebt voordat je gaat voelen. Als je de schoenen vast maakt schuift de voet namelijk automatisch een stukje naar achter en komt er ruimte vrij aan de voorkant. Dit is niet te voelen als je ze niet vastgemaakt hebt.

snowboardschoenen

Goed, je hebt je schoen vastgemaakt, hoe voel je dan of deze goed zit? Bij te grote schoenen komt je hak los en zal je merken dat je minder controle hebt bij het maken van bochten. Maar opgekrulde tenen in te kleine schoenen zijn natuurlijk ook niet goed. Hoe moet het dan? Wanneer je de schoen aan hebt, mag je de rand licht aanraken. Als je snowboard ga je namelijk door je knieën en schuift je voet automatisch iets naar achter waardoor er ruimte aan de voorkant vrijkomt. Niet te veel, je tenen zouden dan een beetje moeten kunnen ‘piano spelen’.

Het heeft geen zin om met de schoenen door de winkel te gaan lopen. De echte snowboardhouding boots je namelijk niet na daarmee. Het beste is door je knieën te gaan staan en eventueel een board onder te doen.

snowboardschoenen

Stijfheid van de schoen

Net zoals skischoenen hebben snowboardschoenen ook verschillende mates van stijfheid, alleen staan deze niet op de schoen vermeld. Je kunt erachter komen door de schoen te buigen, gaat dit moeilijk, dan is het een stijve schoen. Hoe stijver de schoen, hoe directer de kracht die je overbrengt naar het board. Freestylers kiezen vaak liever voor minder stijve schoenen omdat deze je wat minder snel afstraffen bij bijvoorbeeld een verkeerde landing. Wil je lekker snel de piste af? Koop dan stijve schoenen. Je wilt dat het board snel reageert en optimale grip heeft.


Veters, speed lacing of BOA?

snowboardschoenen

Dan is er nog de wijze van het vastmaken van snowboardschoenen. Tegenwoordig is de keuze reuze en kan je kiezen uit de ouderwetse veters, speed lacing en de BOA (het zwarte knopje aan de voorkant van de schoen op de afbeelding). Elk type heeft zijn voor en nadelen en merken combineren inmiddels vaak meerdere systemen waardoor je de schoenen optimaal kunt vastmaken. Ben je naast de veters nog niet bekend met de anderen? Probeer ze dan gewoon rustig allemaal uit en kijk met welke jij het beste uit de voeten kunt.

Een snowboardschoen maakt of kraakt je dag. Zorg er dan ook voor dat deze goed zit en bij je past. Je zult zien dat het snowboarden er makkelijker van wordt.

(Visited 819 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.