WINTER-TIPS | Wat moet je doen als je door het ijs zakt?

Door Pauline van der Waal

Het blijft stevig vriezen de komende dagen. Misschien wel meer dan stevig! Dat betekent dat de kans groot is dat je binnenkort de ijzers onder bindt. Helaas is ijs nog wel eens onbetrouwbaar en breekt krakend ijs soms wél. Omdat dat best gevaarlijk kan zijn, hierbij wat je moet doen als jij of iemand anders door het ijs zakt.

Wanneer is ijs veilig?

Om niet meteen door het ijs te zakken, heb je ijs van een centimeter of vier à vijf nodig. In dat geval is het sterk genoeg om je te kunnen dragen. Helaas groeit ijs niet overal even snel aan. Is het water erg diep, staat de wind erop of stroomt het? Dan duurt het een stuk langer voordat je aan de benodigde aantal centimeters komt.
Ondanks dat het ijs op de ene plek dus van prima kwaliteit is, bestaat altijd de kans dat je er op een andere plek keihard doorheen zakt. Zorg dus dat je voorbereid bent!

Tip 1: neem twee schroevendraaiers mee

Als je door het ijs zakt, kun je je moeilijk weer het ijs op trekken. Dat is nogal glad tenslotte… Je kunt daarom priemen meenemen die je in het ijs slaat, waardoor je jezelf er weer uit kunt trekken. Nu heb jij waarschijnlijk net zo min een priem in de schuur liggen als ik, maar schroevendraaiers doen ook prima dienst hiervoor.

Tip 2: ga niet in je eentje schaatsen

Wanneer je in een wak belandt, heb je bijna altijd hulp van iemand anders nodig. Ga daarom nooit alleen, maar minstens met z’n tweeën. Ga je met minimaal drie, is er ook altijd nog iemand die in geval van nood hulp kan halen. En oh ja, als je een touw meeneemt, kun je elkaar makkelijker uit het water trekken als het moet.

Tip 3: ga ook weer niet met een te grote groep het ijs op

Zeker in het begin is het ijs nog niet zo dik, en ondanks dat het jouw gewicht misschien prima kan dragen, wordt dat een ander verhaal met vijf mensen bij elkaar. Zorg dus dat je groep niet te groot wordt, en/of hou genoeg afstand van elkaar.

Tip 4: zorg dat je alarm kunt slaan

Het is niet gezegd dat er mensen direct bij je in de buurt zijn. Het is daarom belangrijk anderen te kunnen waarschuwen als er iets mis gaat. Een telefoon is daarbij handig, maar zorg dan wel even dat je ‘m waterdicht inpakt. Anders is het sowieso een goed idee een ouderwets fluitje in je zak te stoppen.

Tip 5: zoek kleurverschil als je onder het ijs terecht komt

Ik leerde het vroeger al tijdens schoolzwemmen: wanneer je in een wak schiet en onder het ijs terecht komt, zoek dan naar de donkere plekken boven je. Daaraan herken je het wak. Wanneer het gesneeuwd heeft is dat een ander verhaal natuurlijk, in dat geval oriënteer je je juist op een lichte plek.

Tip 6: zorg dat je niet onderkoeld raakt

In het water terecht gekomen maar nu weer op het droge? Trek zo snel mogelijk droge kleding aan of ga ergens naar binnen. Dat is sowieso een goed idee, want terwijl je je handen warmt bij de kachel, heb je in ieder geval een sterk verhaal om te vertellen!

Nog meer tips over wat te doen? Bekijk dan voordat je gaat schaatsen even onderstaand filmpje.

Bron: RTV Noord

Foto: Pauline van der Waal

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer