WINTER-TIPS | Wat moet je doen als je door het ijs zakt?

Door Pauline van der Waal

Het blijft stevig vriezen de komende dagen. Misschien wel meer dan stevig! Dat betekent dat de kans groot is dat je binnenkort de ijzers onder bindt. Helaas is ijs nog wel eens onbetrouwbaar en breekt krakend ijs soms wél. Omdat dat best gevaarlijk kan zijn, hierbij wat je moet doen als jij of iemand anders door het ijs zakt.

Wanneer is ijs veilig?

Om niet meteen door het ijs te zakken, heb je ijs van een centimeter of vier à vijf nodig. In dat geval is het sterk genoeg om je te kunnen dragen. Helaas groeit ijs niet overal even snel aan. Is het water erg diep, staat de wind erop of stroomt het? Dan duurt het een stuk langer voordat je aan de benodigde aantal centimeters komt.
Ondanks dat het ijs op de ene plek dus van prima kwaliteit is, bestaat altijd de kans dat je er op een andere plek keihard doorheen zakt. Zorg dus dat je voorbereid bent!

Tip 1: neem twee schroevendraaiers mee

Als je door het ijs zakt, kun je je moeilijk weer het ijs op trekken. Dat is nogal glad tenslotte… Je kunt daarom priemen meenemen die je in het ijs slaat, waardoor je jezelf er weer uit kunt trekken. Nu heb jij waarschijnlijk net zo min een priem in de schuur liggen als ik, maar schroevendraaiers doen ook prima dienst hiervoor.

Tip 2: ga niet in je eentje schaatsen

Wanneer je in een wak belandt, heb je bijna altijd hulp van iemand anders nodig. Ga daarom nooit alleen, maar minstens met z’n tweeën. Ga je met minimaal drie, is er ook altijd nog iemand die in geval van nood hulp kan halen. En oh ja, als je een touw meeneemt, kun je elkaar makkelijker uit het water trekken als het moet.

Tip 3: ga ook weer niet met een te grote groep het ijs op

Zeker in het begin is het ijs nog niet zo dik, en ondanks dat het jouw gewicht misschien prima kan dragen, wordt dat een ander verhaal met vijf mensen bij elkaar. Zorg dus dat je groep niet te groot wordt, en/of hou genoeg afstand van elkaar.

Tip 4: zorg dat je alarm kunt slaan

Het is niet gezegd dat er mensen direct bij je in de buurt zijn. Het is daarom belangrijk anderen te kunnen waarschuwen als er iets mis gaat. Een telefoon is daarbij handig, maar zorg dan wel even dat je ‘m waterdicht inpakt. Anders is het sowieso een goed idee een ouderwets fluitje in je zak te stoppen.

Tip 5: zoek kleurverschil als je onder het ijs terecht komt

Ik leerde het vroeger al tijdens schoolzwemmen: wanneer je in een wak schiet en onder het ijs terecht komt, zoek dan naar de donkere plekken boven je. Daaraan herken je het wak. Wanneer het gesneeuwd heeft is dat een ander verhaal natuurlijk, in dat geval oriënteer je je juist op een lichte plek.

Tip 6: zorg dat je niet onderkoeld raakt

In het water terecht gekomen maar nu weer op het droge? Trek zo snel mogelijk droge kleding aan of ga ergens naar binnen. Dat is sowieso een goed idee, want terwijl je je handen warmt bij de kachel, heb je in ieder geval een sterk verhaal om te vertellen!

Nog meer tips over wat te doen? Bekijk dan voordat je gaat schaatsen even onderstaand filmpje.

Bron: RTV Noord

Foto: Pauline van der Waal

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer