Waarschuwing: dit weekend van en naar de wintersport? Bereid je voor met deze tips. Je zult ze nodig hebben. 

Door: Saskia Smulders

De afgelopen weken is er een ongekende hoeveelheid sneeuw gevallen in met name Oostenrijk. En er komt de komende dagen nog meer bij. Hoeveelheden van nog eens meer dan één meter sneeuw bovenop de sneeuw die er al ligt.

Terugkerende en vertrekkende wintersporters kunnen daar last van krijgen op de weg. Zo is de Fernpass altijd een knelpunt, maar ook wegen rondom Salzburg en München zullen druk zijn. Bovendien worden er aan diverse grensposten met Duitsland nog steeds grenscontroles gehouden.

We geven je nu alvast de waarschuwing en belangrijker nog: heel veel tips om je goed voor te bereiden. 

Rijden in de sneeuw vraagt andere capaciteiten

Wij Nederlanders zijn niet zo heel erg gewend aan het rijden in de sneeuw. Dit is écht anders dan op een natte weg in Nederland. Een paar tips:

  • Laat de koppeling rustig opkomen, geef niet te veel gas, stuur beheerst en rem ook niet te sterk. Rijd zoveel mogelijk in de tweede versnelling weg. 
  • Houd afstand. Ik zeg ’t nog een keer: houd afstand. Meer dan je denkt en meer dan je gewend bent. Ik kan ’t weten: een aantal jaar geleden hield ik écht voldoende afstand. Dacht ik, maar vanwege een spekgladde weg in Hinterglemm knalde ik toch tegen mijn voorganger aan. Ik hield dus toch nog steeds onvoldoende afstand. 
  • Rem op de motor. Moet je toch met je rempedaal remmen dan zal je ABS al snel in werking treden. Houd je rempedaal ingedrukt. Ga dus NIET pompend remmen. 
  • Raak je in een slip? KIJK waar je naar toe wil. Niet de koppeling indrukken. Dat “kijken” klinkt suf, maar het is écht waar. Het zorgt ervoor dat je auto weer snel de goede kant op zal gaan. 

Later of vroeger vertrekken

Het ziet er naar uit dat het vrijdag en zaterdag een relatief droog zal zijn. Dit zijn dus de beste dagen om te gaan rijden. Later vertrekken is dit weekend niet aan te raden omdat het juist zaterdagavond weer gaat sneeuwen. 

Onderweg naar Trysil

Haal de sneeuw eerst van je auto

We zien het nog veel te vaak: auto’s met vrachten sneeuw nog op het dak van de auto. Haal dit er vanaf voor dat je gaat rijden. Veiliger voor de achterliggers en veilig voor je zelf. Bovendien is het verplicht, dus een boete ligt altijd op de loer. 

Aansluitend daarop: rijd daarom ook niet te dicht achter vrachtauto’s. Zij hebben nogal eens grote ijsplaten bovenop hun truck liggen die er af kan waaien. Zeker als de sneeuw verijsd is wil je dit niet door je voorruit hebben!

Monteer je sneeuwkettingen tijdig

Op veel wegen zal het gebruik van sneeuwkettingen verplicht zijn. Helaas komt het vaak voor dat men niet weet hoe de sneeuwkettingen er eigenlijk om moeten of doen dat niet op tijd. Een open deur, maar: oefen! Hier vind je een artikel over hoe dat moet. Oh en nog drie tips:

Sneeuwkettingen Fernpass

Reporter Edwin legt sneeuwkettingen om op de Fernpass. Foto: snowrepublic.nl

  • Leg oude handschoenen bij je sneeuwkettingen. Met blote handen omdoen is geen optie.
  • Gebruik een automat (die onder je voeten ligt) om op te knielen tijdens het omdoen van je sneeuwkettingen
  • Neem een hoofdlampje mee die je om kunt doen tijdens het omleggen van de kettingen. 

Zo moet het dus niet: veel te laat je sneeuwkettingen omdoen op de Fernpass | Foto: @hansterbraak

ZO MONTEER JE SNEL EN EENVOUDIG SNEEUWKETTINGEN

Zorg voor voldoende eten en drinken

Ook een open deur, maar toch. Zorg ervoor dat je voldoende te eten bij je hebt. Voedzaam eten het liefst. Voldoende water lijkt me ook logisch. Dus bezoek nog even de supermarkt voordat je gaat. Vertrouw er niet op dat je onderweg wel iets kunt kopen. Als je vast komt te zitten is ook een tankstation vaak té ver weg (of: ze hebben niets meer…). Vul een thermoskan met warm water of koffie. You never know!

Zorg voor voldoende warmte

Het gaat het komende weekend niet alleen heel veel sneeuwen, het is ook nog eens behoorlijk koud. Bovendien staat er een pittige wind die het voor het gevoel nog eens kouder maakt. Zorg dat je in de auto voldoende warme kleren voor het grijpen hebt. Een warme skibroek of een fleece deken leg je bovenop je spullen (en niet in je skibox op je dak!). Onmisbaar. Wat ook onmisbaar is, zijn waxinelichtjes. Mocht je stil komen te staan dan kan een waxinelichtje warmte geven. Zorg er natuurlijk voor dat het waxinelichtje niet om kan vallen! Val ook niet in slaap.

Zorg voor voldoende brandstof

Ook dit is natuurlijk een behoorlijk open deur, maar je zou ze de kost moeten geven die té lang wachten met tanken. Zorg er voor dat je tank vol zit, hoe dan ook. Ook al rijd je niet je hebt brandstof nodig om de motor draaiende te houden en dus de verwarming ín de auto. Bovendien rijdt je auto door de sneeuw een stuk minder zuinig dan je misschien gewend bent. Vaak wordt gezegd dat je moet tanken als je tank nog een kwart vol is, maar ik zou zeggen: doe het nog wat eerder. Better safe than sorry!

Zorg voor een opgeladen mobiel

Je mobiel goed laten opladen voordat je vertrekt of ‘m opladen in de auto. Je mobiel is je life line naar de buitenwereld. Natuurlijk heb je de apps van de ANWB en Google Maps op je telefoon. Ook Twitter kan helpen voor de meest actuele situatie; volg dan de accounts van:

Handige links:

Neem ook een analoge kaart mee

Vertrouw niet altijd op je navigatiesysteem of Google Maps. Een pass of col kan op je navigatie open lijken, maar in werkelijkheid gesloten. Een papieren kaart kán uitkomst bieden. Last minute een andere route uitstippelen? Dan is zo’n kaart echt handig. 

Bedenk van tevoren een alternatieve route. Of 2.

Moet je over de Fernpass (B179)? Grote kans dat je daar stil komt te staan. Alternatieve routes zijn er op zich wel, zoals via de Arlbergtunnel, maar deze zullen mogelijk ook zeer druk zijn. In dit artikel worden alternatieve routes gegeven, ook voor andere drukke wegen in de wintersportlanden. 

In Duitsland wordt ook veel sneeuw verwacht, zo ook in de omgeving München – Rosenheim. Dat zorgde deze week al voor problemen toen de Tauernautobahn (ten zuiden van Salzburg) dicht ging omdat er teveel vrachtwagens gestrand waren vanwege de sneeuw. Ook omleidingsroutes via Lofer, Saalfelden en Zell am See kunnen daardoor druk zijn.

Zorg voor voldoende ruitenwisservloeistof

De kans is groot dat op de wegen gestrooid gaat worden. Je vooruit wordt dan extra snel vies en niets irritanter en gevaarlijker dan vieze ramen. Ruitenwisservloeistof is dan onontbeerlijk. Ook nu weer een open deur: zorg voor de winterse variant.

Haal de aangereden sneeuw tijdig van je auto

Als je een langere tijd in de sneeuw hebt gereden is het goed om de sneeuw die aan de voorkant van je auto zit er af te halen. De grill kan namelijk helemaal “verstopt” raken waardoor je motor onvoldoende koeling krijgt. Niet handig als je nog een berg op moet rijden waarbij je auto hard moet werken. Je loopt dan de kans dat je motor oververhit raakt. Zet daarom eventjes je airco aan (ja, je leest ’t goed). Daardoor smelt de sneeuw en kan de motor weer gekoeld worden. 

Gaat ’t niet? Stop dan gewoon!

Rijden in de sneeuw na een vermoeiende week, met veel files. Slecht zicht. Barre omstandigheden. Jengelende kinderen….Het kan soms gewoon té veel zijn. Het allerbelangrijkste is dat je veilig aankomt. Hoe lang dat duurt is van veel minder belang. Je familie en jijzelf zijn de belangrijkste. Dus gaat het niet, stop dan. Zoek een hotelletje en ga rustig slapen. Morgen weer een dag. 

Goed verzekerd op reis

Met panne langs de weg komen te staan is nooit leuk. Al helemaal niet wanneer je onderweg bent naar een heerlijk weekje sneeuw. Maar laat het je vakantiepret niet bederven! Regel voordat je vertrekt dat je een goede autoverzekering hebt afgesloten, waarin een goede dekking voor pechhulp in het buitenland is opgenomen. Dan ben je in de meeste gevallen zo weer onderweg. Online je verzekering afsluiten is snel, veilig en voordelig. Kijk maar eens op de website van Diks Verzekeringen, hier kun je vandaag nog je autoverzekering afsluiten.

Lees ook:

LEES HIER HET WINTERSPORT WEERBERICHT

 

(Visited 3.600 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.