De prefectuur van Savoie en Metéo France geven voor vandaag, dinsdag 28 december, en ook voor morgen woensdag 29 december 2021 een waarschuwing af voor het risico van lawines als gevolg van regen en een geleidelijke stijging van de sneeuwgrens boven de 2.000 meter. De sneeuw wordt hierdoor instabiel en kan leiden tot lawines, sneeuw- en modderstromen. Dit geldt ook voor de gebieden in Isère en Haute-Savoie.

Waarschuwing lawines

De bijzonder milde temperaturen van de afgelopen dagen en de geleidelijke stijging van de sneeuwgrens boven een hoogte van 2.000 meter kunnen de komende uren tot lawines leiden. Météo France heeft daarom Savoie, maar ook Isère en Haute-Savoie op lawinewaakzaamheid geel geplaatst. Dit is een waarschuwing voor de risico’s van lawines, sneeuw- en modderstromen, vooral op woensdag 29 december. 

“De aanzienlijke ophoping van neerslag zou de 30 tot 50 centimeter verse sneeuw die op 28 december viel, kunnen destabiliseren”, zegt de prefectuur in een persbericht.

Metéo France zegt dat tijdens de neerslag er lawines kunnen voordoen, vaak middelgroot. Dit kan voorkomen op lager gelegen gebieden (tussen de 2.000- 1.400 meter), maar ook daaronder. Hoger, boven de 2.500 meter, kunnen lawines per ongeluk worden geactiveerd door een delicate grip” van de sneeuw. 

Ben je op dit moment op wintersport in Frankrijk? Doe dan voorzichtig aan en hou de lokale berichten in de gaten. Voorlopig blijft het behoorlijk zacht in de Alpen, zoals je ook kunt lezen in het weerbericht van Alpenweerman.

Bron: France 3 | Hoofdfoto: Pixabay


Anderen lazen ook:

(Visited 212 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in de Catalaanse Pyreneeën


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.