Wie er wel eens in Amerika heeft geskied weet misschien dat de sneeuw daar nogal verschilt met de sneeuw die we hier in Europa hebben. Champagne poeder noemen ze het daar. Maar waarom is dat zo? Je zou immers zeggen: temperatuur op of rond de 0 graden + neerslag = sneeuw. Nou mooi niet, zo legt onze partner van Alpenweerman.nl mij uit.

Waarom is de ene sneeuwvlok groter dan de andere?

Sneeuw komt namelijk voor in een oneindig aantal variaties en wat belangrijk is de opbouw ervan. Door vocht gaan de sneeuwkristallen aan elkaar plakken en hoe meer vocht er in de lucht zit hoe groter de vlokken worden. Ze plakken immers sneller aan elkaar. Dat dat klopt bleek inderdaad vanmorgen. Toen ik de gordijnen opende lag er een dun laagje poedersneeuw. De vlokjes waren erg klein en dat komt omdat er door de vrieskou en wind weinig vocht in de lucht zit. Dus hoe droger de lucht hoe kleiner en compacter is de vlok.

Hoe zit het dan met de sneeuw in de Amerika, ook wel “champagne poedersneeuw” genoemd?

Champagne Powder, zo legt Johann uit, is zachte, droge en zeer koude poedersneeuw. Dit soort sneeuw valt vooral in de skigebieden in Canada en de VS als ook in Azië. In de skigebieden van de Alpen wordt het klimaat echter vaak bepaald door Altantische lagedrukgebieden, waardoor de temperaturen in vergelijking warmer zijn en de sneeuw over het algemeen vrij vochtig is.  Grotere vlokken dus.

“In Amerika is de lucht veel droger, zachter en kouder dan bij ons in de Alpen”

Kunnen we die champagnepoeder ook in de Alpen aantreffen?

Maar dat betekent niet dat champagne poeder niet kán vallen in de Alpen, maar het is wel een uitzondering, zo legt Johann uit. Maar het is er wel, vooral bovenop de gletsjers boven de 2500 meter.

In de Rocky Mountains zorgen de ideale meteorologische omstandigheden er voor dat de champagne poeder daar op grote schaal is te vinden. Overigens is de beste tijd voor champagnepoeder februari, wanneer het bijzonder koud is en veel sneeuwt.

Is regen even volumineus als sneeuw?

De vuistregel is dat 1,25 mm regen 1 cm droge sneeuw oplevert.  Is het veel kouder en onder bepaalde omstandigheden (pool sneeuw) dan neemt het luchtaandeel toe dan gaat deze regel niet meer op. Mooi voorbeeld vorige week Alpenweerman Johann in zijn woonplaats in Wallis: er viel 0.2 mm neerslag en dat leverde bijna 5 cm aan zeer luchtige sneeuw op!

Op de site van Alpenweerman.nl heeft Maarten een zeer interessant artikel geschreven met daarin heel veel weetjes over sneeuw.

ESTA is verplicht voor reizen naar Amerika?

Zonder een ESTA krijg je geen toegang tot Amerika. Om Amerika binnen te reizen zonder visum heb je als Nederlander of Belg een ESTA nodig in 2018 en 2019. Deze aanvraag is verplicht om naar Amerika (USA) te reizen zonder visum, anders word je standaard geweigerd op je vlucht naar de USA. Een luchtvaartmaatschappij mag je zonder geldig ESTA namelijk niet meenemen. Ook als je Amerika moet inreizen als tussenstop, om vervolgens op korte termijn weer door te reizen naar een ander land, moet je een ESTA aanvragen voor een kort verblijf in Amerika. Als je dus bijvoorbeeld naar Panama vliegt met een tussenlanding in de Verenigde Staten (en je de luchthaven niet verlaat), vereist de VS een geldige ESTA. De totale ESTA kosten bedragen €29,95 per persoon. Deze prijs is all-in.

Wat is een “ESTA”?

ESTA is een afkorting en staat letterlijk voor: “Electronic System for Travel Authorization”, wat neer komt op een verplichte elektronische reistoestemming. Nadat de aanvraag is goedgekeurd, wordt deze automatisch gedeeld met de luchtvaartmaatschappij en de Amerikaanse douane. Een ESTA is dus geen document zoals een visum, maar een reistoestemming die je vooraf moet aanvragen om de USA binnen te reizen. Zo weet de US vooraf wie er het land binnen wil reizen. Nu het ESTA aanvragen.

(Visited 1.605 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.