Wie er wel eens in Amerika heeft geskied weet misschien dat de sneeuw daar nogal verschilt met de sneeuw die we hier in Europa hebben. Champagne poeder noemen ze het daar. Maar waarom is dat zo? Je zou immers zeggen: temperatuur op of rond de 0 graden + neerslag = sneeuw. Nou mooi niet, zo legt onze partner van Alpenweerman.nl mij uit.

Waarom is de ene sneeuwvlok groter dan de andere?

Sneeuw komt namelijk voor in een oneindig aantal variaties en wat belangrijk is de opbouw ervan. Door vocht gaan de sneeuwkristallen aan elkaar plakken en hoe meer vocht er in de lucht zit hoe groter de vlokken worden. Ze plakken immers sneller aan elkaar. Dat dat klopt bleek inderdaad vanmorgen. Toen ik de gordijnen opende lag er een dun laagje poedersneeuw. De vlokjes waren erg klein en dat komt omdat er door de vrieskou en wind weinig vocht in de lucht zit. Dus hoe droger de lucht hoe kleiner en compacter is de vlok.

Hoe zit het dan met de sneeuw in de Amerika, ook wel “champagne poedersneeuw” genoemd?

Champagne Powder, zo legt Johann uit, is zachte, droge en zeer koude poedersneeuw. Dit soort sneeuw valt vooral in de skigebieden in Canada en de VS als ook in Azië. In de skigebieden van de Alpen wordt het klimaat echter vaak bepaald door Altantische lagedrukgebieden, waardoor de temperaturen in vergelijking warmer zijn en de sneeuw over het algemeen vrij vochtig is.  Grotere vlokken dus.

“In Amerika is de lucht veel droger, zachter en kouder dan bij ons in de Alpen”

Kunnen we die champagnepoeder ook in de Alpen aantreffen?

Maar dat betekent niet dat champagne poeder niet kán vallen in de Alpen, maar het is wel een uitzondering, zo legt Johann uit. Maar het is er wel, vooral bovenop de gletsjers boven de 2500 meter.

In de Rocky Mountains zorgen de ideale meteorologische omstandigheden er voor dat de champagne poeder daar op grote schaal is te vinden. Overigens is de beste tijd voor champagnepoeder februari, wanneer het bijzonder koud is en veel sneeuwt.

Is regen even volumineus als sneeuw?

De vuistregel is dat 1,25 mm regen 1 cm droge sneeuw oplevert.  Is het veel kouder en onder bepaalde omstandigheden (pool sneeuw) dan neemt het luchtaandeel toe dan gaat deze regel niet meer op. Mooi voorbeeld vorige week Alpenweerman Johann in zijn woonplaats in Wallis: er viel 0.2 mm neerslag en dat leverde bijna 5 cm aan zeer luchtige sneeuw op!

Op de site van Alpenweerman.nl heeft Maarten een zeer interessant artikel geschreven met daarin heel veel weetjes over sneeuw.

Lees ook:

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer