Waarom voetbal en skiën soms wel samengaan

Door Edwin Hagenouw | Hoofdredacteur Snowrepublic

Jaarlijks gaan miljoenen mensen op wintersport binnen Europa. In Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Italië of één van de Scandinavische landen, allemaal zeer populaire wintersportlanden die in de wintermaanden compleet uitverkocht zijn.

In tegenstelling tot hun collega’s bij de amateurs is het voor profvoetballers meestal niet toegestaan om op wintersport te gaan. Profvoetballers die vol aan het strijden zijn voor de kansen van hun club in de Premier League of een andere grote competitie hebben vaak in hun contract staan dat ze niet op wintersport mogen. Dat is dus iets wat ze tot na hun carriëre zullen moeten bewaren. In hun contracten is meestal opgenomen dat ze geen risicovolle sporten uit mogen oefenen en wintersporten valt onder die groep sporten.

Voor de voetballers die naast hun liefde voor de bal ook liefde voor de wintersport hebben zullen de jaren tijdens hun carrière dus even afzien zijn zonder skivakantie, maar daarna zullen ze dit ongetwijfeld goed willen maken. Zo ging bijvoorbeeld Arjen Robben afgelopen winter ook op wintersport nadat hij gestopt was met actief voetballen.

Een nieuwe sport

Voor de voetballers met liefde voor wintersport die na hun carrière op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen stuitten wij op een compleet nieuwe sport, die hun grootste passies perfect combineren; Skibal, gebaseerd op skiën en voetbal en dus perfect voor de (prof)voetballer met een passie voor skiën.

In de video hieronder zie je Noorse teams die hun beide passies voor voetbal en skiën combineren en al voetballend de piste af glijden. Echte regels zijn er waarschijnlijk niet, maar het lijkt erop dat twee teams bovenaan een piste beginnen en samen met een bal naar beneden glijden richting de goal die onder aan de piste staat.

Het ziet er spectaculair uit met de jumps onderweg en pijlsnelle afdalingen met zeer geoefende skiërs. Of je echt moet kunnen voetballen is maar de vraag, het lijkt er meer op dat je toch vooral goed moet kunnen skiën.

De spelregels van Skibal

Zoals hierboven gezegd is het uit het filmpje lastig naar boven te krijgen wat nou echt de regels zijn. Research heeft ook niet echt veel opgeleverd en het lijkt erop dat het vooral een stuntfilmpje is van enkele fanatieke freestyle-skiërs die eens iets nieuws willen proberen.

Als we de video goed bekijken zien we wel dat de beide ploegen om de beurt de kans krijgen om te scoren. Ze beginnen bovenaan in ‘balbezit’ en gaan al stuntend naar beneden richting de goal. De doelman is op dat moment van de tegenstander. Zij proberen in de weg te skiën, maar het lijkt er vooral op dat de teams samen een mooie stuntshow willen verzorgen.

Er is wel een scheidsrechter aanwezig die op een gegeven moment zelfs een gele kaart geeft en een vrije trap toekent aan één van de ploegen. Deze wordt door de speler op één ski genomen op een jump en met de skischoen richting de goal geschoten.

Welke voetballers zouden dit kunnen?

Zie jij je favoriete voetballers na hun actieve veldcarrière al voetballend naar beneden glijden en strijden om een wereldtitel? We zijn benieuwd voor welke voetballers die weggelegd zou zijn. Als we moeten kiezen dan komen we al snel uit bij spelers uit echte wintersportlanden.

Als er één speler is die dan in ons opkomt is het de Zweed Zlatan Ibrahimovic. Hij is een van de meest opvallende spelers van de laatste decennia en met zijn krachtige en atletische lijf zou hij zeker de aangewezen persoon zijn om deze beide sporten dichter bij elkaar te brengen. Of hij ook al kan skiën is de vraag, maar voor koning Zlatan moet dat natuurlijk een koud kunstje zijn.

Of brekebeen Arjen Robben, die zoals hierboven beschreven ook van skiën houdt, geschikt zou zijn voor deze sport durven we te betwijfelen. Het lijkt een behoorlijk blessuregevoelige bezigheid, dus misschien moet Robben het maar gewoon bij óf skiën óf voetballen houden.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer