Waarschijnlijk heb je het al gemerkt: met deze extreme temperaturen is de batterij van je smartphone binnen no-time leeg. Hoe kan dat en wat kun je er tegen doen? Je smartphone houdt van een temperatuur tussen de 0 en 35 graden Celsius. Zodra het kouder (of warmer) wordt, werkt het apparaat mogelijk ’anders’ om de temperatuur te kunnen reguleren. Door een koude omgeving is de batterij tijdelijk sneller op, waardoor je iPhone plotseling uit kan gaan, zo meldt Apple.

Maar waarom gaat je batterij zo snel op als het koud is? De meeste moderne smartphones werken met een lithium-ion-batterij. Deze batterij heeft een negatieve en een positieve elektrode waartussen ionen bewegen. Zodra je jouw smartphone oplaadt bewegen de ionen van de positieve naar de negatieve kant van de batterij.

Als het koud is, kunnen deze ionen zich moeilijker bewegen en kan de batterij niet genoeg spanning leveren. Hierdoor kan het toestel zomaar uitvallen. Dit is niet alleen hartstikke vervelend als je iemand wil bereiken – of al schaatsend foto’s wil nemen op natuurijs – het kan ook slecht zijn voor je batterij.

Tips om langer te genieten van je smartphone in de kou

1. Houd je smartphone warm

Het belangrijkste advies: houd je smartphone zo lang mogelijk warm. Draag je telefoon in de binnenzak van je jas of in je broekzak. Hierdoor warm je het toestel op met je eigen lichaamstemperatuur.

2. Zet het toestel uit

Ga je een stuk wandelen of het ijs op en ben je niet van plan om je smartphone te gebruiken? Zorg ervoor dat je het toestel volledig uitschakelt. Ben je uitgewandeld? Wacht dan even voordat je weer op de aan-knop drukt. Laat het toestel eerst even wennen aan de warmte, plotselinge veranderingen in de temperatuur kunnen namelijk blijvende schade veroorzaken.

3. Wacht met opladen

Is je batterij voor de zoveelste keer op? Zorg ervoor dat je smartphone iets is opgewarmd voordat je ’m oplaadt. Wanneer een ijskoude lithium-ion-batterij wordt opgeladen, kan dat namelijk al snel leiden tot capaciteitsverlies, wat niet best is voor de levensduur van de batterij.

4. Gebruik een telefoonhoesje

De temperatuur van je toestel mag eigenlijk niet onder het vriespunt komen. Een hoes kan helpen. Er zijn zelfs speciale isolerende hoesjes te koop voor extreme weersomstandigheden, zoals de ClimateCase.

En wees gerust: de kans is klein dat jouw smartphone-batterij al binnen enkele koude dagen aan vervanging toe is. Gewoon genieten van de ijspret, maar vergeet je oplader niet.

Bron: telegraaf.nl

5. Neem een portable zonnepaneel mee

Tijdens de wintersport heeft de zon een grote kracht waardoor je met een draagbaar zonnepaneel je smartphone snel kunt opladen.

6. Powerbanks

Iedereen heeft ze wel ergens liggen, powerbanks. Je denkt er eigenlijk nooit aan, behalve als je bijvoorbeeld naar een meerdaags festival als Lowlands of Pinkpop gaat. Maar ook tijdens de extreem lage temperaturen in de bergen kan een powerbank je smartphone net even die extra power te geven om te kunnen appen of bellen.

7. Energiebespaarstand | Energiebesparingsmodus

iPhone

Zet je smartphone op de energiebespaarstand (of Energiebesparingsmodus, zoals Iphone dat noemt), dat scheelt enorm in de houdbaarheid van je batterij. Bij een iPhone vind je die bijvoorbeeld via “Instellingen” > “Batterij” > “Energiebesparingsmodus”.

In deze modus worden een aantal apps uitgeschakeld, de verlichting een tandje lager gezet en zijn visuele effecten mogelijk uitgezet. Prima standje lijkt ons.

(Visited 955 times, 2 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer