Waarom slijpen en waxen echt nuttig is!

Door Bastiaan van der Staay

Het plezier van skiën is dat je soepel en snel naar beneden gaat. Daar heb je echt niet de snelste en hipste ski’s voor nodig. Ski’s goed slijpen en waxen helpt wel. Een goede techniek is natuurlijk belangrijk, maar is niets zonder goed geprepareerde ski’s. Slijpen en waxen dus. Een deel kun je zelf vrij eenvoudig doen. Voor de meer ingrijpende zaken ga je een keer per jaar, afhankelijk hoeveel je skiet, naar de speciaalzaak.

Waarom slijpen en waxen

Goed geprepareerd materiaal is gewaxt, waardoor de ski mooi over de sneeuw glijdt. Hoe werkt dat nu? Als je over de sneeuw naar beneden glijdt is er sprake van wrijving en wrijving zorgt voor warmte. Ook al is het heel koud, toch ontstaat er door de wrijving tussen de ski’s en de sneeuw een flinterdun waterfilmpje. Deze gesmolten sneeuw is heel fijn, want die zorgt ervoor dat de ski’s razendsnel naar beneden glijden. Maar dan moet er wel aan nog een voorwaarde voldaan worden. Het water moet ‘afgevoerd worden’ anders zuigt de ski’s zich vast en ben je juist langzaam en kunnen je ski’s moeilijk draaien.

Een tweede voorwaarde is dat het water niet gelijk weer vastvriest en zo sneeuwkristallen aan zich bind, dan heb je letterlijk een blok aan je been. De combinatie van die juiste wax en de juiste structuur in het belag (de onderkant van je ski’s) maken ski’s snel of minder snel. Dat is de reden dat een structuurtje in het belang zo belangrijk is.

Structuur slijpen

Op moderne (en ook hele erg dure) slijpmachines kan men allerhande structuurjes in het belag slijpen. Elk structuurtje heeft zo zijn unieke eigenschappen. De verschillen zijn soms miniem en voor de meeste skiërs niet echt waarneembaar, maar neem van mij aan dat afdalers en Super G skiërs de verschillen voelen en er heel lang over kunnen praten. Oude sneeuw, nieuwe sneeuw, droge of natte sneeuw, kunstsneeuw of gewoon vieze sneeuw. Voor alles is een structuurtje te bedenken.

Kanten slijpen

Iedereen kent dat wel, op een ijzige piste kun je maar geen grip krijgen of dat je een bocht mooi wil snijden maar de ski pakt niet. Dat heeft met ski techniek te maken maar minstens zoveel met goed geslepen ski’s. Als je een weekje gaat skiën en de pistes zijn hard en ijzig slijp ik mijn staalkanten minstens een keer ter plaatse, na een dag of drie.

Een andere voorzorg maatregel is te zorgen dat je relatief schepen kanten aan de binnen kant hebt. De meeste grip wil je over het algemeen op je dalski hebben. Zorg dat je weet wat je ‘rechter’ en ‘linker’ ski is en wissel ze na drie dagen om als je niet tussendoor wilt slijpen. En nog zoiets, slijp ze iets scherper dan 900 bijvoorbeeld 880.

Waxen

Waxen en wax soorten is ook een wereld apart als je je er eens in verdiept. Er zijn gelukkig hele veel breed te gebruiken waxsoorten maar zorg wel dat je het minimaal een keer per week (ik doe het om de dag) doet. Als je belag wit uitslaat ben je al te laat. Je belag droogt uit en de zorgvuldig ingeslepen structuur verbrand.

Begin met een dun laagje basis wax. Dit is een zachte wax die je belag gevuld houdt en behoedt voor uitdrogen. En bovendien de hechting van andere wax lagen bevorderd. En nu niet denken lekker dik is wel goed maar juist mooi dun aanbrengen en wederom met respect voor de structuur uitborstelen. Zo blijft er een fijn dun laagje met maximaal effect.

Zelf doen? Kan best.

Het zelf slijpen en waxen van je ski’s kan je veel plezier geven en geld besparen. Al moet je wel eerst wat investeren. Geld voor de juiste spullen: klemmen, waxstrijkijzer, wax, afschrapers en borstels. En tijd: ga naar en waxclinic van een speciaalzaak en ga oefenen. Ik heb mijn cursus gedaan bij MK Skiservice. Veel ski plezier!


Doe je al mee met onze win-acties? Check ze hier! 


één reactie op “BASTIAAN LEGT UIT | Waarom slijpen en waxen zo nuttig is”

 • Serge Pilaet
  23 december 2020 at 11:30

  Leuk artikeltje, alleen die 90° klopt niet. Niemand gaat een ski op 90° doen.
  De meeste skis komen standaard op 89° uit de fabriek (is ook de instelling bij standaard geautomatiseerde machines)

  Wedstrijdski’s gaan vaak naar 86° maar zij skiën dan vaak op puur ijs.
  Als je dat als amateur op ‘zachte’ sneeuw doet, dan ga je heel snel in de remmen gaan 🙂

Comments are closed.

 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer