Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Waarom slijpen en waxen echt nuttig is!

Door Bastiaan van der Staay

Het plezier van skiën is dat je soepel en snel naar beneden gaat. Daar heb je echt niet de snelste en hipste ski’s voor nodig. Ski’s goed slijpen en waxen helpt wel. Een goede techniek is natuurlijk belangrijk, maar is niets zonder goed geprepareerde ski’s. Slijpen en waxen dus. Een deel kun je zelf vrij eenvoudig doen. Voor de meer ingrijpende zaken ga je een keer per jaar, afhankelijk hoeveel je skiet, naar de speciaalzaak.

Waarom slijpen en waxen

Goed geprepareerd materiaal is gewaxt, waardoor de ski mooi over de sneeuw glijdt. Hoe werkt dat nu? Als je over de sneeuw naar beneden glijdt is er sprake van wrijving en wrijving zorgt voor warmte. Ook al is het heel koud, toch ontstaat er door de wrijving tussen de ski’s en de sneeuw een flinterdun waterfilmpje. Deze gesmolten sneeuw is heel fijn, want die zorgt ervoor dat de ski’s razendsnel naar beneden glijden. Maar dan moet er wel aan nog een voorwaarde voldaan worden. Het water moet ‘afgevoerd worden’ anders zuigt de ski’s zich vast en ben je juist langzaam en kunnen je ski’s moeilijk draaien.

Een tweede voorwaarde is dat het water niet gelijk weer vastvriest en zo sneeuwkristallen aan zich bind, dan heb je letterlijk een blok aan je been. De combinatie van die juiste wax en de juiste structuur in het belag (de onderkant van je ski’s) maken ski’s snel of minder snel. Dat is de reden dat een structuurtje in het belang zo belangrijk is.

Structuur slijpen

Op moderne (en ook hele erg dure) slijpmachines kan men allerhande structuurjes in het belag slijpen. Elk structuurtje heeft zo zijn unieke eigenschappen. De verschillen zijn soms miniem en voor de meeste skiërs niet echt waarneembaar, maar neem van mij aan dat afdalers en Super G skiërs de verschillen voelen en er heel lang over kunnen praten. Oude sneeuw, nieuwe sneeuw, droge of natte sneeuw, kunstsneeuw of gewoon vieze sneeuw. Voor alles is een structuurtje te bedenken.

Kanten slijpen

Iedereen kent dat wel, op een ijzige piste kun je maar geen grip krijgen of dat je een bocht mooi wil snijden maar de ski pakt niet. Dat heeft met ski techniek te maken maar minstens zoveel met goed geslepen ski’s. Als je een weekje gaat skiën en de pistes zijn hard en ijzig slijp ik mijn staalkanten minstens een keer ter plaatse, na een dag of drie.

Een andere voorzorg maatregel is te zorgen dat je relatief schepen kanten aan de binnen kant hebt. De meeste grip wil je over het algemeen op je dalski hebben. Zorg dat je weet wat je ‘rechter’ en ‘linker’ ski is en wissel ze na drie dagen om als je niet tussendoor wilt slijpen. En nog zoiets, slijp ze iets scherper dan 900 bijvoorbeeld 880.

Waxen

Waxen en wax soorten is ook een wereld apart als je je er eens in verdiept. Er zijn gelukkig hele veel breed te gebruiken waxsoorten maar zorg wel dat je het minimaal een keer per week (ik doe het om de dag) doet. Als je belag wit uitslaat ben je al te laat. Je belag droogt uit en de zorgvuldig ingeslepen structuur verbrand.

Begin met een dun laagje basis wax. Dit is een zachte wax die je belag gevuld houdt en behoedt voor uitdrogen. En bovendien de hechting van andere wax lagen bevorderd. En nu niet denken lekker dik is wel goed maar juist mooi dun aanbrengen en wederom met respect voor de structuur uitborstelen. Zo blijft er een fijn dun laagje met maximaal effect.

Zelf doen? Kan best.

Het zelf slijpen en waxen van je ski’s kan je veel plezier geven en geld besparen. Al moet je wel eerst wat investeren. Geld voor de juiste spullen: klemmen, waxstrijkijzer, wax, afschrapers en borstels. En tijd: ga naar en waxclinic van een speciaalzaak en ga oefenen. Ik heb mijn cursus gedaan bij MK Skiservice. Veel ski plezier!


Doe je al mee met onze win-acties? Check ze hier! 


één reactie op “BASTIAAN LEGT UIT | Waarom slijpen en waxen zo nuttig is”

 • Serge Pilaet
  23 december 2020 at 11:30

  Leuk artikeltje, alleen die 90° klopt niet. Niemand gaat een ski op 90° doen.
  De meeste skis komen standaard op 89° uit de fabriek (is ook de instelling bij standaard geautomatiseerde machines)

  Wedstrijdski’s gaan vaak naar 86° maar zij skiën dan vaak op puur ijs.
  Als je dat als amateur op ‘zachte’ sneeuw doet, dan ga je heel snel in de remmen gaan 🙂

Comments are closed.

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer