Super handig om je vignet online te bestellen, maar…

Door: Pauline van der Waal

Vanaf de winter van 2018 kun je het bekende tolvignet voor de Oostenrijkse snelwegen ook online bestellen. Er is alleen ding waar je goed rekening mee moet houden, en dat is dat dat minimaal 18 dagen van tevoren moet. Voor iemand die altijd alles op het allerlaatste moment regelt -ik dus, ahum- is dat oppassen geblazen.

Huh, 18 dagen?

Tsja, de logica ontgaat mij enigszins, maar dit is de reden dat de geldigheid van je vignet pas na 18 dagen ingaat.

Volgens de Europese richtlijn voor consumentenbescherming kunnen klanten binnen 14 dagen vanaf hun online-aankoop van een product of dienst deze aankoop herroepen. Omdat deze herroeping naast e-mail ook per post mogelijk is, wordt rekening gehouden met drie extra dagen voor een eventuele verzending per post tot aan ontvangst. Daarom is het digitale vignet vanaf de 18e dag na de dag van aankoop geldig en geeft het pas vanaf dan recht op het gebruik van de snelwegen en autowegen in Oostenrijk.”

Alsof je een ticket voor een concert, je sportschoolabonnement of je boodschappenbezorgservice ook altijd 18 dagen vooraf moet bestellen voordat ‘ie geldig is, maar goed, we moeten het ermee doen.

Online bestellen kan hier

Ben je wat minder laatste-moment dan ik, dan kun je je vignet bestellen via de website van ASFINAG. Je kunt een vignet bestellen voor 10 dagen (genoeg voor de gemiddelde wintersport), voor twee maanden, of voor een jaar. Wanneer je online bestelt, hoef je geen sticker meer achter je ruit te plakken. Je registreert het kenteken van je auto en klaar ben je.

Prijzen vignetten winter 2019-2020

De prijzen voor de vignetten zijn licht gestegen ten opzichte van afgelopen jaar. Hieronder een overzicht.

Voertuigsoort10-dagenvignet2-maandenvignetJaarvignet
Auto’s en motorvoertuigen tot 3,5 t maximaal toegestaan totaalgewicht
€ 9,40€ 27,40€ 91,10

Toch maar ouderwets?

Gelukkig blijft de ‘escape’ natuurlijk ook nog gewoon bestaan, wanneer je sneller dan die 18 dagen op pad gaat, of gewoon niet online wilt bestellen. Stop ergens bij een benzinepomp op de route en koop daar je ouderwetse analoge vignet. Al vanaf halverwege Duitsland tot aan de grens kun je je vignet aanschaffen. In uiterste nood kun je ‘m ook aan de grens kopen, maar daar kun je de pech hebben dat je langer moet wachten als het druk is.

Op deze snelwegen betaal je geen tol

Oh ja, let trouwens wel even op of een vignet echt nodig is. Laatst zijn er namelijk vijf (gedeeltes van) snelwegen aangewezen die tolvrijstelling hebben gekregen.

Foto: Wikimedia Commons

2 Reactie op “Waarom je goed moet opletten als je een digitaal tolvignet voor Oostenrijk koopt”

 • Aben
  30 november 2019 at 13:05

  Volgens mij kun je deze ook als zakelijk persoon bestellen ipv prive persoon. Je hoeft hiervoor geen bedrijf te hebben, het is slechts een andere keuze, dan heb je het vignet direct beschikbaar omdat deze 14 dagen enkel voor consumenten geldt.

  Zo kun je als consument direct beschikken over het vignet. 🙂

 • Bastiaan van der Staay
  30 november 2019 at 13:03

  Je kan het wel omzeilen. Meld jezelf aan als bedrijf en hij is direct geldig. Niet restitueerbaar dus goed opletten dat je de juiste gegevens (kenteken en data) invult.

Comments are closed.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer