Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Super handig om je vignet online te bestellen, maar…

Door: Pauline van der Waal

Vanaf de winter van 2018 kun je het bekende tolvignet voor de Oostenrijkse snelwegen ook online bestellen. Er is alleen ding waar je goed rekening mee moet houden, en dat is dat dat minimaal 18 dagen van tevoren moet. Voor iemand die altijd alles op het allerlaatste moment regelt -ik dus, ahum- is dat oppassen geblazen.

Huh, 18 dagen?

Tsja, de logica ontgaat mij enigszins, maar dit is de reden dat de geldigheid van je vignet pas na 18 dagen ingaat.

Volgens de Europese richtlijn voor consumentenbescherming kunnen klanten binnen 14 dagen vanaf hun online-aankoop van een product of dienst deze aankoop herroepen. Omdat deze herroeping naast e-mail ook per post mogelijk is, wordt rekening gehouden met drie extra dagen voor een eventuele verzending per post tot aan ontvangst. Daarom is het digitale vignet vanaf de 18e dag na de dag van aankoop geldig en geeft het pas vanaf dan recht op het gebruik van de snelwegen en autowegen in Oostenrijk.”

Alsof je een ticket voor een concert, je sportschoolabonnement of je boodschappenbezorgservice ook altijd 18 dagen vooraf moet bestellen voordat ‘ie geldig is, maar goed, we moeten het ermee doen.

Online bestellen kan hier

Ben je wat minder laatste-moment dan ik, dan kun je je vignet bestellen via de website van ASFINAG. Je kunt een vignet bestellen voor 10 dagen (genoeg voor de gemiddelde wintersport), voor twee maanden, of voor een jaar. Wanneer je online bestelt, hoef je geen sticker meer achter je ruit te plakken. Je registreert het kenteken van je auto en klaar ben je.

Prijzen vignetten winter 2019-2020

De prijzen voor de vignetten zijn licht gestegen ten opzichte van afgelopen jaar. Hieronder een overzicht.

Voertuigsoort10-dagenvignet2-maandenvignetJaarvignet
Auto’s en motorvoertuigen tot 3,5 t maximaal toegestaan totaalgewicht
€ 9,40€ 27,40€ 91,10

Toch maar ouderwets?

Gelukkig blijft de ‘escape’ natuurlijk ook nog gewoon bestaan, wanneer je sneller dan die 18 dagen op pad gaat, of gewoon niet online wilt bestellen. Stop ergens bij een benzinepomp op de route en koop daar je ouderwetse analoge vignet. Al vanaf halverwege Duitsland tot aan de grens kun je je vignet aanschaffen. In uiterste nood kun je ‘m ook aan de grens kopen, maar daar kun je de pech hebben dat je langer moet wachten als het druk is.

Op deze snelwegen betaal je geen tol

Oh ja, let trouwens wel even op of een vignet echt nodig is. Laatst zijn er namelijk vijf (gedeeltes van) snelwegen aangewezen die tolvrijstelling hebben gekregen.

Foto: Wikimedia Commons

2 Reactie op “Waarom je goed moet opletten als je een digitaal tolvignet voor Oostenrijk koopt”

 • Aben
  30 november 2019 at 13:05

  Volgens mij kun je deze ook als zakelijk persoon bestellen ipv prive persoon. Je hoeft hiervoor geen bedrijf te hebben, het is slechts een andere keuze, dan heb je het vignet direct beschikbaar omdat deze 14 dagen enkel voor consumenten geldt.

  Zo kun je als consument direct beschikken over het vignet. 🙂

 • Bastiaan van der Staay
  30 november 2019 at 13:03

  Je kan het wel omzeilen. Meld jezelf aan als bedrijf en hij is direct geldig. Niet restitueerbaar dus goed opletten dat je de juiste gegevens (kenteken en data) invult.

Comments are closed.

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer