Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Super handig om je vignet online te bestellen, maar…

Door: Pauline van der Waal

Vanaf de winter van 2018 kun je het bekende tolvignet voor de Oostenrijkse snelwegen ook online bestellen. Er is alleen ding waar je goed rekening mee moet houden, en dat is dat dat minimaal 18 dagen van tevoren moet. Voor iemand die altijd alles op het allerlaatste moment regelt -ik dus, ahum- is dat oppassen geblazen. 

Huh, 18 dagen?

Tsja, de logica ontgaat mij enigszins, maar dit is de reden dat de geldigheid van je vignet pas na 18 dagen ingaat.

Volgens de Europese richtlijn voor consumentenbescherming kunnen klanten binnen 14 dagen vanaf hun online-aankoop van een product of dienst deze aankoop herroepen. Omdat deze herroeping naast e-mail ook per post mogelijk is, wordt rekening gehouden met drie extra dagen voor een eventuele verzending per post tot aan ontvangst. Daarom is het digitale vignet vanaf de 18e dag na de dag van aankoop geldig en geeft het pas vanaf dan recht op het gebruik van de snelwegen en autowegen in Oostenrijk.”

Alsof je een ticket voor een concert, je sportschoolabonnement of je boodschappenbezorgservice ook altijd 18 dagen vooraf moet bestellen voordat ‘ie geldig is, maar goed, we moeten het ermee doen.

Online bestellen kan hier

Ben je wat minder laatste-moment dan ik, dan kun je je vignet bestellen via de website van ASFINAG. Je kunt een vignet bestellen voor 10 dagen (genoeg voor de gemiddelde wintersport), voor twee maanden, of voor een jaar. Wanneer je online bestelt, hoef je geen sticker meer achter je ruit te plakken. Je registreert het kenteken van je auto en klaar ben je.

Prijzen vignetten winter 2019-2020

De prijzen voor de vignetten zijn licht gestegen ten opzichte van afgelopen jaar. Hieronder een overzicht.

Voertuigsoort10-dagenvignet2-maandenvignetJaarvignet
Auto’s en motorvoertuigen tot 3,5 t maximaal toegestaan totaalgewicht
€ 9,40€ 27,40€ 91,10

Toch maar ouderwets?

Gelukkig blijft de ‘escape’ natuurlijk ook nog gewoon bestaan, wanneer je sneller dan die 18 dagen op pad gaat, of gewoon niet online wilt bestellen. Stop ergens bij een benzinepomp op de route en koop daar je ouderwetse analoge vignet. Al vanaf halverwege Duitsland tot aan de grens kun je je vignet aanschaffen. In uiterste nood kun je ‘m ook aan de grens kopen, maar daar kun je de pech hebben dat je langer moet wachten als het druk is.

Op deze snelwegen betaal je geen tol

Oh ja, let trouwens wel even op of een vignet echt nodig is. Laatst zijn er namelijk vijf (gedeeltes van) snelwegen aangewezen die tolvrijstelling hebben gekregen.

Foto: Wikimedia Commons

(Visited 2.635 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

2 Reactie op “Waarom je goed moet opletten als je een digitaal tolvignet voor Oostenrijk koopt”

 • Aben
  30 november 2019 at 13:05

  Volgens mij kun je deze ook als zakelijk persoon bestellen ipv prive persoon. Je hoeft hiervoor geen bedrijf te hebben, het is slechts een andere keuze, dan heb je het vignet direct beschikbaar omdat deze 14 dagen enkel voor consumenten geldt.

  Zo kun je als consument direct beschikken over het vignet. 🙂

 • Bastiaan van der Staay
  30 november 2019 at 13:03

  Je kan het wel omzeilen. Meld jezelf aan als bedrijf en hij is direct geldig. Niet restitueerbaar dus goed opletten dat je de juiste gegevens (kenteken en data) invult.

Comments are closed.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer