Als je aan Fins Lapland in de winter denkt, denk je vast aan wit sprookje. En dat klopt helemaal! Want in de wintermaanden is alles zo hoog in het noorden bedekt met een dikke laag sneeuw. Met een beetje geluk zie je ook nog eens het magische noorderlicht. Maar dat is zeker niet het enige waarom wij je een wintervakantie naar Fins Lapland van harte aanbevelen. Daarom hebben we nog een aantal redenen voor je op een rijtje gezet waarom je winters Lapland niet mag missen.

Typisch voor Lapland: rendieren!

Lapland is de ultieme winterbelevenis

In Fins Lapland is het nog écht winter, met een dik pak sneeuw, winterse kou en lekker opwarmen bij de haard. Bovendien kunnen wintersportfans er hun hart ophalen. Je kunt namelijk heerlijk skiën en snowboarden in Finland.

Eén van de wintersportbestemmingen is bijvoorbeeld Levi. Dit skigebied ligt zo’n 170 kilometer boven de poolcirkel en bijna iedereen die hier is geweest, komt er nog eens terug. Dat komt niet alleen door de heerlijke pistes, maar ook door de gezellige restaurants en après-ski en de bijzondere sfeer. Je komt er trouwens gemakkelijk met het vliegtuig.

Dat geldt ook voor Ruka, dat een steeds populairdere wintersportbestemming wordt. Je vliegt met BBI Travel rechtstreeks naar Fins Lapland, naar de luchthaven van Kuusamo. Ruka ligt slechts 35 minuten verderop! Ideaal van skiën in Ruka? Een aantrekkelijk skigebied met ski-in, ski-out accommodaties, zodat je vanuit je hotel of chalet direct op de piste staat.

Een wintersport in Fins Lapland combineer je trouwens meestal met andere leuke activiteiten, maar daarover later meer.

Op rendiersafari door de witte winterwereld

Geniet er van stilte, rust en ruimte

Lapland is zo anders dan alles wat je kent. Natuurlijk is het anders dan thuis, maar het is ook niet te vergelijken met andere bestemmingen waar je misschien je winter(sport) doorbrengt. Zo waan je je in Lapland soms helemaal alleen op de wereld.

Om je heen alleen maar rust en stilte, wat nog eens versterkt wordt doordat de sneeuw bijna al het geluid absorbeert. Eén van de beste manieren om die rust te ervaren is met een sneeuwschoenwandeling. Je geniet van prachtig uitzicht en het enige geluid dat je hoort is het kraken van de sneeuw onder je sneeuwschoenen.

De rust en stilte beleef je optimaal tijdens een sneeuwschoenwandeling

Garantie op een dik pak sneeuw

Is het de laatste jaren in de rest van Europa nog wel eens spannend wanneer de eerste sneeuw valt, daar heb je in Lapland eigenlijk nooit last van. Al vanaf november is Lapland bedekt onder een dikke laag sneeuw.

Al die sneeuw is ook bijzonder fotogeniek. De meeste kans op prachtige plaatjes is in december en januari, wanneer de meeste sneeuw valt. De bomen zijn dan bedekt met een dikke laag poeder en de takken kreunen bijna onder het gewicht. Tot en met april ben je sowieso verzekerd van een witte wereld.

De lage stand van de zon doet iets heel bijzonders met het licht en de kleuren van de omgeving

Het magische noorderlicht is een must-see

Het noorderlicht is met geen ander natuurverschijnsel te vergelijken en Lapland is een van de beste plekken om het te zien. Door de noordelijke ligging heb je zowel te maken met erg koude nachten als ook met korte dagen en daardoor veel donkere luchten. Dit zijn de beste voorwaarden voor het noorderlicht, al moet je natuurlijk altijd een klein beetje geluk hebben.

Maar als het dan zo ver is… Je zit misschien nog wel lekker bij de haard wanneer je een seintje krijgt: de voorstelling begint! Kleed je warm aan en ga naar buiten. In de lucht zijn de eerste stroken groen te zien, maar vaak veranderen de kleuren ook richting blauw en roodachtig. Soms duurt het een kwartiertje, maar andere keren word je getrakteerd op een urenlang schouwspel.

Met wat geluk zie je het noorderlicht tijdens je reis

Je kunt er kiezen uit allerlei gave excursies

Rust, stilte en ruimte, zeiden we? Er zijn ook genoeg adrenalineverhogende activiteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tocht op de sneeuwscooter waarbij je zelf mag sturen? Je krijgt natuurlijk extra warme kleding en na een korte instructie ga je met een groepje op pad. Je crosst door prachtig besneeuwde bossen en over bevroren meren en vlaktes.

Of wat dacht je van een rit met een hondenslee? Niet alleen voor hondenliefhebbers is dat een onvergetelijke ervaring. Als je aankomt bij de huskyboerderij staan de enthousiaste dieren je al blaffend op te wachten. Je glijdt per huskyslee door de Lapse natuur en na afloop warm je op bij het knapperende haardvuur. Met een kop warm bessensap in je handen krijg je uitleg over de husky’s.

Een bezoekje aan een rendierboerderij is ook een heel bijzondere ervaring. De rendierhouder heeft een flink aantal rendieren. Sommige daarvan zijn speciaal getraind om een slee te trekken en om deel te nemen aan rendierraces. Je krijgt natuurlijk uitleg en achtergrondinformatie en je kunt mee op de rendierslee!

In vliegende vaart met een huskysafari

Ontspan in een traditionele sauna

Je leert in Finland ongetwijfeld de authentieke saunacultuur kennen en waarom dat zo belangrijk is voor de Finnen. Geen wonder, want de Finse saunacultuur is al duizenden jaren oud en bijna elk huishouden heeft z’n eigen sauna. En een sauna is gezond. Voor de huid, de bloedsomloop en de longen, maar ook voor de geest.

Je bent dus niet écht in Finland geweest als je de sauna hebt overgeslagen. Geniet daarom van een heerlijk warme sauna en voor de full experience dompel je je na afloop natuurlijk in koud water. In een ijswak, welteverstaan.

Een dikke laag sneeuw en sprookjesachtig licht

Schemerig daglicht zorgt voor sprookjesachtige sfeer

Tot slot nog een bijzonder verschijnsel dat de Finnen ‘Kaamos’ noemen. Dit is het schemerige daglicht dat de omgeving verlicht, als de winterse dagen kort zijn en de nachten lang. Boven de poolcirkel komt de zon in de winter tenslotte amper boven de horizon uit.

De Kaamos die op de helder witte sneeuw schijnt vult de omgeving met tinten van lichtgrijs, blauw en paars en zorgt daarmee voor een sprookjesachtige sfeer. Deze periode duurt (afhankelijk van hoe noordelijk je zit) enkele weken tot wel bijna twee maanden!

Op pad met de snowmobile (sneeuwscooter) is een bijzondere ervaring

Unieke winterbelevenis in Finland met BBI Travel

Fins Lapland is echt uniek en eigenlijk moet je dat zelf ervaren. Je beleeft Finland optimaal met BBI Travel. De reisexperts van BBI Travel helpen je graag vanuit persoonlijke passie en ervaring. Zo weet je zeker dat je de voor jou allermooiste reis beleeft. Bekijk de reizen van BBI Travel op de website en krijg je inspiratie van hun brede aanbod aan wintersport- en winterreizen.

Lees meer over wintersport in Fins Lapland op de website van BBI Travel