Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Waarom vinden wij Sankt Anton am Arlberg onweerstaanbaar

Door Edwin Hagenouw

Afgelopen seizoen was ik zo gelukkig veel skigebieden in de Alpen te mogen verkennen. De afsluitende wintersport was afgelopen week in het Oostenrijkse Sankt Anton am Arlberg. In januari waren we nog in Lech en Zürs, het aan Sankt Anton gekoppelde skigebied, en toen ervoeren we al een aantal afdalingen in dit uitgestrekte skigebied. Maar liefst driehonderd kilometers aan pistekilometers maken dit gebied onvergelijkbaar in Oostenrijk. En die kilometers zijn mooi verdeeld over blauw, rood en zwart. Elk type skiër kan hier dus zijn hart ophalen, helemaal als je de vele off-piste mogelijkheden daarbij optelt.

Dit keer verbleven we in een leuke accommodatie vlakbij het kenmerkende witte kerkje midden in het dorp. Een perfecte locatie tussen de gondels die je het skigebied in brengen. Wij namen de Gampenbaan, lekker rustig zonder wachtrijen in sneltreinvaart naar boven. En daarna via piste 25 en 26 vonden we de verbinding met de rest van de pistes. Bekijk hier de pistekaart.

De kwaliteit van de lentesneeuw

Wij waren drie dagen in Sankt Anton en elke dag tussen 9.00 en 10.00 op de piste. En dat was ook wel nodig om een goede sneeuwkwaliteit te hebben aangezien de temperaturen in het dorp ’s middags rond de 16 graden lag, terwijl ook boven de 2500 meter de temperatuur nog niet onder het vriespunt kwam.

Het is dan ook aan te raden om de lunch zo lang mogelijk uit te stellen

En dat met een strakblauwe lucht en een uitbundig schijnende zon. Het is dan ook te adviseren om de lunch zo lang mogelijk uit te stellen en daarna vooral te gaan genieten van een van de vele terrassen langs de pistes. Tussen 13.00 en 14.00 begint de sneeuw namelijk te veranderen in Slushpuppy-ijs en ontstaan slecht beskibare buckelpistes.

Valluga afdaling: elf kilometer pure fun!

Neem ook eens de Valluga gondel naar een hoogte van ruim 2800 meter. Van hieruit heb je de allermooiste uitzichten van Sankt Anton.

Kijk eens hoe uitgestrekt en mooi ruig hier de bergen zijn. Klik je ski’s onder en neem de afdaling naar de Valluga sleeplift. Daarna kun je in een strakke lijn maar liefst 11 kilometer aan een stuk skiën. Een geweldige ervaring, helemaal ’s ochtends vroeg als je vrijwel alleen in de bergen bent.

Met de Flexenbahn naar Lech en Zürs

Tot afgelopen seizoen kon je vanuit St.Anton de pistes van Lech en Zürs bereiken via gratis skibussen. Dat betekende maar liefst 120 dagelijkse bustrips. Niet echt goed voor het milieu natuurlijk. Gelukkig is dit najaar de Flexenbahn geopend. Een snelle gondel die je over de bergen heen heen aflevert bij de Trittkopfbahn in Zürs. Deze gondel bereik je via de afdaling 100 die begint bij de Ulmer Hütte.

Met gondels, stoeltjesliften en sleepliften kun je nu alle pistes van het enorme skigebied bereiken. Houd er aan het eind van de dag wel rekening mee dat je nog terug moet, want je bent bijvoorbeeld vanuit het luchrestaurant op Seekopf nog wel ruim een uur bezig om terug te keren in het skigebied van St. Anton.

De middag in Sankt Anton

Tja, wat doe je dan als de pistes niet echt lekker begaanbaar zijn vanaf een uur of twee? Dat is geen enkel probleem in deze mooie wintersportplaats. Overal in het gebied vind je namelijk gezellige restaurants en bars. Sommige lekker relaxed met lekker eten en drinken, terwijl andere met feestmuziek en soms live bands hun bezoekers vermaken. Wij hebben genoten van een uitgebreide lunch op het terras van Seekopf in Zürs. Heerlijk in de zon met een snelle bediening en goed koude Oostenrijkse biertjes.

Sankt Anton
Heustadl in Sankt Anton. Foto: snowrepublic.nl

Ook erg gezellig is de Heustadl aan afdaling 1 terug naar de dorp . Vanaf 15.00 speelt hier dagelijks een live band. Voor snowboarders ligt iets lager de Krazy Kanguruh. Vooral voor veel Britse en Scandinavische snowboarders is dit the place to be.


Bekijk hier onze top 5 après-ski bars in Sankt Anton am Arlberg


Aprés-ski bij de Mooserwirt

Iets lager aan piste 1 ligt de Mooserwirt. Al vele jaren een begrip in de Oostenrijkse aprés ski. Zelf komen wij regelmatig in Ischgl en volgens ons is de Mooserwirt een mix tussen de Paznauner Taja en de Trofana Alm.

Mooserwirt
De Mooserwirt in Sankt Anton. Hier wordt het weer uitzonderlijk gezellig in KW10 t/m KW13

De gemiddelde leeftijd in deze aprés-ski bar ligt ruim boven de dertig en in maart vind je er veel vriendengroepen en bedrijfsuitjes. De muziek gaat aan om 16.00 en wordt gekenmerkt door Duitstalige en Nederlandse schlagers. Op het podium boven de deur staan dan ook regelmatig Nederlandse amateurzangers op te treden terwijl het publiek op de tafels staat te dansen en mee te zingen. Om klokslag 20.00 is het feest over en pakt iedereen zijn spullen en skiet de laatste 200 meter terug naar het dorp.

De avond in Sankt Anton

Na een dag skiën en een paar uur in de Mooserwirt is een douche in je hotel wel aan te raden. En daarna is het tijd om een restaurant op te zoeken. Voor een eenvoudige, snelle en voordelige pizza of pastamaaltijd kun je terecht bij Pomodoro. Bij Anthony’s kun je genieten van een goed gegrilde steak of burger.

Voor ons de beste afsluiting van een dag in St.Anton

Als je na het diner nog zin heb om door te gaan zijn er een aantal bars/discotheken waar je tot diep in de nacht kunt doorgaan. Fameus is de Postkeller, maar wij vonden daar ondank de verbouwing afgelopen jaar en de dansende dames in bikini, geen sfeer. Misschien ook omdat de gemiddelde leeftijd van het publiek ligt tussen de 20 en 30 jaar. Geen feestje daar. De Piccadilly bar ligt gelijk naast de Postkeller. Hier spelen op een minipodium artiesten waarnaar het overwegend Britse publiek niet luistert omdat ze in een serieus gesprek zijn verwikkeld met hun glas Lagerbier. Wel leuk was de band in Happy Valley. Deze bar ligt onder restaurant Anthony’s en heeft de uitstraling van een good old discotheek. Het publiek is Nederlands en Duits en de sfeer is relaxed. Voor ons de beste afsluiting van een dag in Sankt Anton.

Wat vinden wij nou echt van Sankt Anton am Arlberg

Sankt Anton is een van de bekendste skigebieden van Europa en heeft natuurlijk de naam een echte feestbestemming te zijn. En feest is het zeker in dit deel van Ski Arlberg. En niet alleen door de leuke aprés-ski bij onder andere de Mooserwirt. De prachtige vergezichten op ruige bergen, de uitgestrektheid door de koppeling met Lech en Zürs, ontelbare pistes van diverse moeilijkheidsgraden en de vele gezellige restaurants maken dit een van de mooiste skigebieden van Oostenrijk.

Ook in de lente is dit een echte aanrader. Elk seizoen zijn de pistes tot eind april geopend, en in deze afsluitende maand van de wintersport combineer je sneeuw met veel zon!


Meer informatie vind je op stantonamarlberg.com

Lees hier mijn reisverslag over Sankt Anton in de zomer en alle artikelen over Oostenrijk in winter.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer