Bier, schnapps en natuurlijk een hoop Duitse hits

Door Pauline van der Waal

Après-ski is een tamelijk essentieel onderdeel van een geslaagde wintersportvakantie, al is de hoeveelheid en de manier waarop niet voor iedereen hetzelfde. En wie après-ski zegt, zegt waarschijnlijk Saalbach-Hinterglemm, dat samen met Leogang en Fieberbrunn het bekende Skicircus vormt.

Wat voor après-skiër ben jij?

Ben je op zoek naar nachtenlang vertier, of drink je liever rustig een biertje aan het einde van de skidag, waarna het tijd is voor lekker eten en vroeg naar bed? In het Skicircus kan het allemaal. Wel is het slim vooraf even te bedenken waar je het meest behoefte aan hebt, want de après-ski loopt in de dorpen nogal uiteen.

In Fieberbrunn bijvoorbeeld, kun je het dorp het beste als ‘gemoedelijk’ bestempelen. Een aantal bars is er wel te vinden, sowieso onderaan de gondel. Ben je meer op je rust gesteld, dan zit je aan de andere kant van de berg in Leogang beter. Daar geen uitbundige après-ski, wat je ook merkt aan de gemiddelde wintersporter alhier: veel (jonge) gezinnen met kinderen. Toch kun je onderaan de Asitzgondel prima een biertje doen.

Aan de andere kant van de berg is het andere koek. Waar Hinterglemm bekend staat om de legendarische après-ski met veel landgenoten, heeft ook Saalbach een aantal wereldberoemde aprés-skitenten. Halverwege de middag kun je al starten en door tot in de late uurtjes. Om je de weg te wijzen in de enorme lijst met leuke hutjes hebben we een overzicht voor je gemaakt

Proost! Foto: saalbach.com, Mirja Geh
Proost! Foto: saalbach.com, Mirja Geh

Waar moet je heen op de piste

Bärnalm – Saalbach

De Bärnalm, oftewel het berenhutje, heeft een heerlijk terras. Je kunt er koffie drinken en lunchen, en gaat gedurende de dag het muziekvolume omhoog.

Westernstadl – Saalbach

Na het berenhutje komt -op dezelfde piste- het paardenhutje. Geen après-skitent, wel een bezoekje waard door het terras aan de niet-pistekant en als je geluk hebt de paarden midden in het restaurant. Achter glas, dat wel.

BigFoot Bar – Hinterglemm

Ook bij de BigFoot Bar is het heerlijk zitten in het zonnetje, maar er mag gedanst worden! Glühweintje erbij en gaan.

Ferchlstadl – Fieberbrunn

Eigenlijk een restaurant, maar bovenaan de laatste piste naar beneden naar Fieberbrunn, en daarom een bijzonder goede après-skilocatie.

Asitzbräu – Leogang

Tsja, een bierbrouwerij op de piste. Meer hoef ik niet te zeggen toch?

Schnapps, iemand? Foto: Saalbach
Schnapps, iemand? Foto: Saalbach

De laatste afdaling naar het dorp

Legendarisch zijn hier de après-skihutten nét voordat je het dorp bereikt. Dit zijn de must-visits.

Goassstall – Hinterglemm

Onder de gondel en in het zicht van de haven, maar toch met een mooi zicht op het dorp: Toni met z’n Goassstall. Vroeger een kleine hut, maar jaren geleden uitgebreid met twee enorme paraplu’s buiten. Feest gegarandeerd, evenals de lachwekkende capriolen van ietwat aangeschoten skiërs die de laatste meters naar het dorp proberen af te leggen.

Hinterhagalm – Saalbach

Een klassieker sinds de jaren ’70, hier begint de après-ski al vroeg. Om overigens ook lekker op tijd te eindigen, na een uur of 7 ’s avonds wordt de hut weer ‘gewoon’ restaurant. Maar beter ook, want je moet nog een stukje piste naar beneden.

Biwak – Fieberbrunn

Okee, toegeven, Biwak is onderaan de piste en je hoeft je ski’s na een bezoekje niet meer aan. Toch een vermelding in dit rijtje waard, want je kunt hier heel behoorlijk après-skiën na een flinke skidag.

Met een beetje geluk begint de après-ski buiten in de zon. Foto: Saalbach
Met een beetje geluk begint de après-ski buiten in de zon. Foto: Saalbach

De late uurtjes…

Ben je echt een die-hard après-skiër, of hou je gewoon enorm van stappen? Dan zul je niet teleurgesteld worden. Ook al is er Leogang en Fieberbrunn in de late(re) uurtjes ook best wat te beleven, de echte ‘Stimmung’ zit toch in Saalbach en Hinterglemm. Dit zijn de must visits!

Tanzhimmel – Hinterglemm

Tsja jongens, de Tanzhimmel. Ik durf te zweren dat ik er zelf exact 20 jaar geleden al op de dansvloer stond, en sindsdien is er eigenlijk niet zoveel veranderd. Aan de gemiddelde leeftijd ook niet, dus bedenk even van te voren of je daar tussen past. Slechts een tip, dit.

Bauers Schi Alm – Saalbach

Nog zo’n classic, en meestal linea recta de bestemming zodra de Hinterhagalm sluit. Hier kunnen we nog wel even door, zo midden in het dorp.

Zum Turm – Saalbach

Een eervolle vermelding voor Zum Turm. Mijn moeder had het hier al over toen ze 40 jaar geleden (inderdaad, na een bezoekje aan de evenoude Hinterhagalm) een drankje dronk: er hing een grote adelaar aan het plafond. En inderdaad, die hangt er nog steeds. Overigens een heerlijke tent om gewoon een drankje te drinken, met eens wat andere muziek dan après-ski.

Kralleralm – Leogang

Ja, ook in Leogang kun je na het eten nog terecht voor een drankje. Dat het dak eraf gaat kunnen we je niet beloven, maar een mooie avond ga je zeker hebben!

Ook wanneer de avond is gevallen is er nog genoeg te doen in het Skicircus
Ook wanneer de avond is gevallen is er nog genoeg te doen in het SkicircusSaalbach

Meer over het Skicircus

Je ziet het, de après-ski is one of a kind in het Skicircus, oftewel Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn. Sowieso is het een heerlijke bestemming:met meer dan 270 kilometer piste, 70 liften en 60 berghutten verspreid door het gebied, is het Skicircus één van de populairste wintersportgebieden.
Meer informatie of direct boeken? Kijk op de Skicircus-website.

Alle artikelen lezen over het Skicircus.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer