Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Waarom een net geprepareerde piste er zo lekker uit ziet

Door: Bastiaan van der Staay

Je kent dat wel. Je staat extra vroeg op om in ieder geval eventjes de pistes voor jezelf te hebben. Alle ruimte van de wereld om lekker breeduit te carven. Nog geen rijen bij de liften en genieten van de absolute stilte door het geluidsabsorberende vermogen van de besneeuwde omgeving. En onder je ski’s, en zover je kijken kan, een geribbeld tapijt. Geen kuiltjes, geen ijsplaten, geen oneffenheid behalve dan de exacte ribbels in de lengte. Waarom is dat? 

Ribbels op net geprepareerde piste, om lang mee te gaan 

Vaak direct nadat de laatste liften gesloten zijn en soms ’s nachts – afhankelijk van temperatuur en neerslag – gaan de pistenbully’s naar  boven om de pistes weer gereed te maken voor de volgende dag. Dat is niet alleen voor die vroege vogels, maar gek genoeg juist voor de langslapers en zij die pas na de middag gaan skiën. De dames en heren van de pistedienst doen er alles aan om er voor te zorgen dat de pistes de hele dag door goed zijn en voor iedereen te skiën zijn. 

net geprepareerde piste
In de laatste fase van het prepareren worden de ribbels getrokken. Foto: © Pistenbully

Wat is het nut van de ribbels

Achter een pistenbully hangt een soort ronddraaiende ploeg die de toplaag van de sneeuw mengt met de laag eronder. Ook de rupsbanden van de pistenbully woelen de boel flink om. Als laatste stap hangt er een zware kunststof flap die het bekende ribbelpatroon in de sneeuw trekt. De ribbels zorgen er feitelijk voor dat het oppervlakte van de piste groter wordt, waardoor een groter deel ’s nachts gelijkmatig op kan vriezen. Dus ook wat dieper dan het toplaagje. Bovendien helpt het bij hogere temperaturen, door er meer water te laten verdampen. Dat voorkomt weer de snelle vorming van ijsplaten. 

net geprepareerde piste
Of ga je toch liever voor de volle diepte. Foto: ski Tessin.

Skiet of board het nu lekkerder of niet

Dat is natuurlijk heel persoonlijk. De ene vind het heerlijk, lekker veel grip en een mooi geluid. De ander heeft het liever iets gladder. Dat verschil voel je vooral heel vroeg, als je zoals gezegd de eerste bent. Dan zijn de ribbels nog ook stijf bevroren en trillen je vullingen eruit. 

Ik weet wel wat ik fijn vind, wat is jullie voorkeur? Laat het achter in een reactie.


LEES OOK: ZO SKI JE OP IJZIGE PISTES!


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer