Waarom een net geprepareerde piste er zo lekker uit ziet
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Waarom een net geprepareerde piste er zo lekker uit ziet
Door: Bastiaan van der Staay
Je kent dat wel. Je staat extra vroeg op om in ieder geval eventjes de pistes voor jezelf te hebben. Alle ruimte van de wereld om lekker breeduit te carven. Nog geen rijen bij de liften en genieten van de absolute stilte door het geluidsabsorberende vermogen van de besneeuwde omgeving. En onder je ski’s, en zover je kijken kan, een geribbeld tapijt. Geen kuiltjes, geen ijsplaten, geen oneffenheid behalve dan de exacte ribbels in de lengte. Waarom is dat?
Ribbels op net geprepareerde piste, om lang mee te gaan
Vaak direct nadat de laatste liften gesloten zijn en soms ’s nachts – afhankelijk van temperatuur en neerslag – gaan de pistenbully’s naar boven om de pistes weer gereed te maken voor de volgende dag. Dat is niet alleen voor die vroege vogels, maar gek genoeg juist voor de langslapers en zij die pas na de middag gaan skiën. De dames en heren van de pistedienst doen er alles aan om er voor te zorgen dat de pistes de hele dag door goed zijn en voor iedereen te skiën zijn.
Wat is het nut van de ribbels
Achter een pistenbully hangt een soort ronddraaiende ploeg die de toplaag van de sneeuw mengt met de laag eronder. Ook de rupsbanden van de pistenbully woelen de boel flink om. Als laatste stap hangt er een zware kunststof flap die het bekende ribbelpatroon in de sneeuw trekt. De ribbels zorgen er feitelijk voor dat het oppervlakte van de piste groter wordt, waardoor een groter deel ’s nachts gelijkmatig op kan vriezen. Dus ook wat dieper dan het toplaagje. Bovendien helpt het bij hogere temperaturen, door er meer water te laten verdampen. Dat voorkomt weer de snelle vorming van ijsplaten.
Skiet of board het nu lekkerder of niet
Dat is natuurlijk heel persoonlijk. De ene vind het heerlijk, lekker veel grip en een mooi geluid. De ander heeft het liever iets gladder. Dat verschil voel je vooral heel vroeg, als je zoals gezegd de eerste bent. Dan zijn de ribbels nog ook stijf bevroren en trillen je vullingen eruit.
Ik weet wel wat ik fijn vind, wat is jullie voorkeur? Laat het achter in een reactie.
LEES OOK: ZO SKI JE OP IJZIGE PISTES!
Al heel, heel lang enthousiast skiër. Gewerkt in wintersportbranche, reiswereld en reclame. Ondertussen al een aantal jaren geëmigreerd naar Oostenrijk, waar ik samen met mijn vrouw eigenaar ben van een vegan hotel en restaurant in Karinthië. haus26.at/nl/