advertentie
Ski Safari

Door: Bastiaan van der Staay

Je kent dat wel. Je staat extra vroeg op om in ieder geval eventjes de pistes voor jezelf te hebben. Alle ruimte van de wereld om lekker breeduit te carven. Nog geen rijen bij de liften en genieten van de absolute stilte door het geluid-absorberende vermogen van de besneeuwde omgeving. 

En onder je ski’s, en zover je kijken kan, een geribbeld tapijt. Geen kuiltjes, geen ijsplaten, geen oneffenheid behalve dan de exacte ribbels in de lengte. Waarom is dat? 

Ribbels op net geprepareerde piste, om lang mee te gaan 

Vaak direct nadat de laatste liften gesloten zijn en soms ’s nachts – afhankelijk van temperatuur en neerslag – gaan de pistebullies naar  boven om de pistes weer gereed te maken voor de volgende dag. Dat is niet alleen voor die vroege vogels, maar gek genoeg juist voor de langslapers en zij die pas na de middag gaan skiën. De dames en heren van de pistedienst doen er alles aan om er voor te zorgen dat de pistes de hele dag door goed zijn en voor iedereen te skiën zijn. 

net geprepareerde piste
In de laatste fase van het prepareren worden de ribbels getrokken. Foto: © Pistenbully

Een ronddraaiende ploeg mengt de toplaag met de onderlaag

Wat is het nut van de ribbels

Achter een pistebully hangt een soort ronddraaiende ploeg die de toplaag van de sneeuw mengt met de laag eronder. Ook de rupsbanden van de pistebully woelen de boel flink om. Als laatste stap hangt er een zware kunststof flap die het bekende ribbelpatroon in de sneeuw trekt. De ribbels zorgen er feitelijk voor dat het oppervlakte van de piste groter wordt, waardoor een groter deel ’s nachts gelijkmatig op kan vriezen. Dus ook wat dieper dan het toplaagje. Bovendien helpt het bij hogere temperaturen, door er meer water te laten verdampen. Dat voorkomt weer de snelle vorming van ijsplaten. 

net geprepareerde piste
Of ga je toch liever voor de volle diepte. Foto: ski Tessin.

Skiet of board het nu lekkerder of niet

Dat is natuurlijk heel persoonlijk. De ene vind het heerlijk, lekker veel grip en een mooi geluid. De ander heeft het liever iets gladder. Dat verschil voel je vooral heel vroeg, als je zoals gezegd de eerste bent. Dan zijn de ribbels nog ook stijf bevroren en trillen je vullingen eruit. 

Ik weet wel wat ik fijn vind, wat is jullie voorkeur? Laat het achter in een reactie. 

advertentie
Magische winterreizen naar IJsland