284 kilometer piste, 90 liften, 81 berghutten

Een reisverslag van Pauline van der Waal

Hoera, ik was weer in de SkiWelt! Oké, ik geef het toe: ik ben een klein beetje bevooroordeeld. Jaren geleden werkte ik namelijk een winterseizoen in een bar in Ellmau, één van de dorpen in de SkiWelt. Sinds die tijd heeft het gebied bij mij wel een bijzonder plekje gekregen, maar gezien de vele landgenoten die elk jaar in de SkiWelt te vinden zijn is dat niet alleen bij mij zo.

Op verkenning in de SkiWelt - Wilder Kaiser Brixental
Op verkenning in de SkiWelt – Wilder Kaiser Brixental

SkiWelt: 284 kilometer piste, 90 liften, 81 berghutten

De SkiWelt Wilder Kaiser Brixental omvat de dorpen Going, Ellmau, Scheffau, Söll, Itter, Hopfgarten, Westendorf en Brixen im Thale en ligt net over de Duitse grens in Tirol. Door de uitgestrektheid van het gebied hoef je op een dag nooit twee keer dezelfde piste te nemen als je dat niet wilt en kun je prachtige dagtochten maken.

Video: SkiWelt en KitzSki

Wil je eerst even de video bekijken met extreem veel prachtige blauwe luchten, die ik maakte van mijn tripje? Dat kan hieronder! Overigens combineerde ik de SkiWelt met KitzSki van Kirchberg en Kitzbühel.

We starten de tocht vanuit Brixen im Thale

We nemen vandaag de gondel omhoog vanuit Brixen im Thale naar Hochbrixen. Overigens vertrekt op dezelfde plek de gondel naar Westendorf, onderdeel van het gebied -en dus je skipas- en met in totaal 44 van de 284 kilometer van het hele gebied. Bovendien heeft Westendorf de steilste én de langste piste van de hele SkiWelt.

We kunnen in ieder geval niet zeggen dat pistes niet goed zijn aangegeven... Het oranje bordje geeft de 90 kilometer lange SkiWeltTour aan
We kunnen in ieder geval niet zeggen dat pistes niet goed zijn aangegeven… Het oranje bordje geeft de 90 kilometer lange SkiWeltTour aan

Lunch with a view

Voor ons moet Westendorf wachten, want wij doen een rondje richting Scheffau en keren daarna om richting de Hohe Salve, het hoogste punt van het gebied. We maken nog een aantal afdalingen richting Hopfgarten en pakken dan de gondel naar de top. We gaan namelijk lunchen in het Panoramarestaurant.

Dit is de ultieme wintersportdag: verse sneeuw, blauwe lucht en fijn geprepareerde pistes!
Dit is de ultieme wintersportdag: verse sneeuw, blauwe lucht en fijn geprepareerde pistes!

Skiliften zijn top of the bill

Alle liften zijn het nieuwste van het nieuwste, er is bijna geen stoeltjeslift te vinden zonder stoelverwarming, sleepliften moet je al helemaal met een vergrootglas zoeken en ook de allersnelste skilift ter wereld (6 m/s (voorheen 2.4), 3000 skiërs per uur) staat in Brixen: de Jochbahn.

Ik ben de afgelopen jaren ook wel eens in Italië en Zwitserland wezen skiën, en ook in Frankrijk. Het verschil van de kwaliteit van de skiliften is enorm. Zit je in andere landen regelmatig in een sleeplift, kuitenbijter, kamikaze-uitstap (vooral op snowboard), één- of tweepersoonsliftje, vaker niet dan wel met een kap die kunt sluiten, en nog niet eens gesproken over het slakkentempo waarmee je de berg op wordt gebracht, van dit alles is in Oostenrijk in het algemeen en in de SkiWelt in het bijzonder dus geen sprake.

Een rij bij de Jochbahn? Geen probleem, binnen een paar minuten zoef je al omhoog!
Een rij bij de Jochbahn? Geen probleem, binnen een paar minuten zoef je al omhoog!

Het centrale punt van het gebied: de Hohe Salve

Als je goed kijkt zie je op de top het kerkje van de Hohe Salve en het panoramarestaurant al liggen. In het restaurant maakt het trouwens niet uit waar je gaat zitten: het hele restaurantgedeelte draait namelijk rond! Zo kan iedereen optimaal van het uitzicht genieten. Hoe tof is dat?

Blik op de Hohe Salve in de SkiWelt
Blik op de Hohe Salve in de SkiWelt

90% van de pistes hebben sneeuwkanonnen

De Hohe Salve is met 1829 meter het hoogste punt van het gebied. Daarmee ligt de SkiWelt niet echt hoog, maar is toch verrassend sneeuwzeker. En voor al die plekken die een dunner laagje sneeuw hebben, bestaan er natuurlijk sneeuwkanonnen. Het gebied telt er in totaal 1700! Wil je trouwens écht een uitdaging doen? Doe dan de SkiWelt Tour, waarbij je een tocht van 80 à 90 kilometer aflegt. Je mag er meerdere dagen over doen hoor!

Het kerkje bovenop de Hohe Salve. Ook geschikt voor een schietgebedje voordat je aan de zwarte piste begint...
Het kerkje bovenop de Hohe Salve. Ook geschikt voor een schietgebedje voordat je aan de zwarte piste begint…

Meer dan 80 gezellige berghutten

Naast het Panoramarestaurant zijn er nog 80 andere berghutten waar je van stevige bergkost kunt genieten. Natuurlijk zijn de meeste uitgerust met een flink zonneterras, ligstoelen en vaak ook met bediening. Aangezien ik meestal zelfbedieningsrestaurants een stukkie minder ‘gemütlich’ vind, probeer ik die zelf eigenlijk altijd te mijden. De prijzen zijn zowel op de berg als in de dorpen heel redelijk te noemen. Een Tiroler Gröstl of Käsespätzle vind je bijna overal nog wel onder de € 10,-.

Waanzinnig mooi die verse sneeuw!
Waanzinnig mooi die verse sneeuw!

Is er dan helemaal niks niet leuk aan de SkiWelt?

Hmmm, ik zei al dat ik een beetje bevooroordeeld was hè? Maar ook als ik objectief kijk naar dit gebied met z’n 284 kilometer aan goed onderhouden pistes, leuke dorpen, fijne berghutten, prima prijsniveau en mogelijkheden voor dagtochten blijf ik super positief. Misschien is de enige manco wel dat het een dusdanig fijn gebied is dat het veel Nederlanders aantrekt, dat wellicht wat afdoet aan de authentieke ervaring.

Wat is de SkiWelt toch een heerlijk gebied!
Wat is de SkiWelt toch een heerlijk gebied! #LoveSkiWelt is in ieder geval aan mij besteed.

Slim boeken wanneer je gaat!

Als het voor je mogelijk is, kun je dus ook het beste buiten de voorjaarsvakantie om boeken. Let dan wel even op hoe het zit met de vakanties van de omliggende landen. Wij dachten namelijk het rijk alleen te hebben omdat we de week voor de Krokus in de SkiWelt waren. Mis! Toen hadden de Duitsers vakantie en was er van uitgestorven pistes ook bepaald geen sprake.

Natuurlijk een foto met dit prachtige uitzicht achter je
Natuurlijk een foto met dit prachtige uitzicht achter je

Pistenbully’s met GPS

Ik heb nog steeds een dingetje op m’n bucketlist staan, en dat is meerijden met een pistenbully. Echt meerijden werd het niet, maar ik kreeg dit keer wel een kijkje in zo’n enorme machine en uitleg van pistenbullychauffeur Manfred. Het is ‘m niet aan te zien, maar hij werkt dus al 48 jaar bij de pistedienst om ervoor te zorgen dat wij elke dag van pistes glad als biljartlakens kunnen skiën.

Meet Manfred: al 48 seizoenen lang zorgt hij er samen met zijn pistenbully voor dat jij heerlijk naar beneden kunt skiën!
Meet Manfred: al 48 seizoenen lang zorgt hij er samen met zijn pistenbully voor dat jij heerlijk naar beneden kunt skiën!

Sneeuwhoogtes meten door GPS

Wat ik dan wel weer een grappig feitje vond, is dat pistenbully’s in Duitsland worden gemaakt. In heel Oostenrijk is geen enkele pistenbullyfabriek te vinden! De nieuwste pistenbully’s in de SkiWelt zijn trouwens uitgerust met het nieuwste technische snufje: GPS! En nee, dan niet om te zien waar je bent, want dat weten de chauffeurs wel. De boordcomputer geeft tot 3 centimeter nauwkeurig aan hoe dik de sneeuwlaag op een bepaald punt is. Hierbij vergelijkt de computer de getallen die in de zomer -zonder sneeuw- zijn opgeslagen met die van de huidige hoogte.

Zo weet de chauffeur precies waar hij wat extra sneeuw naar toe moet schuiven en welk stukje hij over kan slaan. Hierdoor is het ‘groomen’ van de piste sneller, efficiënter én een stuk milieuvriendelijker geworden, want er hoeft ook minder kunstsneeuw gemaakt te worden.

Wát een machine: door middel van GPS wordt de sneeuwhoogte tot 3 cm nauwkeurig gemeten
Wát een machine: door middel van GPS wordt de sneeuwhoogte tot 3 cm nauwkeurig gemeten

Iglodorp in Hochbrixen

Vergeet trouwens niet een bezoekje te brengen aan het Iglodorp ‘Alpeniglu’ dat elk jaar wordt gebouwd vlak bij het bergstation van de gondel vanuit Brixen im Thale. Leuk om gewoon een drankje te drinken in de grote iglo (gratis toegankelijk) of er te dineren of zelfs te overnachten! Lees meer in dit artikel of bekijk de website van Alpeniglu.

In deze iglo's in Igludorf Brixen kun je overnachten
In deze iglo’s in Igludorf Brixen kun je overnachten

Elke woensdag ladies’ day!

Mocht je maar voor een dagje of wat gaan, hou dan de acties in de gaten. Op woensdag betalen dames namelijk voor een dagpas het jeugdtarief. En nee heren, geen nood, ook jullie komen aan de beurt. Op dinsdagen geldt namelijk hetzelfde voor de mannen!

Een lift vol ladies!
Een lift vol ladies!

Skipas alleen voor de SkiWelt, of inclusief KitzSki

In de SkiWelt is een standaard skipas geldig voor de eerdergenoemde 284 kilometer piste. Je bent al wel even zoet om die allemaal af te leggen, maar wil je een combinatie maken met het naastgelegen gebied KitzSki (Kirchberg-Kitzbühel) dan kan dat ook.

Je maakt dan gebruik van de Super Ski Card, waarmee je niet alleen toegang hebt tot SkiWelt en KitzSki, maar ook nog 21 andere gebieden in de buurt. Klinkt veel, is het ook, maar de prijs valt echt alles mee.

Je komt regelmatig toerskiërs tegen
Je komt regelmatig toerskiërs tegen

Super Ski Card of zelfs Tirol Snow Card.

Je kunt overigens op verschillende manieren de overstap van het ene naar het andere gebied maken. Zo rijdt er vanaf het dalstation van de KiWest-gondel een skibus die je in 4 minuten naar de gondel van Kirchberg (Pengelstein) brengt. Je kunt echter ook vanuit Westendorf of Brixen een bus of trein nemen naar Kirchberg of Kitzbühel. Het station van Kirchberg is echter niet dicht bij de pistes, station KItzbühel-Hahnenkamm natuurlijk wel.

Prachtig uitzicht over de Wilder Kaiser
Prachtig uitzicht over de Wilder Kaiser

SkiWelt-updates via Whatsapp

Wil je altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes uit de SkiWelt en als je ’s ochtends aan je Semmel zit een berichtje krijgen met het sneeuwbericht, de geopende liften en andere supdates? Meld je dan aan op de Whatsapp-service. Dat is gratis, en je kunt je op elk gewenst moment weer afmelden.

Whatsapp-bericht van de SkiWelt
Whatsapp-bericht SkiWelt

Meer informatie

Heb ik je overtuigd dat je (weer) op wintersportvakantie moet naar de SkiWelt Wilder Kaiser Brixental? Dan kun je alle info die je nodig hebt vinden op de website van SkiWelt.at.

Wil je meer weten over de Kitzbüheler Alpen in het algemeen? Die hebben ook een mooie website: Kitzbüheler Alpen – Brixental.

Alle foto’s: Pauline van der Waal, snowrepublic.nl