Om te begrijpen waarom water in de leidingen van sneeuwkanonnen niet bevriest, moeten we eerst weten hoe kunstsneeuw gemaakt wordt en hoe water zich bij verschillende temperaturen gedraagt. Hierover heeft reporter Roy al eens het een en ander uitgebreid toegelicht

Sneeuw door uitzetting

Kunstsneeuw wordt gemaakt door koude waterdruppels onder hoge druk te laten vernevelen bij bepaalde temperaturen, luchtvochtigheid etc. Als de lucht en het water uit de kanon komen, zet het water uit. Door het uitzetten en het verdampen van de waterdruppels koelt de lucht naast de waterdruppels snel af, waardoor de druppels bevriezen. Deze ijskristallen dwarrelen vervolgens op de piste neer als kunstsneeuw. 

Veel variabelen

Of de kunstsneeuw ook echt als sneeuw op de piste valt hangt af van meerdere factoren, zoals luchtvochtigheid, de omgevingstemperatuur, de vochtigheidsgraad, luchtdruk, temperatuur van het water zelf, bewolking en de windcondities. Dit luistert allemaal best nauw. Is de luchtvochtigheid bijvoorbeeld >50%, dan valt het water als ijs neer omdat het water onderweg niet heeft kunnen kristalliseren.

sneeuwkanon lans
Een bekend beeld: de sneeuwlans. Foto: Saskia Smulders

Werking van sneeuwkanonnen

Bij bijvoorbeeld sneeuwlanzen (de hoge zilverkleurige buizen) zijn de buizen aangesloten op een centrale compressor. Deze spuit onder druk water en lucht door de leidingen. De lanzen zijn zo hoog zodat de waterdruppels genoeg tijd hebben om van vorm te veranderen.

Bij sneeuwkanonnen met een ventilator erin wordt er alleen water onder hoge druk door de buizen gespoten. De gecomprimeerde lucht wordt gemaakt door de turbine. Zo kan het vocht beter en sneller mengen met zijn omgeving. 

sneeuwkanonnen leidingen bevriezen
Een sneeuwkanon met een ventilator. Foto: Pixabay

Leidingen onder druk

De temperatuur van het gebruikte water is ook heel belangrijk. Als het water bij vertrek in de leiding goed koud is (1 of 1,5 °C graden), verloopt de kristallisatie sneller dan wanneer het 5 of 6 °C is. Maar waarom bevriezen de leidingen van de sneeuwkanonnen dan niet? Als het water onder druk gespoten wordt, kunnen er lage (zelfs negatieve) temperaturen worden gehaald zonder dat het water onderweg in de leidingen bevriest.

Water onder druk bevriest niet!

Het water moet dus zo koud mogelijk zijn, maar niet meteen bevriezen in de leidingen. Het watersysteem is echter zo gemaakt dat het water met kracht door de buizen wordt geblazen en het onderweg door de druk dus niet bevriest.

weekend winterberg
Foto: Patricia Christiani

De hoeveelheid druk op een sneeuwkanon en op de leidingen hangt sterk af van het gebied. Een besneeuwingssysteem varieert van drukhoeveelheden tussen de tien en tachtig Bar. (Ter vergelijking: de druk in een fietsband is zo’n vier bar).

Als de kanonnen uitgaan

Maar wat gebeurt er met dit water als de kanonnen uitgezet worden? Dan stroomt het water terug door de leiding die onder de grond loopt. En zo onder de grond, met een laag sneeuw als isolatie erbovenop, bevriest een leiding niet zo snel: alleen bij extreem koude temperaturen zou dit het geval zijn, maar die komen niet zo vaak voor in de Alpen. 

Bronnen: antonmagazine.nl, Wikipedia | Hoofdfoto Patricia Christiani

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons via redactie@snowrepublic.nl. Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

#skiliftvragen #vragenindeskilift


ANDEREN LAZEN OOK:


 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer