Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Om te begrijpen waarom water in de leidingen van sneeuwkanonnen niet bevriest, moeten we eerst weten hoe kunstsneeuw gemaakt wordt en hoe water zich bij verschillende temperaturen gedraagt. Hierover heeft reporter Roy al eens het een en ander uitgebreid toegelicht

Sneeuw door uitzetting

Kunstsneeuw wordt gemaakt door koude waterdruppels onder hoge druk te laten vernevelen bij bepaalde temperaturen, luchtvochtigheid etc. Als de lucht en het water uit de kanon komen, zet het water uit. Door het uitzetten en het verdampen van de waterdruppels koelt de lucht naast de waterdruppels snel af, waardoor de druppels bevriezen. Deze ijskristallen dwarrelen vervolgens op de piste neer als kunstsneeuw.  

Veel variabelen

Of de kunstsneeuw ook echt als sneeuw op de piste valt hangt af van meerdere factoren, zoals luchtvochtigheid, de omgevingstemperatuur, de vochtigheidsgraad, luchtdruk, temperatuur van het water zelf, bewolking en de windcondities. Dit luistert allemaal best nauw. Is de luchtvochtigheid bijvoorbeeld >50%, dan valt het water als ijs neer omdat het water onderweg niet heeft kunnen kristalliseren.

sneeuwkanon lans
Een bekend beeld: de sneeuwlans. Foto: Saskia Smulders

Werking van sneeuwkanonnen

Bij bijvoorbeeld sneeuwlanzen (de hoge zilverkleurige buizen) zijn de buizen aangesloten op een centrale compressor. Deze spuit onder druk water en lucht door de leidingen. De lanzen zijn zo hoog zodat de waterdruppels genoeg tijd hebben om van vorm te veranderen.

Bij sneeuwkanonnen met een ventilator erin wordt er alleen water onder hoge druk door de buizen gespoten. De gecomprimeerde lucht wordt gemaakt door de turbine. Zo kan het vocht beter en sneller mengen met zijn omgeving. 

sneeuwkanonnen leidingen bevriezen
Een sneeuwkanon met een ventilator. Foto: Pixabay

Leidingen onder druk

De temperatuur van het gebruikte water is ook heel belangrijk. Als het water bij vertrek in de leiding goed koud is (1 of 1,5 °C graden), verloopt de kristallisatie sneller dan wanneer het 5 of 6 °C is. Maar waarom bevriezen de leidingen van de sneeuwkanonnen dan niet? Als het water onder druk gespoten wordt, kunnen er lage (zelfs negatieve) temperaturen worden gehaald zonder dat het water onderweg in de leidingen bevriest.

Water onder druk bevriest niet!

Het water moet dus zo koud mogelijk zijn, maar niet meteen bevriezen in de leidingen. Het watersysteem is echter zo gemaakt dat het water met kracht door de buizen wordt geblazen en het onderweg door de druk dus niet bevriest.

weekend winterberg
Foto: Patricia Christiani

De hoeveelheid druk op een sneeuwkanon en op de leidingen hangt sterk af van het gebied. Een besneeuwingssysteem varieert van drukhoeveelheden tussen de tien en tachtig Bar. (Ter vergelijking: de druk in een fietsband is zo’n vier bar).

Als de kanonnen uitgaan

Maar wat gebeurt er met dit water als de kanonnen uitgezet worden? Dan stroomt het water terug door de leiding die onder de grond loopt. En zo onder de grond, met een laag sneeuw als isolatie erbovenop, bevriest een leiding niet zo snel: alleen bij extreem koude temperaturen zou dit het geval zijn, maar die komen niet zo vaak voor in de Alpen. 

Bronnen: antonmagazine.nl, Wikipedia | Hoofdfoto Patricia Christiani

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons via redactie@snowrepublic.nl. Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

#skiliftvragen #vragenindeskilift


ANDEREN LAZEN OOK:


(Visited 2.767 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer