SKILIFT-VRAGEN | Waarom bevriezen de leidingen van sneeuwkanonnen niet?
Om te begrijpen waarom water in de leidingen van sneeuwkanonnen niet bevriest, moeten we eerst weten hoe kunstsneeuw gemaakt wordt en hoe water zich bij verschillende temperaturen gedraagt. Hierover heeft reporter Roy al eens het een en ander uitgebreid toegelicht.
Sneeuw door uitzetting
Kunstsneeuw wordt gemaakt door koude waterdruppels onder hoge druk te laten vernevelen bij bepaalde temperaturen, luchtvochtigheid etc. Als de lucht en het water uit de kanon komen, zet het water uit. Door het uitzetten en het verdampen van de waterdruppels koelt de lucht naast de waterdruppels snel af, waardoor de druppels bevriezen. Deze ijskristallen dwarrelen vervolgens op de piste neer als kunstsneeuw.
Veel variabelen
Of de kunstsneeuw ook echt als sneeuw op de piste valt hangt af van meerdere factoren, zoals luchtvochtigheid, de omgevingstemperatuur, de vochtigheidsgraad, luchtdruk, temperatuur van het water zelf, bewolking en de windcondities. Dit luistert allemaal best nauw. Is de luchtvochtigheid bijvoorbeeld >50%, dan valt het water als ijs neer omdat het water onderweg niet heeft kunnen kristalliseren.
Werking van sneeuwkanonnen
Bij bijvoorbeeld sneeuwlanzen (de hoge zilverkleurige buizen) zijn de buizen aangesloten op een centrale compressor. Deze spuit onder druk water en lucht door de leidingen. De lanzen zijn zo hoog zodat de waterdruppels genoeg tijd hebben om van vorm te veranderen.
Bij sneeuwkanonnen met een ventilator erin wordt er alleen water onder hoge druk door de buizen gespoten. De gecomprimeerde lucht wordt gemaakt door de turbine. Zo kan het vocht beter en sneller mengen met zijn omgeving.
Leidingen onder druk
De temperatuur van het gebruikte water is ook heel belangrijk. Als het water bij vertrek in de leiding goed koud is (1 of 1,5 °C graden), verloopt de kristallisatie sneller dan wanneer het 5 of 6 °C is. Maar waarom bevriezen de leidingen van de sneeuwkanonnen dan niet? Als het water onder druk gespoten wordt, kunnen er lage (zelfs negatieve) temperaturen worden gehaald zonder dat het water onderweg in de leidingen bevriest.
Water onder druk bevriest niet!
Het water moet dus zo koud mogelijk zijn, maar niet meteen bevriezen in de leidingen. Het watersysteem is echter zo gemaakt dat het water met kracht door de buizen wordt geblazen en het onderweg door de druk dus niet bevriest.
De hoeveelheid druk op een sneeuwkanon en op de leidingen hangt sterk af van het gebied. Een besneeuwingssysteem varieert van drukhoeveelheden tussen de tien en tachtig Bar. (Ter vergelijking: de druk in een fietsband is zo’n vier bar).
Als de kanonnen uitgaan
Maar wat gebeurt er met dit water als de kanonnen uitgezet worden? Dan stroomt het water terug door de leiding die onder de grond loopt. En zo onder de grond, met een laag sneeuw als isolatie erbovenop, bevriest een leiding niet zo snel: alleen bij extreem koude temperaturen zou dit het geval zijn, maar die komen niet zo vaak voor in de Alpen.
Bronnen: antonmagazine.nl, Wikipedia | Hoofdfoto Patricia Christiani
Heb je zelf een skilift-vraag?
Stel ‘m aan ons via redactie@snowrepublic.nl. Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!
#skiliftvragen #vragenindeskilift
ANDEREN LAZEN OOK:
- Hoe wordt een skilift eigenlijk gemaakt?
- Wat zijn die grijze buizen die uit de berg steken?
- Hoe wordt kunstsneeuw gemaakt?
Skiën doe ik met zoveel liefde dat je het rustig een obsessie kunt noemen. En als reporter voor Snowrepublic komen er maar liefst drie passies samen: schrijven, wintersport en alles wat er online gebeurt. Ook hou ik van een gezellige après-ski en is de bijbehorende muziek mijn guilty pleasure.
Voor jou ga ik op zoek naar de laatste nieuwtjes, beste tips en leukste spots op wintersportgebied!