advertentie
Rab Microlight

Een marathon door de bergen

Door Pauline van der Waal

Saalbach is onderdeel van het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Dit is niet alleen een fantastisch skigebied, het heeft ook de meest geweldige evenementen. Eentje daarvan staat gepland op 11 januari: Mountain Attack. En je moet behoorlijk sterk in je schoenen staan om die tot een goed einde te brengen!

Update vanwege de sterke sneeuwval van de laatste week

Het heeft de afgelopen week zo waanzinnig veel gesneeuwd, dat dit ook z’n impact heeft op de Mountain Attack. Het weer voor vrijdag ziet er prima uit, overwegend droog en er kan zelfs een zonnetje doorbreken. Het lawinegevaar is echter enorm groot, en de veiligheid van de deelnemers en toeschouwers is natuurlijk de allerhoogste prioriteit. Om die reden hebben de autoriteiten het volgende besloten:

 • De Schattberg Race en de Tour kunnen gewoon doorgaan, via de originele route
 • De Marathon wordt aangepast. Vanaf het checkpoint in Hinterglemm gaat het slechts omhoog tot het middelstation Zwölferkogel. Daarna gaat het direct naar beneden richting Hinterglemm en vanaf daar wordt de route van de Tour gevolgd richting Saalbach.

  Aangepaste route vanwege de sterke sneeuwval
  Aangepaste route vanwege de sterke sneeuwval

Lees hieronder het oorspronkelijke artikel

De route gaat tot grote hoogte

De route die is uitgezet loopt via bepaalde gecontroleerde pistes. Zolang de deelnemers maar langs alle aangegeven checkpoint komen, mogen ze verder zelf bepalen hoe hun precieze route loopt.

Route aangegeven op de pistekaart
Route aangegeven op de pistekaart
Fris van start
Fris van start

De start is op het centrale pleintje van Saalbach (Dorfplatz), waarbij de deelnemers starten met een sprint door het dorp. Vervolgens crossen ze omhoog naar de Schattberg op 2020 meter, voor het eerste checkpoint. Vervolgens gaan ze naar de Schattberg-Mulde op 1968 meter (met vellen onder de ski’s) en daarna weer omhoog naar de Mulde-Westgipfel op 2096 meter. Dan volgt de eerste afdaling, richting Hinterglemm op 1004 meter en het tweede checkpoint.

Bovenaan aangekomen
Bovenaan aangekomen

Vanuit Hinterglemm is het dan weer bergop de Zwölferkogel op, waar checkpoint 3 is. Vanaf de Zwölferkogel naar beneden via de Nordabfahrt (skiroute) naar de Hochalm op 1010 meter. Hier staat ook checkpoint 4. Dan gaan de deelnemers via de gemarkeerde piste naar het middenstation (Sonnhof) en verder via Hasenauer Köpfl naar de Reiterkogel op 1819 meter voor het laatste checkpoint.

Vellen onder de ski's binden om te kunnen stijgen
Vellen onder de ski’s binden om te kunnen stijgen

Als laatste gaat het naar beneden via de Ostabfahrt, nog een stukje omhoog naar de Bernkogel en vervolgens volle vaart terug naar Saalbach: de finish!

Weergave van de marathon door de bergen
Weergave van de marathon door de bergen

Tour en Schattberg Race

De marathon is natuurlijk het huzarenstukje, maar voor iets mindere iron (wo)men bestaat er ook de Tour en Schattberg Race. De Tour slaat de Zwölferkogel over waardoor je in totaal 1000 hoogtemeters minder maakt. Nog steeds niet mis als je het mij vraagt, want je maakt nog steeds 2000 hoogtemeters wél. De Schattberg Race is ‘alleen’ de Schattberg op en af. Iets dat mij nog steeds niet zo lukken denk ik in dit moordende tempo…

Hup hup die berg op
Hup hup die berg op

Livestream

Ben je in de buurt van Saalbach op 11 januari? Ga dan zeker kijken naar deze fantastische race! Wanneer je er niet bij bent is er trouwens ook geen man overboord, want op de website van Mountain Attack kun je de 11e vanaf 15.40 uur de livestream volgen!

Vast een blik werpen? Bekijk dan even onderstaand heroïsch filmpje!

Programma

Hieronder nog even het volledige programma van de dag.

 • Vanaf 15.00 uur feest op de Dorfplatz in Saalbach met live band en tombola (jaja!)
 • 16.00 uur start race
 • 16.40 uur eerste deelnemers komen aan op de top van de Schattberg
 • 16.50 uur eerste deelnemers komen aan in Hinterglemm
 • 17.35 uur eerste deelnemers komen over de finish in Saalbach
 • 22.00 uur start afterparty
 • 22.30 uur huldiging van de winnaars
De winnaar van 2018
De winnaar van 2018

Meer over het Skicircus

Met meer dan 270 kilometer piste, 70 liften en 60 berghutten verspreid door het gebied, is Saalbach niet voor niets één van de populairste wintersportplaatsen. Door de ligging ben is je accommodatie nooit ver van de skipiste en je kunt ook nog eens kilometerslange dagtochten maken door het hele gebied Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn. Je vindt alle informatie die je nodig hebt op de Skicircus-website.

Meer info en foto’s via MountainAttack.

advertentie

Buro Scanbrit