Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Serfaus (onderdeel van skigebied Serfaus Fiss Ladis) bouwt al een tijdje aan de vervangende lift van de Komperdellbahn. Dit megaproject heeft nogal wat voeten in de aarde, want niet alleen wordt het hele huidige traject verlegd, maar ook wordt er een nieuw tussenstation gebouwd. En dat tussenstation vordert al behoorlijk!

Zoals je in de vorige update van collega reporter Saskia ook kon lezen verliep de bouw van het middenstation voorspoedig. Voor de bestaande Komperdellbahn betekent dit dat deze aan zijn laatste winterseizoen is begonnen. Deze is overigens in 1988 in bedrijf genomen en had een capaciteit van 2.400 personen per uur. Duizenden gasten zijn de afgelopen decennia in de 6-persoons gondels naar de Komperdell vervoerd. Dus als je de laatste kans wilt grijpen om nog een keer met de kenmerkende gondel te gaan, moet je het deze winter doen, want in het voorjaar komt er definitief een einde aan dit tijdperk.

Wat verandert er bij de nieuwe Komperdellbahn?

De oude zilverkleurige gondels worden vervangen door een 10-persoons gondel. Er komt een nieuw tussenstation ter hoogte van restaurant Leithe Wirt, waardoor de lift een nieuwe route krijgt. De huidige Komperdellbahn gaat nu vanuit het dalstation in Serfaus direct naar het Komderdell gebied op 1980 meter. De nieuwe lift gaat echter een tussenstop maken op de blauwe Mittelabfahrt ter hoogte van restaurant Leithe Wirt. Ook worden zowel het berg- als het dalstation deels vernieuwd. Hier lees je meer over deze grote verbouwing.

Nieuwe route van de Komperdellbahn met tussenstation Baublog Serfaus-Fiss-Ladis in Tirol | © kabelbaan Komperdell GmbH

Tussenstation casco opgeleverd

De ruwbouwwerkzaamheden aan het nieuwe tussenstation waren op tijd voor de eerste sneeuwval voltooid en worden verder afgemaakt in 2023. In het bovenste gedeelte van het tussenstation is al het uitgegraven materiaal weer in en rond het station hergebruikt, waardoor het gondelstation minder van buitenaf zichtbaar is. De verdere vergroening vindt komend voorjaar plaats: het gebouw wordt dan helemaal geïntegreerd in het landschap.

Verbreding Mittelabfahrt

Ook de gehele hellingconstructie onder het station tot aan de S-bocht (de bij drukte vervelende “flessenhals” aan het einde van de Mittelabfahrt terug naar Serfaus) kon op tijd worden opgeleverd. In het laagste gedeelte (tussen de S-bocht en het Sunliner dalstation) werd de Mittelabfahrt verbreedt. Dit werk wordt komend voorjaar afgerond met het uitgegraven materiaal van het nieuwe dalstation. De verbreding van de piste zou nu ook diudelijk zichtbaar moeten zijn.

komperdellbahn
© kabelbaan Komperdell GmbH

Overige werkzaamheden Komperdellbahn

Bij het bergstation werden de resterende kabels gelegd en de oude transformatoren werden volledig ontmanteld. De twee nieuwe transformatoren zijn al in dienst en staan ​​al te wachten om te worden ingezet. Ook de pistecorrecties op de Waldabfahrt zijn klaar. En deze zomer wordt de lift daadwerkelijk neergehaald en het dalstation gedeeltelijk herbouwd.

Hoofdfoto en foto’s: © Seilbahn Komperdell GmbH (met permissie geplaatst)


Anderen lazen ook:

 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer