Wij wintersporters zijn een best nuchter volkje (hoewel soms óók wel een beetje maf: lees dit en kijk hoeveel je van jezelf herkend!). Maar als het om het weer gaat laten we ons nog wel eens meeslepen. Want gaat het sneeuwen, wordt het nog koud of krijgen we Kaiserwetter? Wij van Snowrepublic zijn er in ieder geval vaak erg druk mee. Gelukkig hebben we onze eigen betrouwbare Alpenweerman, maar we kunnen het niet laten om ook naar andere -al dan niet serieuze- voorspellingen te kijken! Daarom een paar voorspellingen op een rij.

Wat is de voorspelling voor deze winter: wordt het nog koud en valt er genoeg sneeuw?

De Gele Gentiaan heeft altijd gelijk?

Een bloem die een sneeuwrijke winter voorspelt? De inwoners van de Franse Alpen geloven er heilig in. De lengte van de gele gentiaan voorspelt of er komende winter veel sneeuw valt. Afgelopen jaren schijnt de bloem het behoorlijk vaak bij het rechte eind te hebben gehad. Hoe hoger de plant, hoe meer sneeuw er valt volgens de volkslegende. Volgens de Fransen heeft de plant een voorspelling laten zien dat er dit jaar een koude winter met veel sneeuw gaat komen! (Wij hebben dit echter niet met eigen ogen kunnen vaststellen, dus woon je in de Franse Alpen en heb je een Gele Gentiaan in de tuin: we horen graag nog even de bevestiging hiervan ;-))

Voorspelling winter in boerengezegdes

Boeren in de Alpen gebruiken eeuwenoude gezegdes om uitspraken te doen over de winter. Wat voor voorspelling doen de boerengezegdes over de komende winter?

“Als het in de eerste week van augustus warm is, blijft de winter lang wit.”

Een blik op de statistieken leert ons: De eerste week van augustus was in de Alpen in elk geval warm . In ieder geval tot en met 5 augustus, toen de maximumtemperatuur op alle dagen rond of boven de 30 graden lag. Daarna beleefde de zomer in de Alpen een tijdelijke malaise met maximumtemperaturen van slechts 23 graden. Toch kunnen we wel concluderen dat de sneeuw volgens deze boerenregel deze winter lang blijft liggen.

“Als het in september nog steeds onweert, ligt de sneeuw rond de kerst hoog.”

Volgens MeteoNews waren er in september 2022 talloze onweersbuien in de Alpen. Dit zou betekenen dat er in de Alpen een witte kerst onderweg is.

Foto: Pixabay

“Als oktober warm en mooi is, komt er een scherpe winter aan.”

“Qua temperatuur is het een oktober van superlatieven”, schrijft MeteoNews. Gemiddeld lagen de temperaturen in bijvoorbeeld Zwitserland 3,2 graden boven het langjarig gemiddelde. Als dit gezegde klopt zouden we dus een strenge winter krijgen. (Maar in hoeverre de klimaatverandering ervoor gaat zorgen dat dit gezegde steeds minder vaak zal kloppen, is nog niet bekend).

Conclusie: Omdat het deze zomer buitengewoon warm en mooi was, zouden we volgens de regels van veel boeren een strenge winter verwachten , dat wil zeggen veel sneeuw en kou. Wij als wintersportvrienden hopen hier dan maar gewoon op.

De Zwitserse Weersnuffelaars

Wij zijn al een paar jaar fan van de Schwyzer Wetterschmöcker uit het Muotathal. Een groepje mannen die de natuur grondig bestuderen en aan de hand daarvan een seizoensverwachting maken en een bijzondere voorspelling voor de winter doen. En dat grondig bestuderen nemen deze Zwitsers heel letterlijk. Ze bestuderen mierenhopen, bekijken het gedrag van muizen en proeven en ruiken aan sneeuw. Vorig jaar voorspelden zij een sneeuwrijke winter. En deze voorspelling kwam uit!

Vrijwel alle weersvoorspellers betwijfelen of er veel sneeuw valt rond Kerstmis. Op 1 Weersnuffelaar na, voorspellen alle heren dat de tweede helft van december te warm wordt, afgewisseld met föhn, en dat de winter daardoor laat begint. Maar daarna laat de winter zich dan toch nog zien. Vijf van de zes wintervoorspellers zijn het erover eens: het wordt een winter met veel sneeuw. Martin Horat (bijgenaamd “de weermissionaris”) zegt bijvoorbeeld dat de winter “de neiging zal hebben om te sneeuwen” en dat “de gletsjers weer kunnen groeien”. En dat is geen overbodige luxe, zoals je al eerder kon lezen. Bijna alle Weersnuffelaars voorspellen ook dat februari 2023 koud zal zijn en deels afgewisseld wordt met bise (een ijskoude wind die met name in Zwitserland en delen van Frankrijk waait).

Conclusie: als de meeste weersvoorspellers uit het Muotathal hun naam eer aan doen, wordt het een groene kerst gevolgd door een late, maar koude en sneeuwrijke winter. De mannen zijn het oneens over hoe lang de sneeuw blijft liggen in de lente.

Maar hoe zit het met de voorspellende gaven van deze heren, hebben ze het vaak goed? Een studente uit Luzern heeft alle voorspellingen van de Zwitserse Weersnuffelaars tegen het licht gehouden. Haar conclusie: iets minder dan helft van de voorspellingen klopt. Tja, als je het zo bekijkt is ongeveer 50% kans dan weer minder spannend ;-). Desondanks zijn de Weersnuffelaars wel een fascinerend fenomeen! Afgelopen winter bezocht ik zelfs het dal van de Zwitserse Weersnuffelaars. Helaas heb ik ze zelf niet kunnen ontmoeten, maar heb wel de mooie natuur mogen meemaken die zij zo grondig bestuderen.

voorspelling winter
We waren op bezoek in het dal van de Muotathaler Wetterschmöcker! Foto: Patricia Christiani

Serieuze weermodellen

Severe Weather houdt zich bezig met een iets serieuzere seizoensvoorspelling. Op basis van trends die worden doorberekend door verschillende modellen doen zij uitspraken over de voorspelling voor deze winter. Zij hebben verschillende modellen tegen het licht gehouden en komen tot onderstaande conclusies. (Hoe ze dit voorspellen lees je hier).

We hebben voor het derde jaar op rij last van een La Nina, wat meestal zorgt voor zachtere winters in Europa. Het model ECMWF berekent desondanks een relatief normale winter voor Centraal-Europa, met gemiddelde temperaturen. Dat zou inhouden dat er ook wat perioden met koudefronten en koude dagen in gedeeltes van West en Centraal Europa te verwachten zijn. Als we naar de sneeuwvalvoorspelling kijken, voorspelt ECMWF dat Europa een iets lager dan gemiddeld neerslagsignaal heeft. Ofwel, er zou iets minder dan gemiddeld sneeuw vallen. Januari is daarin qua sneeuwval de beste maand.

Een ander model, UKMO, voorspelt ook dat er in het grootste deel van het continent gemiddeld minder sneeuw zal vallen deze winter dan normaal. De beste sneeuwvoorspellingen zijn in dit model nog steeds wel voor de maanden waarin traditioneel ook de meeste sneeuw valt. In januari en februari toont in dit model namelijk wel meer potentiële sneeuwval in Noord- en West-Europa. Er valt dan ook meer sneeuw in het zuidelijke Alpengebied.

Conclusie: De modellen voorspellen een normale tot zachte winter met een neiging tot te weinig neerslag.

De voorspelling voor een gemiddeld tot zachte winter wil overigens niet zeggen dat er helemaal geen koude uitbraken kunnen komen. Eén van de invloeden op koud winterweer bevindt zich in de luchtlaag boven ons, de stratosfeer. Hier bevindt zich de polaire vortex en treden weerfenomenen zoals een Sudden Stratosferic Warming (SSW) op. Een watte? Nou, hier hebben we dat al eens uitgelegd. Een SSW heeft invloed op ons winterweer en kan zorgen voor een koude uitbraak (remember februari 2018 met extreem lage temperaturen?).

Wat is nu waar??

Glazen bol, Snuffelaars, bloem of echte wetenschap: het blijft lastig om over zo’n lange termijn en met zoveel variabelen die invloed op het weer hebben, iets heel concreets te voorspellen. Uiteindelijk moeten we het toch gewoon afwachten en zelf zien. Toch blijft het leuk om over eventuele sneeuwdumps van komend wintersportseizoen te speculeren. Want niets is mooier dan wintersportpret in een dikke laag sneeuw toch?

Volg vooral ook onze site Alpenweerman, voor accurate weersvoorspellingen in de Alpen!

Hoofdfoto: Saskia Smulders


Anderen lazen ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer