Voorspelling: hoe wordt de winter van 2023/2024?
Wij wintersporters zijn een best nuchter volkje (hoewel soms óók wel een beetje maf: lees dit en kijk hoeveel je van jezelf herkend!). Maar als het om het weer gaat laten we ons nog wel eens meeslepen. Want gaat het sneeuwen, wordt het nog koud of krijgen we Kaiserwetter? Wij van Snowrepublic zijn er in ieder geval vaak erg druk mee. Gelukkig hebben we onze eigen betrouwbare Alpenweerman, maar we kunnen het niet laten om ook naar andere -al dan niet serieuze- voorspellingen te kijken! Daarom een paar voorspellingen op een rij.
Wat is de voorspelling voor deze winter: wordt het nog koud en valt er genoeg sneeuw? Disclaimer: lees het artikel met een knipoog, op de laatste voorspellingen na!
De Gele Gentiaan heeft altijd gelijk?
Een bloem die een sneeuwrijke winter voorspelt? De inwoners van de Franse Alpen geloven er heilig in. De lengte van de gele gentiaan voorspelt of er komende winter veel sneeuw valt. Afgelopen jaren schijnt de bloem het behoorlijk vaak bij het rechte eind te hebben gehad. Hoe hoger de plant, hoe meer sneeuw er valt volgens de volkslegende. Volgens de Fransen is de Gele Gentiaan dit seizoen hoog gegroeid.
Conclusie: “Er zou een winter met veel sneeuw aan moeten komen!”
Volgens de 100-jarige kalender
Nog zo’n mooi “medium” om een seizoensvoorspelling te doen: de 100-jarige- of boerenkalender. Ene meneer Knauer heeft deze in de zeventiende eeuw gemaakt voor de boeren, waarin het weer werd voorspeld. Hij keek daarvoor vooral naar boven: hij was ervan overtuigd dat de planeten van grote invloed waren op het weer. En hij geloofde dat dit zich binnen een vaste cyclus steeds herhaalde.
Volgens de honderdjarige kalender wordt de winter van 2023/2024 vooral erg onrustig. De 100-jarige kalender voorspelt voor het begin van december vorst, bewolkt weer met regen, kou en ijs. De rest van december is het koud en oncomfortabel weer met regen. Januari is in het begin een erg koude maand, met vooral bewolkt weer in het laatste deel. Februari bestaat voornamelijk uit regen, sneeuw en kou, met uitzondering van drie mooie dagen rond de 10e. Maart begint met slecht en koud weer, maar wordt tegen het einde zonniger en warmer.
Conclusie: “Een groene december met in februari meer sneeuw”.
De Zwitserse Weersnuffelaars
Wij zijn al een paar jaar fan van de Schwyzer Wetterschmöcker uit het Zwitserse Muotathal. Een groepje mannen die de natuur grondig bestuderen en aan de hand daarvan een seizoensverwachting maken en een bijzondere voorspelling voor de winter doen. En dat grondig bestuderen nemen deze Zwitsers heel letterlijk. Ze bestuderen mierenhopen, bekijken het gedrag van muizen en proeven en ruiken aan sneeuw.
Ook wordt het hout en de bomen in het bos uitgebreid bestudeerd. Elk lid van de Wetterschmöcker heeft zijn eigen specialiteit om een seizoensvoorspelling te doen, maar allemaal bestuderen ze de natuur in het Muotathal. Twee keer per jaar houden ze een wedstrijd van seizoensvoorspellingen. De Wetterschmöcker die met zijn voorspelling het dichtste bij de werkelijkheid zat, wint de seizoensvoorspelling en vooral heel veel eer.
Vorig jaar voorspelden zij een groene kerst en niet al teveel sneeuw. De meeste weersvoorspellers van Muotathal voorspellen een zwakke start van de winter en een groene kerst. In januari wordt het eerst koud en droog en gaat het later in de maand sneeuwen. De eerste helft van januari wordt het koud met veel wind, gevolgd door mooi winterweer de rest van de maand. De eerste helft van februari wordt het koud met veel wind, gevolgd door mooi winterweer tot eind februari. Voor maart en april voorspellen de Weersnuffelaars voortzetting van de sneeuwval, gevolgd door warmte later in maart. Rond Pasen keert de winter nog even terug.
Conclusie: “Een groene kerst, de rest van de winter ziet er middelmatig uit: nat en warm, met niet al teveel sneeuw”.
Maar hoe zit het met de voorspellende gaven van deze heren, hebben ze het vaak goed? Een studente uit Luzern heeft alle voorspellingen van de Zwitserse Weersnuffelaars tegen het licht gehouden. Haar conclusie: iets minder dan helft van de voorspellingen klopt. Tja, als je het zo bekijkt is ongeveer 50% kans dan weer minder spannend ;-). Desondanks zijn de Weersnuffelaars wel een fascinerend fenomeen!
In 2022 bezocht ik zelfs het dal van de Zwitserse Weersnuffelaars. Helaas heb ik ze zelf niet kunnen ontmoeten, maar heb wel de mooie natuur mogen meemaken die zij zo grondig bestuderen. Hierover lees je meer in ons reisverslag naar dit dal, Stoos en Luzern.
Serieuze weermodellen
Severe Weather houdt zich bezig met een iets serieuzere seizoensvoorspelling. Op basis van trends die worden doorberekend door verschillende modellen doen zij uitspraken over de voorspelling voor deze winter. Zij hebben verschillende modellen tegen het licht gehouden en komen tot onderstaande conclusies.
Deze winter is er een El Niño actief, wat invloed heeft op weerpatronen wereldwijd, hoewel het minst in Europa. Tijdens dit fenomeen kan het oppervlak van de oceaan langs de evenaar tot drie graden warmer zijn dan normaal voor de tijd van het jaar. De piek ligt vaak in december, vandaar de benaming El Niño wat ‘het (kerst)kindje’ betekent. Dit kán invloed hebben op het weer bij ons, maar niet al teveel.
Wintervoorspelling ECMWF
Het model ECMWF berekent een sneeuwvalvoorspelling voor december waarin minder dan gemiddeld sneeuw valt, met uitzondering van het uiterste noorden van Europa. Dit houdt waarschijnlijk verband met een meer westelijke tot zuidwestelijke stroming over het grootste deel van Europa. In de prognose van januari valt er in de Alpen wel veel meer sneeuw. Ook in februari lijkt bovengemiddeld veel te sneeuwen, alleen is de lucht niet echt heel koud.
In maart valt er niet veel sneeuw meer bij: we zien dat de sneeuwvalvoorspelling het einde van het sneeuwseizoen voor het grootste deel van Europa lager is dan normaal. Kortom: het lijkt er voor de traditionele sneeuwmaanden januari en februari goed uit te zien qua sneeuw, maart en december komen er bekaaider af.
Wintervoorspelling UKMO
UKMO, een ander weermodel, voorspelt ook een sneeuwarme december voor de Alpen. Ook voor januari berekent UKMO niet veel verbetering in de hoeveelheid sneeuw die valt: dit in tegenstelling tot het ECMWF. Echter, voor februari wordt, net als bij het ECMWF, weer wél bovengemiddelde sneeuwval in de Alpen berekend.
Conclusie: Beide modellen voorspellen een sneeuwarme december en een sneeuwrijke maand februari.
Koude uitbraken
Natuurlijk weten we allemaal dat ook het winterweer in de Alpen onder invloed van klimaatverandering staat. Maar de voorspelling voor een zachte winter wil niet altijd zeggen dat er nooit meer koude uitbraken kunnen komen. Eén van de invloeden op koud winterweer bevindt zich in de luchtlaag boven ons, de stratosfeer. Hier bevindt zich de polaire vortex en treden weerfenomenen zoals een Sudden Stratosferic Warming (SSW) op.
Een watte? Nou, hier hebben we dat al eens uitgelegd. Een SSW kan invloed hebben op ons winterweer en kan zorgen voor een koude uitbraak (remember februari 2018 met extreem lage temperaturen?). Deze zijn echter niet een heel seizoen vooruit te voorspellen.
Wat is nu waar?
Glazen bol, Snuffelaars, bloem of echte wetenschap: het blijft lastig om over zo’n lange termijn en met zoveel variabelen die invloed op het weer hebben, een concrete voorspelling voor de winter te doen. De weermodellen kunnen daarin nog het meeste, omdat zij op basis van allerlei trends, variabelen en heel veel data een seizoensvoorspelling doen (wat dus iets anders is dan een dagelijkse weersvoorspelling). Maar uiteindelijk moeten we het toch gewoon afwachten en zelf zien.
Toch blijft het leuk om over eventuele sneeuwdumps van komend wintersportseizoen te speculeren. Want niets is mooier dan wintersportpret in een dikke laag sneeuw!
Voorspel het weer in jouw skigebied
Alpenweerman stelt haar weerkaarten kosteloos beschikbaar voor niet-commercieel gebruik. Bekijk dus dagelijks de weerkaarten met sneeuw- en weersverwachting op Alpenweerman en word de persoonlijke wintersportweerman van je vriendengroep of familie.
Veel plezier en succes met voorspellen! Volg vooral ook onze site Alpenweerman, voor accurate weersvoorspellingen in de Alpen!
Bronnen: 100-jarige kalender, Severe Weather, KNMI | Foto’s: Patricia Christiani
Anderen lazen ook:
- 8 redenen waarom de winter veel leuker is dan de zomer
- 10 epische momenten tijdens de heenreis op wintersport
- REISVERSLAG | Skiën in Stubai: alle tips!
Skiën doe ik met zoveel liefde dat je het rustig een obsessie kunt noemen. En als reporter voor Snowrepublic komen er maar liefst drie passies samen: schrijven, wintersport en alles wat er online gebeurt. Ook hou ik van een gezellige après-ski en is de bijbehorende muziek mijn guilty pleasure.
Voor jou ga ik op zoek naar de laatste nieuwtjes, beste tips en leukste spots op wintersportgebied!
één reactie op “Voorspelling: hoe wordt de winter van 2023/2024?”
Comments are closed.
Super leuk en interessant stuk schrijven! Dank je Patries 😃