Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Wij wintersporters speculeren graag over het weer en een sneeuwrijke winter. Al eerder gingen we in op voorspellingen van een bloem, maar ook serieuze weermodellen. Maar er zijn er nog meer! Daarom hebben we een tweede overzicht van alle voorspellingen voor de winter van 2021-2022 voor jou op een rijtje gezet. Want wordt het nog koud, en gaat het nog een beetje sneeuwen?

Deze keer kijken we naar onze vrienden de Weersnuffelaars, maar belooft de echt serieuze voorspelling van Alpenweerman.nl pas echt mooie dingen: deze winter wordt minder zacht dan voorgaande winters! 

Winter voorspellingen Zwitserse Weersnuffelaars: sneeuw genoeg!

Wij vertrouwen altijd graag op onze vrienden, de Schwyzer Wetterschmöcker (Zwitserse Weersnuffelaars). Dit is een groepje mannen die de natuur grondig bestudeert en aan de hand daarvan een seizoensverwachting maakt. En die natuur bekijken ze van echt heel dichtbij: ze bestuderen mierenhopen, bekijken het gedrag van muizen, onderzoeken dennenappels en ruiken en proeven zelfs aan de sneeuw. Vorige winter hadden ze het bij het rechte eind, dus zijn we benieuwd wat ze voor komend seizoen voorspellen!

Weersnuffelaar Martin Horat was de grote winnaar voor de voorspellingen voor de Zwitserse zomer. Hij voorspelt een stevige winter met veel sneeuw. “Het zal veel sneeuwen voor Kerst. Op Oudejaarsavond zijn er temperaturen onder 0 in Zwitserland, het wordt echt koud”, voorspelt de weerkoning van de Weersnuffelaars. “In januari en februari blijft het koud, vooral in februari. Tot maart zou er voldoende sneeuw moeten liggen. Al met al kunnen vooral wintersportliefhebbers zich verheugen”, aldus de Zwitserse Weersnuffelaar.

Sneeuw, het heerlijke witte goedje waar we maar geen genoeg van krijgen. Maar valt het wel deze winter? Foto: Pexels.com

Maar hoe weet hij dat? Hij bestudeert zijn vrienden, de mieren. “De mier is een veelzijdig dier. Mieren hebben het niet alleen druk, ze worden een goede 20 jaar oud. Momenteel eten ze nog goed en slaan ze in voor de winter”, vertelt Martin Horat. “Dit zijn duidelijke tekenen van de natuur”. Hij heeft zijn weerboodschappers nauwlettend in de gaten gehouden, en kent ze door en door. 

“Het zijn heel aanhankelijke dieren. Als ik ze bezoek, zijn ze blij. En ze hebben nu al hun een dikke winterbroek aangetrokken. Dan is het goed om zelf ook warme dingen te halen. En ach, als het, tegen de verwachting in, toch niet zo koud wordt, is dat ook niet erg. Een goede broek kun je lang dragen”, zegt de 78-jarige Weersnuffelaar.

En dat, beste wintersportvrienden, is een waarheid als een koe.

Afijn, allemaal leuk dat aan mieren snuffelen, maar wat klopt er nou van de voorspellingen van de wijze heren? Een studente uit Luzern heeft alle voorspellingen van de Zwitserse Weersnuffelaars tegen het licht gehouden. Haar conclusie: iets minder dan helft van de voorspellingen klopt. We wachten het af!

Het echte werk: de winterverwachting van Alpenweerman

Dan over naar het echte, serieuzere werk: de winter voorspellingen van onze eigen Alpenweerman. Dit zijn lange termijn weersvoorspellingen en ook dat blijft een beetje gokken, maar dit is wel op basis van meerdere wetenschappelijke modellen en -trends.

Alpenweerman.nl verwacht ook deze winter een zachte winter, MAAR: een stuk minder zacht dan afgelopen winters. Daarmee lijkt de kans op relatief minder warmte extremen en meer kou groter deze winter!

Alpenweerman: Deze winter kans op meer kou dan afgelopen winters!

Alpenweerman.nl komt tot de volgende verwachting:

  • De seizoensmodellen laten een gemiddelde temperatuurverwachting zien. Daarmee lijkt het minder extreem zacht te worden zoals afgelopen winters. Deze conclusie trok Severe Weather uit ons vorige artikel ook.
  • Kou-uitbraken vanaf de Noordpool zorgen mogelijk voor koudere lucht door relatief meer zee-ijs in vergelijking met de meest recente jaren. Hoe zit dat? Want de trend is juist dat de ijsbedekking hier steeds minder wordt en er veel meer stukken open zee zijn. En minder ijs betekent minder koude lucht. Dit jaar is er juist iets meer zee-ijs. Dat betekent niet dat de trend van opwarming en minder zee-ijs ineens gestopt is, maar dit komt (onder andere) doordat er in 2020 minder ijs lag. En daardoor lag er ook minder sneeuw op het weinige ijs, waardoor de isolerende werking van de sneeuw zijn werk niet goed kon doen. Daardoor kon het nieuwe ijs juist sneller aangroeien en ligt er nu dus weer meer ijs. Andere variabelen die invloed hebben op de aangroei van het ijs zijn verder stormen die het zee-ijs uiteenrukken, de hoeveelheid zonneschijn en de hoeveelheid bewolking.
  • De weermodellen voorspellen verder neerslaghoeveelheden die over het algemeen gemiddeld uitkomen.
  • De kans op een koude-uitbraak door het weerfenomeen Sudden Straosferic Warming (SSW) de komende winter is groter dan 2 op 3.
    Een watte?? Nou, hier hebben we dat al eens uitgelegd. Een SSW, veroorzaakt door de poolwervel, heeft invloed op ons winterweer en kan zorgen voor een koude uitbraak (remember de voorjaarsvakantie 2018 met extreem lage temperaturen?). Wij volgen de polaire vortex ook deze winter weer op de voet, dus hou Snowrepublic en Alpenweerman.nl in de gaten!

Wil je de hele winterverwachting van Alpenweerman.nl en alle uitleg lezen? Die lees je hier.

Conclusie wintervoorspelling 2021/2022: een bijzondere winter?

Mochten de seizoensmodellen gelijk krijgen, dan betekent het geen rode kaart voor deze winter en lijkt deze vrij voor periodes met kouder winterweer. Tel daar relatief iets meer zee-ijs bij op en een grotere kans op een SSW en dan zijn er goede winterkansen dit jaar. Hoe de winter daadwerkelijk van dag tot dag zal gaan verlopen? Dat volg je natuurlijk op Alpenweerman.nl!

Bron: Luzerner Zeitung, Alpenweerman.nl | Hoofdfoto: Pexels.com


Ook lezen:

(Visited 1.172 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer