Voorspelling winter 2020: wordt het nog koud?

Door Patricia Christiani | fan van winters weer

Wij wintersporters speculeren graag over het weer en een sneeuwrijke winter. Speculeren ja, want een lange termijn weersvoorspelling is en blijft een beetje gokken. Toch kunnen we aan de hand van trends die verschillende weermodellen laten zien wel iets zeggen over welke richting het weer op lijkt te gaan in de winter van 2020. Want wordt het nog koud, en schudt Frau Holle daarbij haar bed nog flink op (ofwel: gaat het ook nog een beetje sneeuwen)?

Hoe de winter begon..

We schreven er al eerder over: de wintervoorspelling voor 2020. Toen voorspelden zowel de weermodellen als onze Schwyzer Wetterschmöcker (Zwitserse Weersnuffelaars) een zachte maar sneeuwrijke winter. Als we terugkijken naar november en december klopt dit behoorlijk. In november begon het al vroeg met sneeuwen in de Alpen. En ook in december viel er, met name in de Franse Alpen, ook nog aardig wat sneeuw. De laatste maand van 2019 verliep daarbij ook nog eens recordzacht, bijvoorbeeld in Tirol.

Januari en februari 2020

De weermodellen lijken voor januari en februari een zelfde trend te voorspellen. Een hogedrukgebied in de Stille Oceaan pompt koude lucht naar de Verenigde Staten, waardoor daar lage temperaturen ontstaan. Dit zorgt er ook voor dat de straalstroom noordelijker ligt. Die straalstroom, een zeer sterke luchtstroom op zo’n tienkilometer hoogte, stuurt depressies en fronten richting Europa. Als deze noordelijker ligt, wordt er in de wintermaanden relatief veel zachte en vochtige lucht naar Noord-Europa vervoerd. Europa ligt dan dus in een warme westelijke stroming met mildere weersomstandigheden.

sneeuw kerst
Vorig jaar viel er genoeg sneeuw. Foto: Pixabay

Maar wordt het nog koud?

Bij de voorspelling voor de winter van 2020 laten de weermodellen een grotere kans op een zachtere winter dan normaal zien. Dit betekent niet dat er helemaal geen koude periodes in Europa zullen zijn, het geeft alleen aan dat het patroon naar verwachting niet bevorderlijk zal zijn voor veel uitbraken van koude lucht, of althans niet voor langdurige. Soms helpt het breken van de poolwervel (Sudden Stratospheric Warming) ook nog een handje bij een koude-uitbraak, maar ook dit lijkt er voorlopig niet in te zitten.

Sneeuw!

Wel goed nieuws voor sneeuwliefhebbers: een meer westelijke stroom met mildere temperaturen brengt ook meer vocht met zich mee. Noord- en noordoost Europa en de hogere delen van de Alpen zijn standaard meestal koud genoeg voor sneeuwval. Gaan onze Zwitserse Weersnuffelaars gelijk krijgen en krijgen we, met name in de hogere delen van de Alpen, inderdaad veel sneeuw in de loop van januari en februari 2020?

kaiserwetter winter 2020 voorspelling
Maar een beetje Kaiserwetter op z’n tijd is ook wel fijn…Foto: Patricia Christiani

Als die voorspelling uitkomt, laten we dan in elk geval hopen op een eerlijke verdeling van de sneeuw over alle wintersportgebieden. En af en toe een dagje Kaiserwetter zou ook wel fijn zijn. Helaas is niets zo veranderlijk als het weer, dus we zullen het weer gewoon moeten afwachten!

Bronnen: Severe Weather Europe, Weeronline | Hoofdfoto: Ski Amade.com

Lees ook:

Klik hier voor Wintersport Weer en Verkeer

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer