Voorspelling winter 2020: februari en maart

Door Patricia Christiani

We herhalen het nog maar even: een lange termijn voorspelling voorspelt niet exact het weer voor de komende maanden. Bij een lange termijn voorspelling kijkt men naar meerdere weermodellen die een aantal trends aangeven. Zelfs als deze modellen helemaal nauwkeurig zouden zijn, betekent dit niet dat dergelijke weersomstandigheden maanden aaneengesloten duren. Ofwel, de modellen geven niet aan hoe het weer er drie maanden achtereen uit ziet, maar hoe het er 40-60% van de tijd uit zou kunnen zien.

Severe Weather Europe maakte op basis hiervan een voorspelling en wij kijken graag mee, dit keer naar februari en maart 2020!

De helft van de winter is alweer achter de rug. Als we terugkijken is het weer tot nu toe redelijk vergelijkbaar met wat de eerdere langetermijnvoorspellingen aangaven (die lees je hier en hier). De temperatuur was hoger dan gemiddeld en echte koude periodes zijn er in Europa niet geweest.

Februari

Kijkend naar de voorspellingen van Severe Weather voor de laatste maand van de winter lijkt hetzelfde patroon zich voort te zetten. De modellen laten een voortzetting van de trend zien. Canada en Amerika blijven in de koude stroming liggen onder invloed van een lage drukgebied dat vanuit het noorden koude lucht aanvoert. Hierdoor blijft Europa onder invloed van hoge druk, wat betekent dat de kans op behoorlijk en koud winterweer klein is.

Overigens houden we nog wel wat hoop. Want dit wil niet zeggen dat de kans op een beetje kou totaal verkeken is, omdat een koudefront altijd mogelijk is. Maar de kans op een langere winterperiode is volgens de modellen wel klein, omdat het algemene circulatiepatroon hier niet op wijst.

eigen huis in de sneeuw
Komt er nog wat kou of sneeuw van betekenis? Foto: Laurent Perren, Unsplash

Een andere medespeler die invloed heeft op koude periodes is de stratosfeer. Hoe dat ook alweer zit, lees je hier. De winter is op de helft en de poolwervel verliest langzaam zijn kracht. Het breken van de poolwervel kan veranderingen veroorzaken in de luchtlaag eronder (waar ons weer zich afspeelt) en voor een koude uitbraak zorgen. Er zijn echter op dit moment geen aanwijzigingen voor het breken van de poolwervel. Vanuit deze hoek is er dus ook niet direct kou te verwachten.

Maart

Voor de vooruitzichten ten aanzien van de eerste lentemaand hebben de meteorologen van Severe Weather de belangrijkste 4 weermodellen bekeken. Deze voorspellingen geven een gemiddeld beeld over de drie lentemaanden. De trend lijkt te zijn dat het wederom te warm wordt, waarbij de hoeveelheden neerslag op het vasteland normaal zijn en in het zuiden van Europa iets te weinig.

Maar komt er nog sneeuw voor de Alpen?

Op het vasteland in Europa verwacht Severe Weather gemiddelde neerslagwaarden, dus er worden geen ernstige droogtecondities verwacht. Als dit klopt, zou het wel goed nieuws zijn voor skigebieden die nog wel wat sneeuw kunnen gebruiken. Echter, een tekort aan neerslag blijft wel een mogelijkheid als het hogedrukgebied onverstoord en continu boven Europa blijft liggen. Als deze namelijk ietsje verschuift, komt de weg meer vrij voor neerslag. Dit is dan weer lastig om precies te voorspellen over zo’n lange termijn, want zulke specifieke kleinere verschuivingen kunnen de modellen over een langere periode niet voorzien.

wintervoorspelling 2020 februari en maart
Blijft de zon? Foto: Joost Strauss

Het blijft dus wel wat gissen op zo’n lange termijn…maar laten we hopen dat er dan op korte termijn nog wat sneeuw voor de Alpen komt!

Bron: Severe Weather Europe

Hoofdfoto: Theo Schut

Lees ook:

Voorspelling winter 2020: wordt het nog koud?

Voorspelling winter 2020: van Weermodellen tot Weersnuffelaars

Sudden Stratospheric Warming: komt er een koude periode aan?

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer