Voorspelling winter 2020: februari en maart

Door Patricia Christiani

We herhalen het nog maar even: een lange termijn voorspelling voorspelt niet exact het weer voor de komende maanden. Bij een lange termijn voorspelling kijkt men naar meerdere weermodellen die een aantal trends aangeven. Zelfs als deze modellen helemaal nauwkeurig zouden zijn, betekent dit niet dat dergelijke weersomstandigheden maanden aaneengesloten duren. Ofwel, de modellen geven niet aan hoe het weer er drie maanden achtereen uit ziet, maar hoe het er 40-60% van de tijd uit zou kunnen zien.

Severe Weather Europe maakte op basis hiervan een voorspelling en wij kijken graag mee, dit keer naar februari en maart 2020!

De helft van de winter is alweer achter de rug. Als we terugkijken is het weer tot nu toe redelijk vergelijkbaar met wat de eerdere langetermijnvoorspellingen aangaven (die lees je hier en hier). De temperatuur was hoger dan gemiddeld en echte koude periodes zijn er in Europa niet geweest.

Februari

Kijkend naar de voorspellingen van Severe Weather voor de laatste maand van de winter lijkt hetzelfde patroon zich voort te zetten. De modellen laten een voortzetting van de trend zien. Canada en Amerika blijven in de koude stroming liggen onder invloed van een lage drukgebied dat vanuit het noorden koude lucht aanvoert. Hierdoor blijft Europa onder invloed van hoge druk, wat betekent dat de kans op behoorlijk en koud winterweer klein is.

Overigens houden we nog wel wat hoop. Want dit wil niet zeggen dat de kans op een beetje kou totaal verkeken is, omdat een koudefront altijd mogelijk is. Maar de kans op een langere winterperiode is volgens de modellen wel klein, omdat het algemene circulatiepatroon hier niet op wijst.

eigen huis in de sneeuw
Komt er nog wat kou of sneeuw van betekenis? Foto: Laurent Perren, Unsplash

Een andere medespeler die invloed heeft op koude periodes is de stratosfeer. Hoe dat ook alweer zit, lees je hier. De winter is op de helft en de poolwervel verliest langzaam zijn kracht. Het breken van de poolwervel kan veranderingen veroorzaken in de luchtlaag eronder (waar ons weer zich afspeelt) en voor een koude uitbraak zorgen. Er zijn echter op dit moment geen aanwijzigingen voor het breken van de poolwervel. Vanuit deze hoek is er dus ook niet direct kou te verwachten.

Maart

Voor de vooruitzichten ten aanzien van de eerste lentemaand hebben de meteorologen van Severe Weather de belangrijkste 4 weermodellen bekeken. Deze voorspellingen geven een gemiddeld beeld over de drie lentemaanden. De trend lijkt te zijn dat het wederom te warm wordt, waarbij de hoeveelheden neerslag op het vasteland normaal zijn en in het zuiden van Europa iets te weinig.

Maar komt er nog sneeuw voor de Alpen?

Op het vasteland in Europa verwacht Severe Weather gemiddelde neerslagwaarden, dus er worden geen ernstige droogtecondities verwacht. Als dit klopt, zou het wel goed nieuws zijn voor skigebieden die nog wel wat sneeuw kunnen gebruiken. Echter, een tekort aan neerslag blijft wel een mogelijkheid als het hogedrukgebied onverstoord en continu boven Europa blijft liggen. Als deze namelijk ietsje verschuift, komt de weg meer vrij voor neerslag. Dit is dan weer lastig om precies te voorspellen over zo’n lange termijn, want zulke specifieke kleinere verschuivingen kunnen de modellen over een langere periode niet voorzien.

wintervoorspelling 2020 februari en maart
Blijft de zon? Foto: Joost Strauss

Het blijft dus wel wat gissen op zo’n lange termijn…maar laten we hopen dat er dan op korte termijn nog wat sneeuw voor de Alpen komt!

Bron: Severe Weather Europe

Hoofdfoto: Theo Schut

Lees ook:

Voorspelling winter 2020: wordt het nog koud?

Voorspelling winter 2020: van Weermodellen tot Weersnuffelaars

Sudden Stratospheric Warming: komt er een koude periode aan?

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer