Voorspelling winter 2020-2021

Door Patricia Christiani | fan van winters weer

Traditiegetrouw begint het bij ons wintersporters vanaf de herfst al: de wintersportkriebels! En zelfs ondanks dat we een onzeker seizoen tegemoet gaan door corona, belet ons dat niet om alvast weg te zwijmelen bij de eerste sneeuw op de webcams en het laatste wintersportnieuws bij te lezen (en dan zit je bij ons natuurlijk goed).

Maar geen wintersport zonder sneeuw en enige kou van betekenis. Hoog tijd dus om de glazen (weer)bol af te stoffen en een diepgaande blik op de komende winter te werpen. Wordt het nog koud deze winter? Komt er nog sneeuw in de winter van 2020-2021? We zetten een aantal serieuze en minder serieuze voorspellingen voor je op een rij!

Wat zegt de Gele Gentiaan?

Een bloem die een sneeuwrijke winter voorspelt? De inwoners van de Alpen geloven er heilig in. De lengte van de gele gentiaan voorspelt of er komende winter veel sneeuw valt. Afgelopen jaren schijnt de bloem het behoorlijk vaak bij het rechte eind gehad te hebben! En goed nieuws vanuit Frankrijk: daar zijn de gentianen heel hoog en het zijn er ook nog eens heel erg veel. Veel sneeuw daar dus in de winter van 2020-2021? In Oostenrijk laten de gentianen zich wat minder zien…zou dat betekenen dat de winter daar gaat tegenvallen?

Zwitserse Weersnuffelaars

De Schwyzer Wetterschmöcker zijn een groepje mannen die de natuur grondig bestuderen en aan de hand daarvan een seizoensverwachting maken. En dat grondig bestuderen nemen de Zwitsers heel letterlijk. Ze bestuderen mierenhopen, bekijken het gedrag van muizen en proeven en ruiken aan sneeuw. Vorig jaar voorspelden zij een sneeuwrijke winter. En deze voorspelling kwam uit! Maar hoe zit het met de voorspellende gaven van deze heren, hebben ze het vaak goed? Een studente uit Luzern heeft alle voorspellingen van de Zwitserse Weersnuffelaars tegen het licht gehouden. Haar conclusie: iets minder dan helft van de voorspellingen klopt. Tja, als je het zo bekijkt is ongeveer 50% kans dan weer minder spannend ;-). Desondanks zijn de Weersnuffelaars wel een fascinerend fenomeen!

Op de voorspelling van de Weersnuffelaars voor de winter van 2020-2021 moeten we nog even wachten. De wijze weermannen komen pas eind oktober bijeen om elkaars voorspellingen te bekijken en beoordelen.

Weermodellen winter 2020-2021

Echt interessant wordt het bij de lange termijn voorspellingen van de weermodellen. Zij kunnen niet exact het weer voor de komende maanden voorspellen. Maar de weermodellen kunnen wel een trend aangeven, die Severe Weather voor ons volgt.

Eén van de invloeden op koud winterweer bevindt zich in de luchtlaag boven ons, de stratosfeer. Hier bevindt zich de polaire vortex en treden weerfenomenen zoals een Sudden Stratosferic Warming (SSW) op. Een watte? Nou, hier hebben we dat al eens uitgelegd. Een SSW heeft invloed op ons winterweer en kan zorgen voor een koude uitbraak (remember de voorjaarsvakantie 2018 met extreem lage temperaturen?). Huidige voorspellingen, vergeleken met het lange termijngemiddelde, laten zien dat de sterkte van de polaire vortex nu onder het gemiddelde ligt. Dat betekent dat de polaire vortex nog niet erg op stoom is.

Een andere indicator in de stratosfeer is een belangrijke windstroom (de QBO). Deze staat westelijk, wat een hogere kans geeft op een zachte winter, winterstormen en hevige neerslag. (Bij een oostelijke stroming is de kans op een SSW en een koude winter groter). Voor winterliefhebbers lijkt dit dus iets minder goed nieuws.

La Niña

Kijken we een luchtlaag lager naar onze eigen troposfeer, zien we deze winter een La Niña. Bij een La Niña zijn de zeewatertemperaturen in een deel van de Stille Oceaan bij de evenaar lager dan gemiddeld. Door een sterkere passaatwind komt meer koud water uit de diepe oceaan aan de oppervlakte. Dit beïnvloedt het weer in met name Amerika en Canada, waarbij het Noorden vaak wat koudere winters ziet, en het Zuiden juist wat warmere lucht ontvangt. Het effect van La Niña op ons Europese weer is wat minder groot.

Europa zal volgens de weermodellen naar verwachting warmer dan gemiddelde temperaturen hebben. Dit betekent echter niet dat er geen koufronten en koudere dagen zullen zijn. Het impliceert alleen dat koufronten en koudere luchtmassa’s minder frequent zullen voorkomen. Ten aanzien van neerslag boven het Europese vasteland worden er normale tot nattere omstandigheden verwacht.

Maar wat voor weer wordt het nou deze winter?

Glazen bol, gele bloem of echte wetenschap: het blijft gewoon lastig om over zo’n lange termijn en met zoveel variabelen die invloed op het weer hebben, iets heel concreets te voorspellen. Toch blijft het leuk om over eventuele sneeuwdumps van komend wintersportseizoen te speculeren. Want niets is mooier dan wintersportpret in een dikke laag sneeuw!

Hoofdfoto: Theo Schut


Lees al het weernieuws op Snowrepublic!


 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer