Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Voorspellingen winter 2020: van weermodellen tot Weersnuffelaars

Door Patricia Christiani | fan van winters weer

Lange termijn weersvoorspellingen zijn lastig te maken, dus seizoensvoorspellingen bijna onmogelijk. En toch is het leuk om deze voorspellingen te volgen, want wij wintersporters speculeren natuurlijk graag over een sneeuwrijke winter! We zetten daarom enkele voorspellingen voor je op een rij. 

Er zijn steeds meer instanties en meteorologen die zich aan een wintervoorspelling wagen. Zo schreven wij een paar weken geleden nog over de voorspelling van Russische wetenschappers op basis van de zonnevlekken, en zelfs een gele bloem die de winter voorspelt.

Sneeuw, zeggen de Zwitserse Weersnuffelaars

Wij vertrouwen dit jaar graag op de Schwyzer Wetterschmöcker (Zwitserse Weersnuffelaars). Dit is een groepje mannen die de natuur grondig bestudeert en aan de hand daarvan een seizoensverwachting maakt. En die natuur bekijken ze van echt heel dichtbij: ze bestuderen mierenhopen, bekijken het gedrag van muizen, onderzoeken dennenappels en ruiken en proeven zelfs aan de sneeuw. Vorige winter hadden ze het bij het rechte eind, dus zijn we benieuwd wat ze voor komend seizoen voorspellen!

In oktober kwamen de wijze heren weer bijeen om hun voorspelling voor komende winter te doen. Volgens de voortekenen die zij in de natuur hebben gezien wordt het een goede winter. Eentje waar wintersporters naar kunnen uitkijken, want er is sprake van overvloedige sneeuw! Minpuntje: niet alle heren zijn het eens. Eén van de snuffelaars gelooft niet in een sneeuwrijke winter, en ziet juist heel weinig sneeuw en een te vroege inval van het voorjaar. Dat kwam hem op commentaar van zijn collega te staan, die juist van mening is dat er zich in februari nog “ijspegels aan de neuzen zullen vormen”.

Een milde winter, zeggen de weermodellen

Severe Weather en verschillende weermannen kwamen begin oktober met een iets serieuzere seizoensvoorspelling. De weermodellen voorspellen een grotere kans op een zachtere winter dan normaal. Dat betekent overigens niet dat dit zachte weer dan ook de hele winter aanhoudt. Gelukkig is er ook ruimte voor koude periodes, alleen zijn dit er zeer waarschijnlijk minder of houden ze minder lang aan.

Wie heeft er gelijk?

Een studente uit Luzern heeft alle voorspellingen van de Zwitserse Weersnuffelaars tegen het licht gehouden. Haar conclusie: iets minder dan helft van de voorspellingen klopt. En Severe Weather benadrukt dat een seizoensvoorspelling geen weersverwachting is, maar het voorspellen van een trend die wel of niet gaat afwijken van een meerjarig gemiddelde. Het blijft namelijk lastig om over zo’n lange termijn en met zoveel variabelen die invloed op het weer hebben, iets heel concreets te voorspellen.

Tja…tussen al die onzekere voorspellingen weten we maar één ding zeker: niets zo veranderlijk als het weer!

(Oh ja: Onze eigen Piet Paulusma is er trouwens van overtuigd dat wij in de Lage Landen een koude winter tegemoet gaan, inclusief sneeuw en vorst).

Hoofdfoto: SkiAmade.com

Lees ook:

BEKIJK HIER DE LAATSTE WINTERSPORT WEERBERICHTEN

(Visited 17.167 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer