Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De vijf spannendste skiliften ter wereld

Door Pauline van der Waal

De meeste mensen stappen zonder morren en waarschijnlijk zelfs zonder er al te veel over na te denken een skilift of gondel in. Onder het mom van Tsja, je kunt toch moeilijk gaan lopen… zoeven ze probleemloos naar boven. Maar er zijn ook liften die zelfs de koelste kikker zweethandjes bezorgen.

Ben jij niet zo’n held in de skilift? Dan kun je beter nu stoppen met lezen en in therapie gaan om van je skiliftangst af te komen… Heb je stalen zenuwen, lees dan vooral door! Zowel Weather.com als Whitelines.com maakte een mooi lijstje met enge skiliften. Ze zijn het alleen niet zo erg met elkaar eens, want er is weinig overlap in de lijstjes. Met een nuchtere Hollandse blik bekeken hebben we er dus zelf maar een spannende top 5 van gemaakt.

Chamonix – Aiguille du Midi (Frankrijk)

De Aiguille du Midi is hoogste gondel van Europa en staat bij dus terecht hoog in beide lijstjes. Je vertrekt uit het centrum van Chamonix en in een minuut of 20 stijg je tot een hoogte van 3842m, met een schitterend uitzicht op de Mont Blanc. Naast een toeristische trekpleister met één van de hoogste restaurants ter wereld, is het in de winter ook het startpunt om off piste te gaan skiën.

Chamonix - Aiguille du Midi
Chamonix – Aiguille du Midi

Karakol (Kyrgyzstan)

Ik wist het niet, maar ook in Kyrgyzstan schijnen ze een skigebied te hebben: Karakol. Het staat echter niet bekend als het meest high-tec gebied uit de folder… Met liften die op papier uit de jaren ’80 van de vorige eeuw komen, maar waarvan wordt gefluisterd dat het opgelapt materiaal is van net na de tweede wereldoorlog, hoef je dus ook zeker niet bang te zijn dat je onnoemelijk hoog gaat. Eerder dat de stroom uitvalt (trek je lange onderbroek aan!) of dat er een Kyrgyziër onbegrijpelijk naar je staat te schreeuwen.

Karakol
Karakol

The Freccia, Cortina (Italië)

De gondel van het Italiaanse Cortina lijkt nog uit de tijd van James Bond te stammen. Sterker nog, dat is ie ook! Roestig, piepend, krakend en steunend werkt hij zich een weg naar boven, en hangt op een gegeven moment 300 meter boven de grond. Overigens is ‘Cliffhanger’ met Sylvester Stallone hier opgenomen. Ben je niet zo van de uitzichten en meer van het skiën, laat deze lift dan sowieso maar zitten. Een afdaling vind je er namelijk niet, je moet ook weer met de gondel naar beneden.

The Freccia, Cortina
The Freccia, Cortina

La Meije – La Grave (Frankrijk)

Oké, de lift is vrij spannend en het duurt een half uur om van La Grave naar de top van La Meije te komen op meer dan 3500 meter. Maar nog spannender wordt het als je eenmaal boven staat. Er zijn namelijk geen gemarkeerde pistes hier, dus welkom in het walhalla voor de échte cracks.

La Grave
La Grave

Telepherique du Pic du Midi – La Mongie (Frankrijk)

Geen idee hoe hoog deze lift gaat maar deze foto lijkt me genoeg zeggen… Is het een vliegtuig?

Telepherique du Pic du Midi
Telepherique du Pic du Midi

Wat zoekwerk levert trouwens niet veel op, blijkbaar vinden ze het uitzicht in La Mongie veel belangrijker dan cijfertjes. Of ze kunnen het niet uitstaan dat Chamonix hen voorgaat, dan kan ook.

Een combinatie van liften die eng zijn van de krakkemikkigheid, tot gondels die honderden meters boven de grond hangen. Naast het op volle snelheid van de berg af skiën of boarden, zorgen ook die voor de nodige adrenaline. Toch zijn skiliften ongelofelijk veilig. Volgens de Amerikaanse NSAA heb je namelijk 9 keer meer kans om te overlijden in een auto-ongeluk dan in een skilift. Ik weet alleen niet of het aan mij ligt,maar dat klinkt eigenlijk helemaal niet zo geruststellend… Toch maar een valiumpje mee dan?

En jij? Zorgt de skilift bij jou voor een verhoogde hartslag? Welke lift zouden we dan absoluut in onze lijst van Super Enge Liften op moeten nemen?

Foto credits:
La Mongie: Andoni Epelde
Chamonix: Patrick Lindqvist
La Grave: Paul TROUILHET

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer