De vijf spannendste skiliften ter wereld

Door Pauline van der Waal

De meeste mensen stappen zonder morren en waarschijnlijk zelfs zonder er al te veel over na te denken een skilift of gondel in. Onder het mom van Tsja, je kunt toch moeilijk gaan lopen… zoeven ze probleemloos naar boven. Maar er zijn ook liften die zelfs de koelste kikker zweethandjes bezorgen.

Ben jij niet zo’n held in de skilift? Dan kun je beter nu stoppen met lezen en in therapie gaan om van je skiliftangst af te komen… Heb je stalen zenuwen, lees dan vooral door! Zowel Weather.com als Whitelines.com maakte een mooi lijstje met enge skiliften. Ze zijn het alleen niet zo erg met elkaar eens, want er is weinig overlap in de lijstjes. Met een nuchtere Hollandse blik bekeken hebben we er dus zelf maar een spannende top 5 van gemaakt.

Chamonix – Aiguille du Midi (Frankrijk)

De Aiguille du Midi is hoogste gondel van Europa en staat bij dus terecht hoog in beide lijstjes. Je vertrekt uit het centrum van Chamonix en in een minuut of 20 stijg je tot een hoogte van 3842m, met een schitterend uitzicht op de Mont Blanc. Naast een toeristische trekpleister met één van de hoogste restaurants ter wereld, is het in de winter ook het startpunt om off piste te gaan skiën.

Chamonix - Aiguille du Midi
Chamonix – Aiguille du Midi

Karakol (Kyrgyzstan)

Ik wist het niet, maar ook in Kyrgyzstan schijnen ze een skigebied te hebben: Karakol. Het staat echter niet bekend als het meest high-tec gebied uit de folder… Met liften die op papier uit de jaren ’80 van de vorige eeuw komen, maar waarvan wordt gefluisterd dat het opgelapt materiaal is van net na de tweede wereldoorlog, hoef je dus ook zeker niet bang te zijn dat je onnoemelijk hoog gaat. Eerder dat de stroom uitvalt (trek je lange onderbroek aan!) of dat er een Kyrgyziër onbegrijpelijk naar je staat te schreeuwen.

Karakol
Karakol

The Freccia, Cortina (Italië)

De gondel van het Italiaanse Cortina lijkt nog uit de tijd van James Bond te stammen. Sterker nog, dat is ie ook! Roestig, piepend, krakend en steunend werkt hij zich een weg naar boven, en hangt op een gegeven moment 300 meter boven de grond. Overigens is ‘Cliffhanger’ met Sylvester Stallone hier opgenomen. Ben je niet zo van de uitzichten en meer van het skiën, laat deze lift dan sowieso maar zitten. Een afdaling vind je er namelijk niet, je moet ook weer met de gondel naar beneden.

The Freccia, Cortina
The Freccia, Cortina

La Meije – La Grave (Frankrijk)

Oké, de lift is vrij spannend en het duurt een half uur om van La Grave naar de top van La Meije te komen op meer dan 3500 meter. Maar nog spannender wordt het als je eenmaal boven staat. Er zijn namelijk geen gemarkeerde pistes hier, dus welkom in het walhalla voor de échte cracks.

La Grave
La Grave

Telepherique du Pic du Midi – La Mongie (Frankrijk)

Geen idee hoe hoog deze lift gaat maar deze foto lijkt me genoeg zeggen… Is het een vliegtuig?

Telepherique du Pic du Midi
Telepherique du Pic du Midi

Wat zoekwerk levert trouwens niet veel op, blijkbaar vinden ze het uitzicht in La Mongie veel belangrijker dan cijfertjes. Of ze kunnen het niet uitstaan dat Chamonix hen voorgaat, dan kan ook.

Een combinatie van liften die eng zijn van de krakkemikkigheid, tot gondels die honderden meters boven de grond hangen. Naast het op volle snelheid van de berg af skiën of boarden, zorgen ook die voor de nodige adrenaline. Toch zijn skiliften ongelofelijk veilig. Volgens de Amerikaanse NSAA heb je namelijk 9 keer meer kans om te overlijden in een auto-ongeluk dan in een skilift. Ik weet alleen niet of het aan mij ligt,maar dat klinkt eigenlijk helemaal niet zo geruststellend… Toch maar een valiumpje mee dan?

En jij? Zorgt de skilift bij jou voor een verhoogde hartslag? Welke lift zouden we dan absoluut in onze lijst van Super Enge Liften op moeten nemen?

Foto credits:
La Mongie: Andoni Epelde
Chamonix: Patrick Lindqvist
La Grave: Paul TROUILHET

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer