Vijf redenen om te gaan skiën in Engelberg

Door: Saskia Smulders

Skiën in Zwitserland is heerlijk. Het is er prachtig en je vindt er schitterende pistes. Zo ook in Engelberg. We geven je vijf redenen om komend winterseizoen eens in dit mooie Zwitserse gebied te gaan wintersporten.

#1. Geen sneeuw? Al je geld terug!

Engelberg staat garant voor fijne, goed geprepareerde pistes met veel sneeuw. Ja, zul je denken: dat vind ik toch overal? Maar mocht er onverhoopt toch geen sneeuw liggen, dan krijg je simpelweg gewoon je geld terug. Ja, zul je denken: dat kan ik toch op meer plekken vinden? Maar in Engelberg bieden ze je deze garantie vanaf 17 november 2018 tot en met 26 mei 2019. Maar het allermooiste is dat je niet alleen het geld van je skipas terug krijgt, maar óók van je accommodatie.

Ligt er geen sneeuw? Dan krijg je al je geld terug. Ook van je accommodatie

Engelberg
Schitterende uitzichten | Foto: Engelberg.ch

De voorwaarde is wel dat je je accommodatie en skipas via de website boekt en dat deze boeking ten minste zeven dagen van tevoren is gedaan.

#2. Zeer geschikt voor ervaren skiërs en boarders

Eigenlijk bestaat het skigebied van Engelberg uit twee delen. Het ene gedeelte is Brunni en het andere Titlis. Met een gratis bus kom je gemakkelijk van het ene naar het andere gedeelte. In Titlis vind je de gletsjer, meer dan 3.000 meter boven de zeespiegel. Het gletsjergebied is dan ook erg sneeuwzeker. Dit gebied is geschikt voor de wat meer ervaren skier of boarder getuige de vele rode (in totaal 50 kilometer) en zwarte afdalingen waarvan de “Rotegg” afdaling de beruchtste is. Je vindt er ook de 12 kilometer lange afdaling die je naar het dal voert en waarmee je 2.000 hoogtemeters overbrugd.

Als beginner is het wat lastiger om te gaan skiën in dit gebied. Er zijn wel een aantal blauwe pistes, maar die zijn lastig te bereiken.

#3. Ga eens niet skiën!

In Engelberg zijn er tal van andere mogelijkheden om te doen naast het skiën, als je eens een dagje geen zin hebt, of als er reisgenoten zijn die niet kunnen of willen skiën.

  • Zo kun je er terecht op de 25 kilometer cross country trails. Deze trail loopt prachtig langs de rivier en is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Onderweg wordt je getrakteerd op prachtige uitzichten. Een deel van de loipes is in het hoogseizoen twee dagen per week zelfs verlicht.
  • In Engelberg ligt ook een grote skischans. Daar wordt dit jaar de FIS Ski Jumping World Cup gehouden. Een mooie kans om deze “dare devils” eens van dichtbij te bekijken.

Breng een bezoek aan het klooster. Dit in 1120 gestichte benedictijnenklooster heeft ook nu nog een bepalende invloed op het dorp. Nog altijd wonen, werken en studeren daar de monniken.

  • Ga winter hiken. In Engelberg en omgeving liggen mooie routes om heerlijk even de benen te strekken. De wandelroutes variëren van vlak tot steil. Eén ding hebben ze gemeen: je vindt er overal prachtige vergezichten en lekker veel schone lucht.
  • In Titlis moet je zeker de “Cliff Walk” eens doen. Deze op ruim 3.000 hoogte gelegen brug geeft je een adembenemend uitzicht. De brug is slechts 1 meter breed en 500 meter lang. Je kunt er dagelijks op terecht, alleen bij slecht weer is de brug gesloten (maar dan zie je waarschijnlijk ook niets).

#4. Een nieuwe gondel die een pirouette maakt

De nieuwe gondel die je naar de gletsjer van Titlis brengt is een bijzondere, want deze draait namelijk een rondje. Allereerst kun je met de nieuwe Titlis Xpress naar het middenstation om vervolgens over te stappen op de Rotair. Deze ronddraaiende gondel brengt je helemaal naar de top waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt.

Engelberg
De nieuwe gondel in Titlis die een pirouette maakt | Foto: Titlis.ch

#5. Genieten van de Zwitserse atmosfeer, ook in de zomer

Zwitserland staat natuurlijk garant voor prachtige bergen, met mooie uitzichten en goede wintersportmogelijkheden. Maar wist je dat je er in de zomer ook heerlijk kunt genieten van de bergen van Engelberg? Mountainbiken, wandelen (er is 500 kilometer wandelpad!), klimmen en golfen. Bovendien staan er ook in de zomer diverse evenementen op het programma:

  • Fisherman’s Friend Strongman Run – over puinwaaiers, dwars door ijskoude rivierbassins, langs diepe afgronden en tussen prikkeldraad. Dit is langste en zwaarste hindernisloop van Zwitserland. (Juni)
  • Alpenschlagerfestival – het schlagerfestival in Ristis heeft zich bewezen en behoort inmiddels tot het vaste zomerprogramma voor muziek in Centraal-Zwitserland. (Augustus)
  • Rugghubelbergloop – onvergelijkelijk parcours in een magnifiek berglandschap. De start ligt in het dorp Engelberg en de finish ligt bij de Rugghubelhut op 2296 meter hoogte. (Augustus)
  • Titlis Bergtrophy – te voet gaat het vanaf het dalstation in Engelberg over meer dan 2000 hoogtemeters naar de Grote Titlis (3238 m. hoogte). (Augustus)
Engelberg
Engelberg is ook prachtig in de zomer | Foto: Engelberg.ch

Getting there & away

Engelberg ligt centraal in Zwitserland. Je kunt vliegen naar en dan verder met de trein of auto:

  • Zürich Airport: 1 uur met de auto, 2 uur met de trein
  • Basel Airport: 1,5 uur met de auto, 2,5 uur met de trein

Natuurlijk kun je ook rechtstreeks met de auto. Je hebt een vignet nodig. De kosten bedragen hiervoor zo’n 40 Zwitserse franks. Vanuit Utrecht is het nog geen 900 kilometer rijden. Je rijdt het handigste via Basel. Rij je in het hoogseizoen? Dan kun je de drukke grensovergangen vermijden door die van “Weil am Rhein” te nemen. Oh, en vergeet geen geld te wisselen, want in Zwitserland hebben ze geen euro’s.

Bronnen: myswitzerland.com en engelberg.ch

Lees ook:

(Visited 1.011 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.