Verse sneeuw, heerlijke pistes, op naar Crans-Montana! Dit Zwitserse skigebied ligt op een hoogte van 1.500 tot 3.000 meter en heeft zo’n 140 kilometer piste. Het meeste van de tijd ski je hier heerlijk in de zon, want alle pistes zijn op het zuiden gericht. Dat wordt genieten!

Je vindt er pistes voor alle niveaus en iedereen geniet van de adembenemende uitzichten, zeker vanaf de hoogste bergtoppen die boven de Plaine-Morte-gletsjer uittorenen. Skiën is een belevenis in dit gevarieerde skigebied. Om je te helpen hebben we een top vijf van de mooiste pistes gemaakt.

Piste #1: Chetseron. Foto: © CMTC Olivier Maire

1. Piste Chetseron

Tsja, hoe kan het ook anders: als eerste noemen we de piste met nummer 1. De blauwe Chetseron begint bovenaan de lift met dezelfde naam, en ligt aan de rand van het gebied. Daardoor heb je een mooi uitzicht op de ongerepte omgeving. Aan het einde gaat piste 1 over in piste 2 die je helemaal naar het dal brengt.

2. Piste Bellalui

De rode piste Bellalui heeft nummer 8 op de pistekaart. Bovenaan de Chetseron-lift pak je nog een lift verder naar boven. En je weet wat dat betekent: een nog beter panorama! Bovendien verleng je daarmee je afdaling, want ook vanaf dit punt kun je helemaal naar beneden skiën.

Genoeg uitdaging op de piste zoals Nationale. Foto: © CMTC Olivier Maire

3. Nationale

De rode piste met nummer 12 is een officiële FIS-piste. Dat betekent dat deze afdaling wordt gebruikt voor wedstrijden. Je skiet hier dus in de sporen van de allerbeste skiërs van Zwitserland, Europa en de wereld.

4. Kandahar

Deze zwarte piste heeft nummer 19 op de kaart en is zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar veel skiërs zijn het erover eens: dit is wel de allermooiste afdaling van het hele gebied. Je start namelijk op Plaine Morte, met 2.927 meter het hoogste punt van Crans-Montana. Is zwart voor jou teveel van het goede? Ga dan in ieder geval toch met de gondel omhoog om te genieten van het uitzicht. Er is ook een restaurant op de top.

De Kandahar loopt vanaf het hoogste punt naar beneden. Foto: CMTC PhotoGenic Olivier Maire

5. La Tsa

Tot slot nog eentje om het af te leren: nummer 22. Deze piste ligt helemaal aan de andere kant van het gebied, waardoor je hier uitzicht hebt op de hoge toppen boven de 3.000 meter. Doordat de piste blauw is, heb je tijd genoeg om rustig om je heen te kijken en te genieten van het panorama.

Alle informatie over de pistes in Crans-Montana

Naast deze geweldige pistes zijn er nog 56 die je kunt bedwingen tijdens je wintersport in Crans-Montana. Op de website lees je informatie over de geopende liften en pistes. Je vindt daar ook een linkje naar de pistekaart, zodat je je route exact kunt uitstippelen.

Wat ook een voordeel is van dit gebied is de gratis shuttlebus. Heb je één van de vele dalafdalingen gedaan en heb je geen zin of tijd meer om via de berg terug te keren naar je beginpunt? Dat is hier absoluut geen probleem. Waar je ook eindigt, de gratis pendelbus lijn 431 vertrekt er elke 20 minuten en verbindt alle vertrekpunten met elkaar.

Vanaf La Tsa heb je uitzicht op de hoge bergtoppen. Foto: CMTC Patrick Guller

Dynamische skipasprijzen

Uniek in Crans-Montana zijn de dynamische skipasprijzen. Je profiteert van aantrekkelijke prijzen door je skipas online te kopen. Het lijkt een beetje op het systeem dat vliegtuigmaatschappijen gebruiken.

Wanneer je je vakantie ruim van tevoren boekt, kun je voor een super mooie prijs op reis. Zeker wanneer je buiten het hoogseizoen gaat. Zo kost een dagskipas aan de kassa CHF 89,-, maar als je een gunstige datum kiest en vooraf boekt, kun je al voor CHF 15,- een hele dag de piste op! Zwitserland duur? Dat valt dus wel mee!

Caprices Festival bestaat in 2023 20 jaar

Hou je ervan om lekker laat in het seizoen te gaan skiën? Dan is Crans-Montana een toptip. Niet alleen omdat je dan dus voordelig skiet door de dynamische skipasprijzen, maar ook omdat er van 7 april tot 16 april het geweldige Caprices Festival plaatsvindt.

Caprices staat wereldwijd bekend om de unieke glazen Modernity Stage, hoog op de top van de berg in Crans-Montana. De locatie, het uitzicht, de sneeuw, de mensen en natuurlijk de muziek zorgen voor een ongekend spektakel. Maar eigenlijk moet je daar niet over praten, maar het gewoon beleven.

Meer over Crans-Montana

Skiën in Crans-Montana is fantastisch! Dit heeft het skigebied allemaal te bieden:

  • 140 kilometer heerlijk geprepareerde pistes voor elk niveau, met moderne skiliften
  • Veel zon, doordat de pistes op het zuiden liggen
  • Sneeuwzekerheid, mede door de vele sneeuwkanonnen
  • Een piste van 8 kilometer vanaf de gletsjer helemaal naar het dorp
  • Verschillende pistes die worden gebruikt in de World Cup van de FIS
  • 15 skitourroutes
  • Een geweldig snowpark en een 22″ superpipe
  • Meer dan 20 restaurants in het skigebied
  • Te gekke après-ski en een club boven op de berg
  • En: als de sneeuw gesmolten is wordt Crans-Montana een aantrekkelijke bestemming voor outdoorliefhebbers

Lees meer over Crans-Montana en boek je wintersport

Met een beetje geluk kom je wildlife tegen! Foto: OLIVIER MAIRE – STUDIO 54)

Hoofdfoto: © CMTC Olivier Maire