Vijf coole oud en nieuw events!

Door Peter de Vries

Oud en nieuw in Innsbruck

De stad straalt een en al romantiek uit, het knusse oude centrum met de mooie pleinen zijn voorzien van live muziek, optredens, culinair genieten, DJ-muziek en andere activiteiten. Innsbruck ligt onder de Nordkette en dit is de plek waar  onder begeleiding van klassieke Donauwalzer een groots vuurwerk wordt afgestoken om middernacht.

Prachtig vuurwerk bij de Nordkette. Fotocredits: Nordkette.com
Prachtig vuurwerk bij de Nordkette. Fotocredits: Nordkette.com

Maar het is niet alleen op de 31e feest. In de aanloop naar het Oud en Nieuw feest zijn er vanaf 30 december al veel activiteiten voor de kinderen. Met attracties door de gehele stad en een heus oud en nieuw feest voor de kinderen.

Dit jaar is er nog een mooie toegift, de zogenaamde Inns’Zennierun. Een licht- en geluidshow die zich richt op het element water en zich afspeelt op de in mist gehulde herberg.Dit spektakel begint kort na middennacht en is het beste te zien vanaf het Herzog-Otto-Ufer en Waltherpark.

Een next level Nieuwjaarsduik

Je kunt natuurlijk met het nieuwe jaar naar de Noordzee rijden om daar de Nederlandse klassieke nieuwjaarduik aangaan. Maar je kunt ook naar Oostenrijk. Tirol, Achensee om precies te zijn. Het grote meer waar jaarlijks de alternatieve Elfstedentocht geschaatst wordt. Het meer dat op bijna een kilometer hoogte ligt en ruim 130 meter diep is. Waar het water slechts 4 graden is. En waar dit jaar voor de 19e keer de Nieuwjaarsduik wordt gehouden. Of eigenlijk kunnen we het beter de oudejaarsduik noemen, de duik is namelijk op 31 december al.

Nieuwjaarsduik Achensee. Fotocredits: Tirolwerbung.com
Nieuwjaarsduik Achensee. Fotocredits: Tirolwerbung.com

Maar als je denkt, ik ren het water in en kom er weer uit, nee hoor vergeet het maar. In Tirol denken ze daar heel anders over. De deelnemers leggen in het water een afstand van 50 meter af. 25 meter heen naar ‘de Nieuwjaarsbel’ deze moeten ze luiden en dan weer terug zwemmen.

Wil je meedoen aan de Nieuwjaarsduik in de Achensee, kom dan naar Hotel Post in Pertisau, deelname kosten zijn € 15,-
Kijken kan natuurlijk ook, dat is helemaal gratis en je zult vast niet de enige toeschouwer zijn.

Feesten in een openlucht disco onderaan de piste in Tignes

31 december is inmiddels een legendarische dag in Tignes. Het is bij veel wintersporters die wel van een feestje houden bekend dat Tignes een groot openlucht feest organiseert.
De POP-ROCK PARTY!
Er komen ongeveer 15000 bezoekers op dit gratis evenement af. Er zijn DJ’s die voor de nodige opzwepende muziek zorgen ondersteund door de Fanse radio RTL2.
Het feest loopt van 23:00 uur – 01:00 uur.
Om middennacht is er een XXL vuurwerkshow te zien vanaf de hoogst gelegen dansvloer in Europa.

Tignes oud en nieuw. Bron Tignes Andyparant.com
Tignes oud en nieuw. Bron Tignes Andyparant.com

In Italië is het groot feest.

Ook dit jaar is er weer een groot oud en nieuw feest in Livigno. We schreven er al eerder over en ook dit jaar ziet het programma er weer veelbelovend uit. Aan het beging van de avond, als de zon onder is skien de lokale ski leraren een geweldige skishow met fakkels, genaamd The Torch Parade. Aan het einde van de fakkel parade branden de skileraren het oude jaar uit.

Als je geen zin hebt in deze opwindende ski show, kun je ook genieten van allerlei lekkernijen en live muziek. Op een alternatieve wijze kun je bij Aquagranda oudjaarsdag beleven, vanaf 18:00 uur.

Aansluitend om 19:00 uur is het New Years Eve Dinner. Waar in Livigno je ook wilt eten, elk restaurant biedt een speciaal thema dinner aan.
Vanaf 23:00 uur zijn de grotere pubs en discotheken geopend voor hun New Years Eve Party. Met opzwepende muziek het nieuwe jaar inluiden. Een beproefd en succesvol concept.

En uiteraard om middennacht een spectaculaire vuurwerkshow. Het vuurwerk zal de hemel in kleur verlichten en met iedereen op straat in een sprookjesachtige omgeving belooft dat een geweldige manier te zijn om 2020 welkom te heten.

Traditie en cultuur in de Alpen.

Hou jij van tradities en cultuur en wil je zien hoe men in de alpenlanden oud en nieuw vroeger al vierde? Zoek dan de kleine Alpendorpjes op om Oud en Nieuw te vieren.

Bijvoorbeeld in Zuid Duitsland, in Beieren. Enkele dorpen verjagen op traditionele wijze de geesten. Ze noemen dit Aperschnalzen. Dit doet men gedurende de eerste weken van het jaar. De mannen gaan in traditionele kledij, de bekende lederhozen en voorzien van zwepen de alpenwijde op. Hier slaan zij om zich heen met de zwepen om het kwaad te verdrijven.
Tijdens Oud en Nieuw zelf staan deze dorpen erom bekend dat er lekker en veel wordt gegeten en gedronken. Om middennacht worden er salvo’s van originele kanonnen afgevuurd.

Traditioneel Aperschnalzen met Oud en Nieuw Fotocredits: Salzburgerland.com
Traditioneel Aperschnalzen met Oud en Nieuw Fotocredits: Salzburgerland.com

In Zwitserland doen ze ook aan het verdrijven van geesten. Hier trekken de bewoners angstaanjagende pakken aan, men ziet er uit als monsters en gaat men door de straten heen. Al rammelend op koeienbellen. Erg bijzonder om mee te maken, maar op deze wijze heeft men het gevoel de geesten te verdrijven en meer een schone lei het nieuwe jaar in te gaan.
Uiteraard kan het traditionele racletten en kaasfondue op zo’n avond niet ontbreken.

We wensen je alvast een fantastische jaarwisseling!

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer