Tips voor de wintersportende hondenliefhebber

Door Bastiaan van der Staay

Als fanatiek wintersporter én hondenliefhebber altijd weer een dilemma. Is het nou wel zo leuk voor die schat in de kou en nattigheid. En waar moet ik allemaal rekening mee houden.

Vier poten in de sneeuw, mooie foto

Je ziet ze natuurlijk op ansichtkaarten en op leuke wintersport foto’s, blij spelende honden in de sneeuw. Is ook een leuk gezicht maar niet elke hond is per se geschikt. Maar ook jij en je accommodatie moeten het aankunnen.

Vier poten
Niets zo leuk als een mooie lange wandeling

Verblijf en aandacht

Als je besluit je hond mee te nemen op wintersport ga dan wel bij jezelf na of dat leuk voor hem of haar is. Het is natuurlijk helemaal niet leuk als je trouwe viervoeter de hele dag alleen in appartement of hotelkamer moet verblijven terwijl jij zelf lekker aan het buitenspelen bent. Als je dus gaat maak dan goede afspraken met je reisgenoten over wie er wanneer met het diertje gaat wandelen. En misschien nog wel belangrijker: check of je wel een huisdier mee mag nemen! Toch lastig als je weer terug moet als blijkt dat het niet mag.

Buitenspelen, maar waar dan

De honden meenemen als je van plan bent op de pistes te gaan skien is een slecht idee. Niet leuk voor de hond (schrikt zich continu kapot van voorbijrazende skiërs en boarders) en bovendien is het vrijwel overal verboden, te gevaarlijk voor mens en dier. Je ziet ze nog wel eens onder aan en piste scharrelen maar dat is meer uitzondering dan regel. Wandelpaden en besneeuwde vlaktes, weg van skiërs en boarders is geen probleem. Mits je hond goed luistert en er niet vandoor gaat in de dan onbekende omgeving. Let er ook op dat je hond niet achter het lokale wild aangaat. Die hebben het in de winter al lastig zat, laat staan dat ze achtervolgd worden door een vakantie vierende hond.

Vier poten
Langlaufen met de hond aangelijnd

Tourskiën en langlaufen

Ga je nu zelf de wildernis in of neem rustige langlauf loipes als je ideale route, wordt het al makkelijker je hond mee te nemen. Maar ook hier geldt weer, weet dat je hond goed luistert en er niet in deze nieuwe omgeving vandoor gaat.

Waar verder rekening mee te houden

Niet alle ronden zijn geschikt voor nattigheid of kou. Een aantal hondenrassen heeft bijvoorbeeld geen ondervacht en die kunnen het dus snel koud krijgen of erger onderkoeld raken. Nu zijn er allerhande jasjes, truitjes en zelfs complete skipakken voor honden verkrijgbaar dus dat is oplosbaar. Daarnaast bestaan er hondensokjes en is het goed idee de poten vooraf in te smeren met speciale honden-poten-wax. Ook een goed idee om eventueel haar tussen de kussentjes kort te houden. Hier kan zich dan minder gemakkelijk ijs gaan vormen.

Vier poten
Fleecejasje is fijn

Zonneschijn, UV-straling

Lekker natuurlijk een winterzonnetje. Voor de hond ook fijn maar let op de ogen. Ook voor honden is het heftige licht een aanslag op de ogen. Er zijn speciale hondenbrillen te koop die hier uitkomst bieden.

Vier poten
FF terrasje pakken …

Waar kan ik terecht

Er zijn verschillende websites waar je specifiek kunt zoeken op accommodaties waar honden toegelaten worden. Twijfel je nu of je hond mee mag? Bel gewoon de beheerder of eigenaar op. En zorg ervoor dat je hondenpaspoort is bijgewerkt voor vertrek. Misschien sowieso even handig lang de dierenarts te gaan en te vragen of voor jou hond nog speciale zaken zijn om in de gaten te houden.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer