Misschien wel de vier leukste winterhutten in de Dolomieten
Trentino beschikt over een variëteit aan alpine hutten. Een aantal van die hutten zijn deze winter ook open. Het zijn fijne locaties voor een stop tijdens een wandeling, maar ook populaire plekken voor liefhebbers van gastronomie. Wie deze winter een of twee nachten doorbrengt in een alpinehut aan de voet van de Trentino Dolomieten, UNESCO Werelderfgoed, zal verzekerd zijn van bijzondere indrukken.
Het andere ritme, de gesprekken met lokale bevolking, de spectaculaire zonsopgang en -ondergang en de stilte zorgen voor een rustpunt in het dagelijkse leven. Verschillende berghutten bieden een gastronomisch menu aan met traditionele streekgerechten en zijn ook in de wintermaanden geopend.
Rifugio La Roda (2125 m)
Gelegen voor de Dolomieten en het Gardameer met een menu variërend van klassieke Trentino gerechten tot moderne visgerechten. Vanuit de berghut kunnen bezoekers een korte tocht maken naar het panoramapunt vlakbij het station van de oude kabelbaan of naar de spectaculaire ‘Ferrata delle Aquile” met twee touwbruggen.
De berghut is geopend vanaf eind november, mede afhankelijk van het weer.
Rifugio Stella d’Italia (1550 m)
Deze berghut op het Folgaria plateau kan per stoeltjeslift bereikt worden of via een wandelroute. Het is het startpunt om Forte Sommo Alto te bereiken, een Oostenrijks-Hongaars fort op tien minuten lopen van de hut. Op het menu staan traditionele gerechten met een moderne twist en geweldige huisgemaakte desserts. De berghut opent haar deuren de tweede week van december.
Rifugio Lago di Nambino (1770 m)
Aan de westkant van Trentino ligt deze berghut die gemakkelijk per voet te bereiken is vanaf het Nambino plateau. Een wandeling door de prachtige natuur brengt bezoekers naar de plek waar de Serafini zussen hun gasten diverse specialiteiten uit eigen keuken voorschotelen.
Een van de aanraders op het menu is de Alpine schar, een heerlijke zoetwatervis. Indien het weer het toelaat, is de hut vanaf december geopend voor publiek.
Rifugio Fuciade (1982 m)
In Val di Fassa, een klein paradijs in het hart van de Dolomieten, omgeven door de pieken van de Marmolada, ligt de alpinehut die wordt gerund door Sergio en Emanuela. In de keuken staat Martino, een inventieve chef die Mediterrane gerechten bereidt. Aanrader is de tartaar van hert, gemarineerd in jenever en geserveerd met een puree van appel, selderie en citrus. De hut is geopend vanaf begin december.
Voor meer informatie: visittrentino.info/nl
Eigenaar van Reisschrijvers Media en online publisher van Mountainreporters, OutdoorDichtbij, Alpenweerman en SnowRepublic. Gedreven zeiler, bergwandelaar en skiër met een passie voor oceanen en bergen.