Gistermiddag zijn vier mannen gewond geraakt in Pitztal toen ze na het ijsklimmen werden verrast door een lawine. Ze zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Rond 13.00 uur waren de vier naar het dalgebied in het district Tieflehn om te gaan ijsklimmen. Tijdens een oversteek ging er een lawine af die alle vier de mannen meesleurde. Het was volgens de politie een natte sneeuwlawine, die volgens de politie niet door de klimmers zelf werd veroorzaakt. De mannen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Door een ooggetuige werden de hulpdiensten ingeschakeld waarna er snel werd opgeschaald naar een grote reddingsoperatie. Drie medische en een reddingshelikopter werden opgeroepen. De ijsklimmers waren goed uitgerust, maar zonder gids. Hun geluk was dat ze allemaal een lawinepieper bij zich hadden zodat ze snel konden werden gelokaliseerd. Twee van de ijsklimmers werden gedeeltelijk begraven, terwijl de andere twee volledig werden begraven. Voor de reddingswerkers was de redding relatief gevaarlijk omdat een tweede lawine dreigde.

Lawine op de Stubaier gletsjer

Kort daarna, rond 13.30 uur, ging er een lawine los in open terrein op de Stubaier gletsjer. Eerder waren een man en daarna een Tsjechische vrouw de steile helling opgegaan. Achter de vrouw brak de sneeuwplaat af. De vrouw werd gedeeltelijk begraven en kon worden gered. Beiden bleven ongedeerd.

Hochfügen

Ook in Hochfügen vlogen twee reddingshelikopters uit na een lawine daar. Rond 11.10 uur hadden off-piste skiërs waarschijnlijk de sneeuwplaat geactiveerd. Omdat de hulpdiensten aanvankelijk niet zeker wisten of de mensen begraven waren, gingen verschillende bergredders uit Kaltenbach en alpenpolitieagenten op zoek naar de lawine. Ter plaatse werd al snel duidelijk dat er niemand was begraven.

Verse sneeuw en wind; stufe 3

Nadat het lawinegevaar de afgelopen weken relatief laag was, zorgde een combinatie van verse sneeuw en wind er sinds het midden van de week voor dat het gevaar in Tirol vrijdag steeg naar niveau 3 op de vijfdelige schaal. Volgens het lawinerapport zijn de omstandigheden voor toeren en freeriden “deels ongunstig” – zelfs enkele, middelgrote spontane lawines kunnen niet worden uitgesloten.

Bron: orf. at | Hoofdfoto: Saskia Smulders

Lees ook:

 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer