Gistermiddag zijn vier mannen gewond geraakt in Pitztal toen ze na het ijsklimmen werden verrast door een lawine. Ze zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Rond 13.00 uur waren de vier naar het dalgebied in het district Tieflehn om te gaan ijsklimmen. Tijdens een oversteek ging er een lawine af die alle vier de mannen meesleurde. Het was volgens de politie een natte sneeuwlawine, die volgens de politie niet door de klimmers zelf werd veroorzaakt. De mannen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Door een ooggetuige werden de hulpdiensten ingeschakeld waarna er snel werd opgeschaald naar een grote reddingsoperatie. Drie medische en een reddingshelikopter werden opgeroepen. De ijsklimmers waren goed uitgerust, maar zonder gids. Hun geluk was dat ze allemaal een lawinepieper bij zich hadden zodat ze snel konden werden gelokaliseerd. Twee van de ijsklimmers werden gedeeltelijk begraven, terwijl de andere twee volledig werden begraven. Voor de reddingswerkers was de redding relatief gevaarlijk omdat een tweede lawine dreigde.

Lawine op de Stubaier gletsjer

Kort daarna, rond 13.30 uur, ging er een lawine los in open terrein op de Stubaier gletsjer. Eerder waren een man en daarna een Tsjechische vrouw de steile helling opgegaan. Achter de vrouw brak de sneeuwplaat af. De vrouw werd gedeeltelijk begraven en kon worden gered. Beiden bleven ongedeerd.

Hochfügen

Ook in Hochfügen vlogen twee reddingshelikopters uit na een lawine daar. Rond 11.10 uur hadden off-piste skiërs waarschijnlijk de sneeuwplaat geactiveerd. Omdat de hulpdiensten aanvankelijk niet zeker wisten of de mensen begraven waren, gingen verschillende bergredders uit Kaltenbach en alpenpolitieagenten op zoek naar de lawine. Ter plaatse werd al snel duidelijk dat er niemand was begraven.

Verse sneeuw en wind; stufe 3

Nadat het lawinegevaar de afgelopen weken relatief laag was, zorgde een combinatie van verse sneeuw en wind er sinds het midden van de week voor dat het gevaar in Tirol vrijdag steeg naar niveau 3 op de vijfdelige schaal. Volgens het lawinerapport zijn de omstandigheden voor toeren en freeriden “deels ongunstig” – zelfs enkele, middelgrote spontane lawines kunnen niet worden uitgesloten.

Bron: orf. at | Hoofdfoto: Saskia Smulders

Lees ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer