Bij wintersport denken we allemaal gelijk aan skiën: op lange latten de berg af suizen, glühwein drinken met uitzicht op de piste en ’s avonds in een overvol café foute schlagermuziek meezingen. Maar wintersport is zo veel meer! Sneeuwschoenwandelen, langlaufen, sneeuwscooter rijden en met de hondenslee door oneindige bossen glijden. Vanaf Groningen vlieg je deze winter rechtstreeks naar het nieuwe Scandinavian Mountains Airport op de grens van Noorwegen en Zweden. Vanuit hier reis je in minder dan een uurtje naar verschillende wintersportgebieden waar je al deze activiteiten vanaf je voordeur kunt beoefenen!

Sneeuwschoenwandelen

We hebben allemaal wel eens het cliché over oorverdovende stilte gehoord: een stilte zo aanwezig dat het pijn doet aan je oren. Dat was mijn verwachting toen ik ’s avonds op een parkeerplaats in Noorwegen mijn sneeuwschoenen onderbond voor een tocht door de Scandinavische wildernis. Een dik pak sneeuw ligt als een deken over het landschap en aan de hemel schitteren duizenden sterren.

Gids Karl van Wolverine Adventure gaat mij en mijn mede sneeuwschoenwandelaars voor als we onhandig onze eerste stappen zetten. Het is even wennen aan wandelen met grote tennisrackets onder je schoenen, maar al snel heb ik de smaak te pakken en loop lichtvoetig als een hertje door de diepste sneeuw heen. De volle maan reflecteert in de verse sneeuw en ondergesneeuwde bomen staan als ijshoorntjes langs het pad.

Zweden winter
Bomen staan als ijshoorntjes in de sneeuw.
Winter Zweden
Een doorkijkje naar het huis van de kerstman?

Onderweg verteld Karl over de natuur, de dieren die hier ’s winters rondscharrelen en het leven in winterse omstandigheden. In de verte is een warme, gele gloed te zien. Zachte gitaarklanken worden door de wind aangedragen als vallende sneeuw van de bomen. Aan het einde van het pad zit een vrouw op rendiervellen bij een kampvuur. Haar heldere stem vormt een duet met de ruisende wind.

Aangekomen bij het kampvuur worden we verwelkomt met lokale delicatessen als gerookt rendiervlees en warme glögg: Scandinavische glühwein. Ik laat me meevoeren door de muziek, het warme vuur en de prachtige natuur om me heen. Nee, oorverdovende stilte is hier niet te vinden. Eerder het geluid van pure schoonheid.

Winter Zweden
De maan laat de besneeuwde bomen oplichten in de nacht.

Vanuit skiresort Trysil in Noorwegen boek je eenvoudig een sneeuwschoenwandeling bij Wolverine Adventures. Behalve een nachtelijke sneeuwschoenwandeling worden hier ook een cursussen wildernis survival of ijsvissen aangeboden. De plek om de winter te ervaren als een echte Scandinaviër dus!

Langlaufen

Daar staan we dan: twaalf op schaatsen en ski’s opgegroeide Hollanders, onhandig wiebelend als kinderen die net leren lopen op onze net ondergebonden langlaufski’s. Veel te smal voelen ze, met schoenen die als een klapschaats loskomen tijdens het vooruit bewegen. “Gewoon gaan, van vallen en opstaan leer je!” Is het advies van Magnus, onze langlaufinstructeur. Achteraan klinkt een zachte plof.

Daar ligt de eerste al. En als je eenmaal ligt, probeer dan maar eens op te staan! Gelukkig kunnen we smakelijk om elkaar lachen. De eerste “stapjes” worden gezet en langzaam glijden we achter elkaar aan door de geprepareerde langlauftracks.

Winter Zweden
De route loopt langs een bevroren meer.

Wist je dat?

Langlaufen in Scandinavië Cross Country skiën heet. In de gebieden waar het land ’s winters door sneeuw bedekt wordt zoals in Scandinavië word al duizenden jaren gebruik gemaakt van sneeuwlatten en een prikstok om je in de winter voort te bewegen. De oudste verhalen stammen uit Noorwegen, waar 6000 jaar geleden al ski’s werden gebruikt om van het ene naar het andere dorp te komen in de winter. Cross Country dus!
Winter Zweden
Wat een mooi uitzicht.

Met opperste concentratie en vallen en opstaan krijgen we steeds meer het gevoel te pakken en kunnen we wat meer genieten van de prachtige omgeving. De route loopt langs een bevroren meer omzoomd door hoge dennen. Op het besneeuwde ijs zijn overal kleine voetstapjes te zien van wilde dieren die het aandurfde het meer over te steken. Het enige geluid dat we horen is het glijden van de ski’s.

Bergaf met de stokken langs je zij om snelheid te maken, bergop rennen zonder dat je ski’s loskomen van de sneeuw. We denken het te pakken te hebben! Appeltje eitje dit! Plof, daar ligt weer iemand zijlings in de sneeuw….

Verblijf je in skiresort Kläppen in Zweden? Dan kun je hier langlauflessen nemen of ski’s huren als je het al eerder geleerd hebt. Vanuit het skiresort lopen meerdere route met geprepareerde tracks door de natuur heen. Vergis je niet, langlaufen is een echte workout! Na een uurtje langlaufen liep het zweet van onze rug af en de volgende dag hadden de meeste van ons spierpijn in spieren waarvan we het bestaan niet eens wisten.

Sneeuwscootertochten

Oranje, roze, rood, paars. De hemel heeft alle kleuren van de regenboog! Ik kijk mijn ogen uit! Links heeft de lucht een paarse gloed en lijken de besneeuwde bomen blauw op te lichten. Rechts zakt de ondergaande zon steeds verder achter de bergen en spat de hemel uit elkaar in oranje en rood. Ik kom een klein stukje los van de zitting als de sneeuwscooter waar ik achterop zit over een sneeuwhobbel heen rijdt. Een kleine herinnering dat ik mezelf goed vast moet houden en niet alleen maar naar het natuurschoon om me heen moet kijken.

Winter Zweden
De lucht heeft alle kleuren van de regenboog.

In volle vaart rijden we de berg op. De ski-instructeurs van skiresort Sälen in Zweden hebben mijzelf en mijn medereizigers uitgenodigd om boven op de berg van de zonsondergang te genieten. Terwijl zij enigszins verveeld bij de scooters blijven staan – voor hen is dit vast een alledaagse zonsondergang – vergapen wij ons aan alle kleuren om ons heen terwijl de nacht in rap tempo de dag verdringt.

Als de zon het dan toch echt af heeft laten weten stappen we weer op onze scooters voor een tochtje op snelheid door de diepe sneeuw. De wind laat mijn wangen rood gloeien, maar koud heb ik het niet. Deze tocht mag best nog wat langer duren!

Roze golven lichten op in het laatste zonlicht.
Nog een blik achterom…

In Sälen kun je bij verschillende organisaties sneeuwscootertochten boeken. Het is een leuke en sportieve manier om de natuur te ontdekken zonder dat je moe wordt! Hou je van snelheid en avontuur, dan is een sneeuwscootertocht een aanrader!

Hondensledetocht

Vederlicht bewegen de hondenpoten over het bospad. Het enige hoorbare geluid is het glijden van de slee door de knisperende sneeuw en het hijgen van de honden in de span ervoor. Soms kijken ze even om als ze willen dat je hen helpt de slee bergop te duwen. De oren staan alert, geconcentreerd op ieder commando. We verlaten het dichtbegroeide bos en glijden een uitgestrekt bevroren meer op. In de verte worden we aangestaard door een eland, gestoord in zijn zoektocht naar eten.

Winter Zweden
Alleen jij, de honden en de slee. Puur natuur.

Meer op, meer af, bos in, bos uit. Het landschap glijdt als een oneindige postkaart voorbij. Het alledaagse leven steeds verder achter ons latend. Tot er niets anders meer over is dan ik, mijn slee en de honden.

Winter Zweden
En weer een prachtige zonsondergang!

Niets laat je meer één met de natuur voelen dan een tocht met een hondenslee. Vanuit de skiresorts in Stöten, Kläppen en Sälen kun je een tocht boeken bij Huskysafari Peak Points. De Nederlandse Kim werkt hier al jaren en met ongekende passie verteld zij je alles over de honden. Aan alles merk je bij Peak Points dat de honden op nummer één staan. Het enthousiasme van de honden om eropuit te gaan met de sledes werkt aanstekelijk, hoewel ze het ook heerlijk vinden om geknuffeld te worden!

Even helemaal niets doen

Last van stramme spieren na een lesje langlaufen? Of koude handen en voeten na een sneeuwschoenwandeling? Dan is het tijd om even helemaal niets te doen. Heerlijk languit in een sauna liggen. Je vermoeide spieren laten uitrusten en in gedachten alle bijzondere ervaringen nog een keer beleven. Ook dit is een echt Scandinavische winterbelevenis. Alle wintersportgebieden zijn uitgerust met sauna en wellness mogelijkheden.

Ben je met kinderen op reis dan kun je in Sälen terecht in Experium. Hier vind je een zwembad met verschillende glijbanen voor kinderen, maar ook een wellness voor de ouders. Ook in de andere gebieden lig je in een bubbelbad met uitzicht op de skipiste en heb je de keuze uit verschillende soorten sauna’s.

Wie wat waar?

 • Wil je alle activiteiten uitproberen? Boek dan een pakketreis bij BBI. Hier vind je reizen naar alle gebieden rondom Scandinavian Mountains Airport.
 • Bij BBI kun je ook alleen de vlucht van Groningen Airport naar Scandinavian Mountains Airport boeken. Op deze manier kun je je reis samenstellen zoals je zelf het leukste vind.
 • Natuurlijk kun je vanuit de verschillende resorts ook skiën. Eerder schreef ik al een artikel hierover op Snowrepublic. Daarbij ga ik dieper in op ski mogelijkheden en verschillen tussen de gebieden.
 • Benieuwd naar hondensledetochten? Op Mountainreporters laat ik je zien hoe een meerdaagse hondensledetocht eruit ziet.
 • Winters in Scandinavië kunnen een stuk kouder zijn dan je gewend bent van de Alpen. Het beste kun je je kleden in laagjes. Krijg je het warm, dan kun je makkelijk een laagje uittrekken, daalt de temperatuur, dan trek je een extra laagje aan.

Copyright alle foto’s: Marloes van Pareren

één reactie op “Vier de winter in adembenemend mooi Zweden en Noorwegen”

 • Manja Herrebrugh
  Manja
  6 januari 2022 at 23:54

  Wow gaaf Marloes, dat ziet er prachtig uit!

Comments are closed.