VIDEO: De opmerkelijke afdaling op ski’s vanaf Lhotse

Door Edwin Hagenouw | Bron: The North Face

Met de machtige Everest aan hun rechterzijde, en een van ’s werelds meest begeerde ski-afdalingen onder zich, klikten Hilaree Nelson en Jim Morrison op 30 september 2018 hun skischoenen in hun bindingen en maakten ze zich op om aan de afdaling van Lhotse te beginnen. Hun noemenswaardige afdaling was niet alleen een wereldprimeur, maar deed ook hun gezamenlijke droom uitkomen. Die zij alleen konden realiseren dankzij hun uitzonderlijke inspanning, onbetwistbare talent en een klein maar onmisbaar expeditie-team.

Een klein team

Eind augustus begon het expeditie-team met zijn inspanning om zo veel mogelijk uit de met sneeuw bedekte toppen van de Himalaya te halen. Het team dat hielp met het begeleiden, vastleggen en ondersteunen van de poging, bestond uit twee ijsdokters, twee fotografen (Dutch Simpson en Nick Kalisz) en vijf Sherpa’s.

Lhotse

Het gebrek aan de gebruikelijke massa van expeditie-teams die vaste touwen en ladders plaatsen om veilig de beruchte en lastige Khumbu-gletsjer over te steken, verhoogde de werklast van het team aanzienlijk. Toen het weerbericht hen een helder maar kort tijdsbestek gaf, wist het team dat het nu of nooit was als zij de top wilden bereiken.

Interview met Hilaree Nelson

Snowrepublic reporter Isa de Laat interviewde Hilaree Nelson in Amsterdam. Het verslag van dat gesprek kun je lezen op Mountainreporters.com

De film: LHOTSE

Sinds media oktober 2019 is de film LHOTSE te zien op Youtube. Klik hieronder op het naar rechts wijzende driehoekje om je 23 minuten te laten onderdompelen in een geweldig hedendaags avontuur!


Bekijk hier alle films en video’s op Snowrepublic


(Visited 260 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.